Tips voor druppelfotografie

Peterjan Jansen
7 jaar geleden

Je hebt ze vast wel eens voorbij zien komen..., foto’s van een druppel melk of water die in een kom valt, precies vastgelegd op het moment dat de vloeistof opspat. Door het toevoegen van verschillende kleuren aan de foto ontstaan prachtige, creatieve beelden met allerlei vormen. Maar hoe leg je zoiets op het juiste moment vast? Je kunt natuurlijk gaan voor "trial and error" en proberen om op precies het juiste moment af te drukken. Met de juiste hulpmiddelen echter kun je jouw camera zó instellen dat die zélf op het juiste moment ontspant. In dit blog help ik je op weg.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Voordat je begint aan druppelfotografie moet je je goed bedenken dat het maken van een mooie druppelfoto tijd kost. Met het juist afstellen van je apparatuur ben je vaak lange tijd bezig, omdat de timing cruciaal is en erg nauwkeurig afgesteld moet zijn. Probeer dus niet "even tussendoor" een druppelfoto te maken. Bedenk bovendien van tevoren met welke materialen je wilt gaan werken. Bedenk goed wat je allemaal nodig hebt en hoe je de materialen gaat gebruiken. Verderop in dit blog lees je welke materialen ik gebruik.

Tips voor druppelfotografie  - 1

Wat heb je nodig voor de perfecte druppelfoto?

Natuurlijk zijn er diverse systemen verkrijgbaar waarmee je druppelfoto’s kunt maken, maar ik gebruik in mijn opstelling het Hähnel Captur systeem. Mijn uitrusting voor het maken van de bovenstaande foto, bestaat uit de volgende onderdelen:

Uiteraard kun je zelf bepalen wat jouw achtergrond is, of welke kleuren je wilt gebruiken in je foto. Ook zijn er meerdere manieren om de druppel te laten vallen. In plaats van een druppelaar kun je bijvoorbeeld met een speld een gat in een boterhamzakje prikken. Het nadeel hiervan is dat je geen invloed kunt uitoefenen op de snelheid waarmee de druppels uit het zakje vallen.

Hoe ga je te werk?

Bij het maken van de opstelling richt je de laserpen op de ontvanger van de Hähnel Captur Module Pro. De straal loopt dan precies over het midden van het bierglas heen en de druppelaar hangt exact boven de straal. Het precies afstellen van de laser en de druppelaar vereist wat tijd, want de druppel moet exact door de laserstraal heen vallen. Ik zorg er vervolgens voor dat de camera is scherpgesteld op het punt waar de druppel het water raakt. Dit punt kun je bepalen door een liniaal schuin over het glas te leggen en de eerste druppel hierop te laten vallen. Je ziet dan waar je moet scherpstellen en je kunt kijken of je scherptediepte voldoende is.

Zorg dat alles goed aan elkaar gekoppeld is. In mijn opstelling is de Captur Module Pro gekoppeld aan de Hähnel Captur Receiver die op de camera staat. Op het moment dat de laserstraal onderbroken wordt door de druppel, geeft de Module Pro een signaal aan de receiver, die de camera laat ontspannen. Aan de camera is verder een Nissin Air 1 commander gekoppeld, die de 2 Di700A flitsers aanstuurt. Zodra de camera het signaal krijgt dat hij moet ontspannen, geeft deze via de Air 1 Commander dat signaal door aan de flitsers, die dan tegelijk met de camera afgaan. De flitsers staan ingesteld op een korte sluitertijd, zodat de druppel “bevroren” wordt op de foto. Tip! Vind je het lastig om je camera en je flitser goed af te stellen, zodat ze precies op het juiste moment en gelijktijdig afgaan? Gebruik dan een continue lichtbron en stel een korte sluitertijd in op je camera.

Tips voor druppelfotografie  - 2

“Customize” je druppelfoto

In het voorbeeld gebruik ik een oranje bak om het "water" te kleuren. Er zijn echter ook andere manieren om de kleur en vorm van je druppel te bepalen. Gebruik bijvoorbeeld melk voor een witte druppel. Met gekleurd licht kun je de melk gemakkelijk een andere kleur geven. Of voeg kleurstof toe aan je melk of water. Om de vorm van je druppel aan te passen kun je een druppel afwasmiddel aan het water toevoegen. Hierdoor wordt de oppervlaktespanning lager en creëer je een mooie kolom.

Op de achtergrond van mijn andere foto zie je een wit-zwart blokkenpatroon, doordat ik een schaakbord op de achtergrond heb gezet. Om zelf een creatieve achtergrond te kiezen kun je bijvoorbeeld een mooie foto of achtergrond opzoeken op een tablet, notebook of monitor. Doordat je scherpstelt op de druppel, is de achtergrond onscherp en zie je niet dat het beeld op een scherm staat. Ben je klaar om zelf aan de slag te gaan? Wees dan vooral geduldig en experimenteer veel. Je zult dan vanzelf merken wat voor jou het beste werkt. Succes, en vooral heel veel plezier!

Auteur

Peterjan Jansen

Fotograaf Peterjan Jansen heeft een voorliefde voor het fotograferen van moderne architectuur, maar doet ook regelmatig uitstapjes naar andere vormen van fotografie zoals druppel-, natuur- en macrofotografie.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.