Productreviews

Review over de Wacom Intuos Pro Large tekentablet

Nando Harmsen 3 jaar geleden

Een Wacom tekentablet. Ik zag er eentje in gebruik, lang geleden, bij een bevriend graficus die prachtige digitale tekeningen maakte door met een speciale stylus op een enorm A3-formaat tekentablet te tekenen. Vanaf dat moment wist ik dat ik er ook een wilde hebben want in die tijd was ik zelf ook druk bezig met het ontwerpen van flyers, folders en logo’s in Adobe Photoshop en Illustrator. Dat was ergens tussen 2002 en 2005 en sindsdien werkte ik met een prachtig Wacom Intuos 2 tablet met een werkblad op A4-formaat.

Wacom Intuos Pro Large review - 1

Er is veel gebeurd in de twaalf tot vijftien jaar die er sindsdien verstreken zijn. Het grafische ontwerpen doe ik al lang niet meer; alle aandacht en interesse is terug naar de fotografie gegaan. De Intuos 2 ben ik blijven gebruiken voor Photoshop en in Lightroom. Niets werkt fijner wanneer een brush gebruikt wordt voor plaatselijke aanpassingen in een foto, of bij het maken van complexe selecties. Ook voor normaal werk kan een tablet veel gemak bieden. Niet voor niets gebruik ik op een andere werkplek een (in een fotowedstrijd gewonnen) Wacom Bamboo die ook nog eens aanraakgevoelig is. Een touchpad op A5-formaat.

Wacom Intuos Pro Large review - 2

Na bijna vijftien jaar op de Intuos 2 gewerkt te hebben werd het tijd voor een nieuwe. Niet omdat de oude het niet meer deed, integendeel, maar omdat ik meer functionaliteit wilde. Dat is de Wacom Intuos Pro Large geworden. Voor ik meer vertel over dit nieuwe Wacom bord, wil ik toch even wat vertellen over de oudere versie waarop ik zo lang en met zoveel plezier gewerkt heb. Niet alleen om even een korte toelichting te geven over een Wacom tablet, maar ook om te begrijpen hoeveel meer de Intuos Pro te bieden heeft.

De Wacom Intuos 2 tablet

De A4-versie van de Intuos 2 is enorm. Het meet maar liefst 45 centimeter bij 36 centimeter. Dit is nogal fors en je moet er dus wel ruimte voor hebben. Het werkbare oppervlak is met 30 bij 24 centimeter nét iets groter dan een A4-tje. Het bord wordt met USB aangesloten en krijgt ook via die weg de benodigde stroom. Dit betekent dat er gelukkig geen extra stekker (met de onvermijdelijk adapter) nodig is.

Wacom Intuos Pro Large review - 3

De stylus heeft zelf geen stroom nodig. Het werkt gewoon. De tip van de stylus is een stift die vervangen kan worden. Het is bij de Intuos 2 gevoelig voor 1.024 drukpunten zodat de kracht waarmee je de stylus op het bord drukt bepalend is voor het gedrag van de pen. Bij tekenen in Photoshop betekent dit dat je een dunne lijn kunt tekenen door bijna geen kracht uit te oefenen om vervolgens langzaam een dikke lijn te tekenen door alleen maar meer druk uit te oefenen. Dat is redelijk vergelijkbaar met hoe een echte stift werkt. Tevens is de hoek waaronder je de stylus houdt bepalend voor de manier hoe die lijn eruit gaat zien.

Dit is natuurlijk slechts een voorbeeld van de toepasbaarheid maar het komt erop neer dat het gedrag van echt tekenmateriaal heel goed gesimuleerd wordt of kan worden. De stylus heeft tevens een “gum” aan het uiteinde (ook drukgevoelig) en twee knoppen die werken als normale muisknoppen.

Het werkblad kun je instellen voor "muis gedrag" of voor "pen gedrag". In het eerste geval maakt het niet uit waar je de stylus (of de bijgeleverde muis) op het werkblad houdt om de cursor op je beeldscherm te besturen. In het tweede geval komen de hoeken van je werkblad overeen met de hoeken van het scherm. De plek waar je de stylus op het werkblad neerzet is dan ook de plek waar de cursor op het beeld zal verschijnen. En hierin ligt de kracht van een Wacom bord.

De Intuos 2 heeft een groot aantal vlakjes net boven het werkblad die overeenkomen met de functietoetsen op je toetsenbord. Je kunt er acties aan toekennen, maar ik moet bekennen dat ik dit nooit gebruikt heb. Ze zijn niet blindelings te vinden en ik heb het niet goed werkbaar kunnen krijgen. Dat was ook niet erg, want ik gebruikte mijn toetsenbord voor de sneltoetsen, die naast het Wacom bord op het bureau een plaats had.

Wacom Intuos Pro Large 2017 editie

Tijdens mijn decennium met de Intuos 2 zijn er andere modellen op de markt gekomen en weer verdwenen. De Intuos 2 is oud geworden, een relikwie uit het verleden dat nog steeds perfect werkt maar wat de modernere technieken ontbeert. Ik heb de ontwikkelingen ook niet bijgehouden, hoewel ik me enkele jaren geleden met de Wacom Bamboo realiseerde dat de borden ook aanraakgevoelig waren geworden.

Wacom Intuos Pro Large review - 4

De functietoetsen van de Intuos 2 hebben al lang geleden plaats gemaakt voor fysieke knoppen en een scrollwieltje. Succesvolle opties werden verder ontwikkeld en de minder succesvolle opties verdwenen. Dit is een evolutie die Darwin-waardig genoemd kan worden, en welke uiteindelijk geleid heeft tot de Wacom Intuos Pro Large. De 2017 editie welteverstaan, want het blijkt dat dit ook werkelijk de allernieuwste telg uit de familie is.

Uiterlijk

Wat direct opvalt is het formaat. Deze nieuwste Intuos Pro Large is heel wat kleiner dan de vijf generaties oudere Intuos 2. De afmeting van 43 bij 29 centimeter lijkt misschien niet veel kleiner, maar in praktijk is het een heel groot verschil. Het bord is met 8 millimeter ook een heel stuk dunner dan die oude dinosaurus.

Wacom Intuos Pro Large review - 5

De Intuos Pro tekentablet heeft een mat uiterlijk dat heel prettig aanvoelt. Het is niet te glad, of te ruw, zodat de beweging van de stylus heel natuurlijk aanvoelt. Wacom levert enkele andere textures als accessoire, mocht je het oppervlak een ander gevoel mee willen geven. Een sample van de verschillende textures wordt er bij geleverd. Ik vind het bestaande oppervlak perfect om mee te werken.

Wacom Intuos Pro Large review - 6

Een losse USB-kabel verbindt het tablet met de computer. Je kunt deze zowel voor linkshandig als rechtshandig gebruik aansluiten. Het is ook mogelijk om het tablet met de ingebouwde Bluetooth-functie te verbinden, wat natuurlijk een mooie toevoeging is. Aan de zijkant is een aan- en uitknop die alleen bij gebruik via Bluetooth noodzakelijk is, en een schakelaar voor het activeren van de touch-functionaliteit. Die laatste had ik liever boven op het bord gezien, maar dat is een detail.

Wacom Intuos Pro Large review - 7

Het bord bevat acht programmeerbare Express Keys en een scrollwiel dat niet echt draait, maar touchbediening heeft. Er zitten vier verschillende functies onder het scrollwiel die je kiest via de knop in het midden.

Wacom Intuos Pro Large review - 8

Wacom Pro Pen 2

De stylus heeft een mooie ergonomie en een fijnere "feel" dan de antieke Intuos 2 Grip Pen. De twee knoppen zijn netter afgewerkt en de stift van de pen kan heel eenvoudig verwijderd worden met behulp van de nieuwe houder. Die houder bevat trouwens een aantal reservestiften, samen met wat varianten erop. De houder open schroeven is eenvoudig, maar je moet de houder op je handpalm te leggen om zo met de platte hand de top eraf te draaien. Je kunt de stylus liggend op de houder plaatsen, of rechtop erin.

Wacom Intuos Pro Large review - 9

In tegenstelling tot de 1.024 drukpunten van de oeroude Intuos 2 Grip Pen heeft dit exemplaar maar liefst 8.192 drukpunten, een aantal dat de meesten niet nodig zullen hebben maar die heel erg nauwkeurig werken mogelijk maakt. Vooral tekenaars zullen hier profijt uit halen. Ook de hoek waarin de stylus gehouden wordt kan effect hebben op het gedrag. Denk hierbij aan een soort air-brush effect.

Wacom Intuos Pro Large review - 10

Zoals ik al gewend was zijn de instellingen van deze stylus en de knoppen helemaal naar wens in te stellen via de software. Er is ook geen noodzaak voor batterijen of het opladen van de stylus.

Touchbediening van de Intuos Pro tablet

Hoewel niet nieuw voor de recentere Wacom generaties, is de touch bediening een hele vooruitgang als je dat vergelijkt met de oude Intuos 2. Het geeft ook duidelijk weer hoe ver de techniek in een decennium is gevorderd, iets om je altijd weer over te verbazen.

Wacom Intuos Pro Large review - 11

Het werken met touch is echter niet voor iedereen weggelegd, denk ik. Ik krijg nogal vermoeide vingers en handen, wat misschien te wijten kan zijn aan een verkeerde houding van mijn hand. Het hele oppervlak van de Intuos Pro Large kan gebruikt worden, wat feitelijk neerkomt op een A4 formaat touchpad waarbij de hoeken overeenkomen met de hoeken van je scherm. De plek waar je je vinger legt, is de exacte locatie op je scherm.

Je kunt functies toewijzen aan bepaalde bewegingen, en met het aantal vingers waarmee je het werkblad aanraakt. Je kunt ook pinchen..., inzoomen door met twee vingers een opengaande of dichtgaande beweging te maken. Je kunt scrollen, klikken, dubbelklikken en contextmenu’s oproepen. De mogelijkheden zijn groot en alles kan met de software naar wens ingesteld worden. Met de knop aan de zijkant is het eenvoudig om de touch bediening aan- of uit te schakelen.

Bediening

Met de software, die via de site van Wacom op eenvoudige manier te downloaden is, kan het bord helemaal naar wens ingesteld worden. Elke knop kan een functie naar keuze krijgen, tot en met toetscombinaties zoals bijvoorbeeld CTRL + ALT + Shift + E waarmee in Photoshop automatisch een compleet lagenpakket samengevoegd kan worden in een nieuwe laag. Alles is mogelijk. Ook het scrollwiel dat vier afzonderlijke functies kan hebben is programmeerbaar alsmede de functies voor het touchpad. Het gaat zelfs verder dan dit. Het instellen van functies kan per softwarepakket afwijken. De Wacom software herkent welk programma actief is en stelt de door de gebruiker ingestelde functies in.

Wacom Intuos Pro Large review - 12

Zoveel verschillende functies en dan ook nog per softwarepakket verschillend werken kan betekenen dat het moeilijk kan worden om te onthouden waar welke functie zit, en welke er ook alweer geprogrammeerd zijn. Dit was ook iets waar ik even bang voor was aangezien niets herkenbaars is op het bord. Wacom heeft gelukkig een mooie oplossing gevonden in een deels transparante overlay op je monitor die de functies laat zien zo gauw je een van de toetsen aanraakt. Dan wordt ook duidelijk waarom je bij de toewijzing van functies aan de express keys een naam kunt ingeven. Die wordt namelijk zichtbaar en maakt het heel eenvoudig om je Wacom en Express Keys te bedienen zonder dat je je ogen van het scherm af hoeft te halen. Je kunt het bord letterlijk blind bedienen.

Wacom Intuos Pro Large review - 13
Wacom Intuos Pro Large review - 14

Een van de functies die je aan de toetsen kunt toewijzen is het "Radial Menu" waardoor er nog veel meer functies heel eenvoudig en snel onder handbereik komen. Een van de functies die ik graag gebruik in Photoshop is de "Save as" oftewel "Opslaan als", welke ofwel via het pulldown menu gekozen moet worden, of via een toetscombinatie op je toetsenbord. Wacom maakt het mogelijk om een dergelijke functie in dit speciale menu onder te brengen.

Wacom Intuos Pro Large review - 15

Uiteindelijk zijn de toetsen en een scrollwieltje een prachtige toevoeging, maar uiteindelijk gaat het toch om het schrijftablet en het gebruik van de stylus. Dat is natuurlijk de belangrijkste reden om voor een tablet te kiezen. En zoals verwacht werkt dit vlekkeloos. Er zit geen enkele merkbare vertraging in de bewegingen van de stylus en cursor. De tip van de stylus geeft precies voldoende weerstand op het bord en mocht dat niet zo zijn (dit is ten slotte toch heel persoonlijk), dan zijn er andere textures beschikbaar om het oppervlak een heel andere “gevoel” te geven.

Conclusie

Zoals duidelijk zal zijn is de stap van een Intuos 2 naar de Intuos Pro 2017 versie een enorme vooruitgang. Een vergelijk tussen die twee is niet eerlijk aangezien er vier of vijf versies tussen zitten. Voor iemand met een Intuos 4 of 5 zal de stap natuurlijk heel wat kleiner zijn. Ik kan natuurlijk alleen maar vanuit mijn standpunt de Intuos Pro Large beoordelen.

Wacom Intuos Pro Large review - 16

Het gebruik van de Intuos Pro tekentablet voelt heel vertrouwd aan. Dit is natuurlijk vanwege mijn jarenlange gewenning aan het werken met een Wacom bord. Maar ik merk duidelijk dat de techniek flink vooruit is gegaan en de Intuos Pro heel wat meer volwassen is dan het bord waar ik al die jaren mee gewerkt heb. Het doet me afvragen waarom ik niet eerder voor een upgrade gekozen heb, want het is een wereld van verschil. Zeker met het scrollwiel, de Express Keys en het "radial menu” wordt een toetsenbord veel minder noodzakelijk, wat zeker ten goede komt voor een snelle en goede workflow in zowel Lightroom en Photoshop. Maar ook in het gebruik bij tekstverwerking en internet browsing.

Wacom Intuos Pro Large review - 17

Is er ruimte voor verbetering? Dit is een vraag die natuurlijk altijd met een "ja" beantwoord kan of moet worden. Welke verbeteringen dat zouden zijn is moeilijk te zeggen, mede omdat ik als fotograaf maar een deel van de mogelijkheden gebruik die de Intuos Pro te bieden heeft. Misschien dat het openmaken van de houder om bij de reserve stiften te komen verbeterd kan worden, maar dit is niet direct een verbetering voor de functionaliteit van het bord zelf. Ik zit wel te denken aan kleine OLED-displays bij de Express Keys, hoewel dat eerder cosmetisch zou zijn dan echt functioneel.

Daarop voortbordurend..., hoe zou het zijn om een geïntegreerd toetsenbord op het A4-formaat werkblad te integreren, met een OLED-weergave van de letters die met een simpele druk op de knop zichtbaar zou worden? Hoewel ik hier ook haken en ogen aan kan zien, is dit misschien iets voor volgende generaties. Evolutie stopt immers niet zomaar. Alles bij elkaar opgeteld is de Wacom Intuos Pro Large misschien wel een van de meest praktische en functionele upgrades die ik de laatste jaren heb gedaan.

Voordelen van de Wacom Intuos Pro Large tekentablet

 • Drukgevoeligheid van 8.192 niveaus
 • Ondanks A4-formaat werkblad is de grootte van het tablet beperkt gebleven
 • Alle knoppen en de touch-bediening kunnen naar eigen wens geprogrammeerd worden
 • Reservestiften worden meegeleverd
 • Bluetooth ingebouwd
 • Geschikt voor zowel links- als rechtshandig
 • Custom textures verkrijgbaar om het werkblad een ander "gevoel" te geven
 • Met los verkrijgbaar accessoire uit te breiden naar de "Ink versie"
 • Prettig werkend overlay menu en eenvoudig naar wens in te stellen
 • Mogelijkheid tot het aansluiten van een Kensington slot

Nadelen

 • Een toetsenbord blijft noodzakelijk
 • De standaard stiften van de stylus slijten snel
 • Oppervlak van het bord vertoond snel lichte krassen door het gebruik van de stylus
 • Randen van het werkblad zouden duidelijker kunnen
 • Aan- en uitknop van touchbediening zou bovenop het bord beter bereikbaar zijn

Auteur

Nando Harmsen

Fotografie gaat voor Nando Harmsen terug tot 1979: de hobby van vroeger is een beroep geworden. Zijn kennis is in de loop der jaren flink gegroeid en hij heeft een geheel eigen stijl ontwikkeld in natuur-, concert- en reportagefotografie. Hij deelt graag zijn kennis op zijn website maar geeft ook regelmatig lezingen en workshops met natuurfotografie als onderwerp.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.