Wilfried de Jong (presentator en foto-enthousiast) zegt hierover: “Een goede foto moet
je overdonderen. Of nog mooier is het als een foto een vraag oproept. Dat je ernaar moet blijven kijken en jezelf afvraagt: wat zie ik nu eigenlijk? Je ziet een bepaald beeld, maar wat zit daar nu achter? Wat is de seconde ervoor gebeurt? Of de seconden erna? Dan is de foto spannend,” volgens Wilfried.
Fotograferen is populairder dan ooit. Er zijn nog nooit zoveel beelden gemaakt als tegenwoordig. Met smartphones en steeds beter betaalbare camera’s is fotograferen voor iedereen bereikbaar geworden. En die beelden worden massaal geplaatst op internet. Nicholas Mirzoeff, Professor of Media, Culture and Communication aan de NYU, schatte in “The Guardian” dat jaarlijks meer dan 1.000.000.000.000 foto’s op het internet geplaatst worden. In zo’n oceaan van beelden is het een stevige uitdaging om hieruit te springen, gezien en gewaardeerd te worden als fotograaf.
Maar hoe kun je goed worden in fotografie? Zelf ben ik iets meer dan drie jaar geleden, zonder enige serieuze ervaring begonnen met een instap-niveau camera. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat talent, leergierigheid, authenticiteit en doorzettingsvermogen belangrijke ingrediënten zijn. Maar heb jij hier als lezer wat aan, als je zelf beter wilt worden? Waarschijnlijk niet. Dus ben ik voor jullie op zoek gegaan naar concrete opvattingen, criteria en handreikingen over goede fotografie.
Om dit te beantwoorden, zou je jezelf een zestal subvragen kunnen stellen.
Fotograaf en kunstkenner Ton Hermans heeft ontdekt dat in de kunst zes criteria van voortreffelijkheid gelden en dat deze uitstekend toegepast kunnen worden in de fotografie.
Goede fotografie is de werkelijkheid inkaderen, letterlijk en figuurlijk, vanuit kennis over wat beelden interessant maakt. Bij voorkeur vanuit een eigen werkelijkheid. Ook al klinkt dit allemaal misschien wat vaag, ik zie wel wat Ton bedoelt. De beste foto’s hebben altijd iets extra’s, ze overstijgen de ordinaire realiteit, als het ware. Door deze criteria op jouw beelden los te laten, zou je ze naar een hoger artistiek niveau kunnen tillen dan met alleen een technisch foutloze benadering.
Over compositie is al heel veel gezegd en geschreven. Het is één van de belangrijkste en meteen ook het lastigste element die bepaalt of je fotografie goed is. De bekende landschapsfotograaf Bas Meelker zegt over compositie een paar nuttige dingen: “Een camera ziet slechts tweedimensionaal. De diepte die wij met het menselijk oog zien, ziet de camera niet. Daarom is compositie zo belangrijk. Door vlakverdeling/lijnvoering creëer je diepte en laat je het beeld er naar de menselijke maat uitzien.”
Gebruik een voorgrond onderwerp voor een “dichtbij-veraf- effect”. Maak een lijnenspel dat je als het ware de foto intrekt, bij voorkeur van voor naar achter en van linksonder naar rechtsboven. Let op de verhoudingen: creëer een balans in je compositie. Minder is meer, breng rust in je beeld met de compositie. Eenvoud is kracht, dus hou het simpel. Hieronder vind je een aantal meer of minder bekende compositie tips.
Fotograaf Erik Busstra stelt vast dat veel mensen vanuit hun camera denken en vragen welke (standaard)instelling het beste is. Hij draait het echter om en zegt: “Laat je foto de instellingen van de camera bepalen. Hoe kun je nu je camera instellen als je niet weet wat voor beeld je wilt krijgen? Instellingen zijn een middel en niet het doel. Bedenk het beeld dat je wilt maken en leer welke middelen je hiervoor moet gebruiken, zoals objectief, instelling, filters enzovoort.”
Leon Poels is een fotograaf met aandacht voor digitale verwerking van de beelden en geeft vooral technische aandachtspunten voor een goed beeld. Voor digitale verwerking onderscheidt hij een basic en advanced niveau voor de aandachtspunten. Basic: kleurtemperatuur, tint, belichting, correctie van hooglichten, opvulling van donkere partijen, keuze van zwartpunt, algemene helderheid, algemeen contrast, algemene verzadiging, optimalisatie van scherpte en beelduitsnede. Advanced: chromatische abberatie-correctie, horizon correctie, lens vervorming-correctie, perspectief-correctie, retoucheren of schoonmaken van vlekken en ongewenste elementen, lokale correcties enzovoort.
Het kan op een bepaald punt best lastig worden om enerzijds trouw te blijven aan jouw onderscheidende, originele stijl en anderzijds na te streven wat blijkbaar populair is en lijkt te werken. Anders gezegd: ben je trendsettend of trendvolgend? Ik zie om mij heen redelijk veel van hetzelfde gebeuren in die race naar erkenning en populariteit, maar ik geloof dat onderscheidende authenticiteit wel eens in het gedrang komt. Zelf heb ik er voor gekozen om in ieder geval technisch mijn fotografie redelijk puur te houden. Al mijn foto’s zijn single exposures en ik gebruik geen Photoshop. Ik ben altijd op zoek naar een ander perspectief of een verschillende benadering en streef naar maximum resultaat met minimale middelen.
Ik kies er ook voor om enigszins exclusief te publiceren. Alleen op 500px, Facebook en met blogs. Geen Instagram, Twitter, Flickr of verschillende fotosites enzo. Buiten internet om exposeer ik met mijn werk in de “echte” wereld. Respons hier geeft me ook een reëler beeld over de kwaliteit van mijn fotografie dan het internet dit doet. Bezoekers nemen daadwerkelijk de moeite om te komen en er is persoonlijk contact. Foto’s zijn gecertificeerde limited edition kunstwerken en verkoop bevestigt je als kunstenaar. Deze onderscheidende benadering werkt prima voor mij tot nu toe. Het maakt mijn fotografie zichtbaar, plezierig, persoonlijk en goed handelbaar.