Tips en inspiratie

Dé lens die iedere fotograaf in zijn tas moet hebben, de 50mm

Dave Zuuring 1 jaar geleden

We beginnen allemaal in onze foto-hobby met een verschillende camera, of dit nu je telefoon is, je compact camera, misschien wel een systeemcamera of een spiegelreflex. Vaak met de standaard lens ontwikkel je je fotografie, je ziet beelden uit je omgeving en gaat stiekem nadenken over een nieuwe lens. En vaak is dat een lichtsterker zoom-objectief.

Ik zeg niet doen! Overslaan deze stap! Niet je spaarcentjes opmaken in het begin aan dit lichtsterke droomobjectief. Nee..., de “bond-van-50-mm.-fans”, waar ik mezelf onbenoemd voorzitter van heb gekroond zegt: “beleg een paar eurootjes hiervan in een 50mm standaard objectief en spaar dan rustig door voor dat droomobjectief.” Of beter nog, verkoop je standaard objectief of leg ‘m ergens ver weg en schroef een 50mm op je camera. Ook op een crop-camera met een cropfactor van 1,5x of 1,6x. Okay..., een 35mm mag ook als je de cropfactor meetelt.

Standaard lens

Wat je direct zult merken is je compositie-ontwikkeling. Al na enkele minuten ga je doen wat iedere fotograaf moet doen. Bewegen, kijken, stapje voorwaarts of een stapje naar achteren en niet proberen alles op te lossen met je zoom. Bijkomend voordeel..., je onderwerpen vervormen niet.

Grote lensopening

Daarnaast fotografeer je makkelijker en langer door als de lichtsituaties matig worden. Je hoeft niet terug te vallen op een flitser. Nee, je 50mm is lichtsterk! Dit komt omdat de meeste 50mm-versies met grote lensopeningen verkrijgbaar zijn, van f/1.2 tot f/2.0. En dat scheelt een enorme hoeveelheid licht die toch door je lensopening op je sensor valt ten opzichte van een standaard lens die op 50mm meestal een f-stop van 5.6 kent.

Dat scheelt al snel drie volle stops en dus licht. Kortom door de grote lensopening kun je bijna altijd met het beschikbare licht fotograferen. Stel daarbij je camera op Auto ISO in (als dit ondersteund wordt). Ondanks de hogere ISO, en daardoor het mogelijk ontstaan van ruis, gaat de scherpte van deze prime lens een positief effect hebben op je beeldkwaliteit. Kortom dubbel pret van je lens!

Onopvallend

Hoewel ik mezelf onbenoemd landschapsfotograaf heb genoemd en voor fotografie nogal verlegen ben aangelegd, is een spiegelreflex met een 50mm (met uitzondering van majestueuze Sigma Art 50mm f/1.4 die vrij groot is) ideaal voor straatfotografie. De Canon EF 50 mm f/1.8 STM focust snel en valt niet op. En dankzij de grote lensopening blur je ongewenste elementen weg dankzij de fraaie scherptediepte.

Ontwikkel je creativiteit

Daag jezelf uit, ga voor een 50mm lens, en overweeg eens een “50-dagen-50mm” zoals ik afgelopen periode deed via de #nldazuu50mmchallenge op mijn website. Het gaat daarbij niet om het moeten, maar om het beleven en herontdekken van je fotografie. Zo schiet ik 70% van mijn beelden normaal in range van 16 tot 35mm groothoek en dan vooral landschappelijk en blue hour cityscapes. Maar dankzij de 50mm heb ik de kriebels voor close-up en macro gekregen en durf ik ook in publieke ruimtes met de camera te fotograferen. Kijk maar eens op mijn eigen website. Ook de investering in dit type lens is bescheiden, bij de instapmodellen hoef je geen zomervakantie over te slaan of je spaarpot voor aan te breken.

Samenvatting

  • Start met een standaard 50mm lens
  • Krijg professioneel ogende foto’s dankzij de scherptediepte
  • Compositieleer in de praktijk door “zoomen met je voeten”
  • Ontdek wat beeldkwaliteit is, 50 mm’s zijn prime lenzen en ragscherp
  • Fotografeer onopvallend en blur ongewenste elementen makkelijk weg door de grote scherptediepte
  • Geniet van dat unieke extra effect dat bokeh heet en speel met beschikbaar licht
  • Ontdek dat je de 50mm voor portret-, straat- én landschapsfotografie kunt inzetten

Auteur

Dave Zuuring

Dave Zuuring, ook bekend als nldazuu, is naast zijn fulltime baan en de tijd die hij met zijn gezin doorbrengt, een gepassioneerde fotograaf die fotografeert vanuit de gedachte "Make your memory today". Hij legt graag landschappen in de breedste zin van het woord, cityscapes, interieurs en reportages vast. Vooral cityscapes in het blauwe uur zijn een rode lijn door zijn fotografie belevingen.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.