10 tips voor betere dronefoto's

Dylan Shu
2 jaar geleden

Hoe kun je je goed voorbereiden? Waar moet je allemaal op letten tijdens het fotograferen met een drone? En wat zijn handige dingen om te weten over de instellingen? In dit blog geef ik je uiteenlopende tips waarmee jij jezelf als dronefotograaf kunt verbeteren!

Tip 1: Fotografeer in RAW

Net als bij gewone camera's heb je bij drones ook de mogelijkheid om in RAW te fotograferen in plaats van JPG. Een RAW-bestand heeft vele voordelen en geeft je meer én betere mogelijkheden tijdens het bewerken van je beelden. Standaard staan de instellingen van een drone ingesteld op JPG, je moet dit zelf veranderen naar RAW. Bij een RAW-foto kun je achteraf met veel minder kwaliteitsverlies dingen zoals witbalans en de belichting aanpassen. Het enige nadeel van fotograferen in RAW-formaat is dat een bestand meer ruimte in beslag neemt dan JPG-bestanden.

Tip 2: Bereid je altijd goed voor

Er zijn een paar punten waar je altijd rekening mee moet houden. Uiteraard het weer. Vliegen in regen of met sterke wind is geen goed idee. De mooiste foto's maak je vooral tijdens het gouden uur (het uur na zonsopkomst of het uur voor zonsondergang).

Verder is het verstandig, zeker als je voor de eerste keer naar een locatie gaat, om vooraf op Google Maps wat voorbereidingen te treffen. Op welke specifieke plek moet je zijn om de foto te maken die je in gedachte hebt? Moet je nog een stuk lopen? Heb je een bepaalde foto in gedachten waar het licht een rol speelt? Zorg dan dat je weet vanaf welke kant de zon op of onder gaat.

Daarnaast heb je te maken met wetgeving. Je mag niet zomaar op elke plaats in Nederland vliegen. Bekijk van te voren goed waar je wel en niet mag vliegen. Vlieg nooit in beschermd natuurgebied of bijvoorbeeld dicht bij dieren die in een weiland staan. Jij bent uiteindelijk verantwoordelijk voor wat er met de drone gebeurt, wees hier dus bewust van.

En last but not least: het opladen van de accu’s. Je zal vast niet de eerste zijn die een mooie gelegenheid voorbij moet laten gaan, omdat je vergeten bent om de accu’s van je drone op te laden. Zeker met drones waar de batterijduur niet al te lang is, is het verstandig om al je batterijen volledig op te laden voordat je wilt fotograferen.

Bekijk de Drone Flight Academy workshops

Tip 3: Maak composities met detail

Toen ik net mijn drone had vond ik het geweldig om dat ding zo hoog mogelijk te laten vliegen (de maximale toegestane hoogte in Nederland is 120 meter). Je hebt dan misschien wel een mooi overzicht over het landschap, maar je verliest veel details. Het hangt af van de locatie en het idee wat je hebt, maar probeer eens vanaf 20 tot 30 meter hoogte je foto’s te maken. Hiermee creëer je eigenlijk als het ware dezelfde compositie die je maakt vanaf de grond, maar dan vanuit een standpunt waar je zonder drone niet zou kunnen komen. Een ander voordeel is het top-down perspectief. Dit is het recht omlaag richten van je drone camera, zodat je een bovenaanzicht hebt. Soms zullen aparte patronen naar voren komen of symmetrie met lijnenspel.

En wat composities maken betreft geldt ook bij dronefotografie de regel van derden. Drones beschikken over een handige functie, de third grid overlay. Het grid kan je helpen om foto’s met een betere compositie te maken. Waar je hier op moet letten is dat het onderwerp van de foto terechtkomt op een van de snijpunten van de lijnen. Verder kun je met de grid overlay meteen zien of de horizon op de juiste hoogte staat.

Tip 4: Controleer de instellingen

Controleer voor het fotograferen altijd alle instellingen. Het kan namelijk zijn dat de drone een instelling onthoudt of juist vergeet. Het zou zonde zijn als tijdens het vliegen verkeerde instellingen gebruikt worden, omdat je vergeten bent deze te veranderen of terug te zetten.

Tijdens het maken van foto’s kun je zelf de instellingen bepalen of het overlaten aan de drone. Ik kijk altijd of de ISO-waarde zo laag mogelijk staat, dit voorkomt de kans op ruis, en anders verander ik dat handmatig. Wat ik wel vaak verander is de EV-instelling (exposure value). Hiermee kun je instellen of de foto iets overbelicht of onderbelicht wordt. Merk je dat de foto te licht is, breng dan de EV wat omlaag. Het voordeel van EV is dat je met één knop de belichting van je drone aanpast.

Voor beginners kan het best ingewikkeld en stressvol zijn om continu bezig te zijn om handmatig de instellingen aan te passen. Zeker als je weet dat je soms enkele minuten hebt om het perfecte plaatje te schieten, wanneer het licht op z'n mooist is. EV is een mooie basis om te beginnen en kun je meer focussen op andere aspecten, zoals de compositie.

De witbalans is ook belangrijk en zorgt ervoor dat jouw foto de juiste kleurtoon krijgt. Als jouw drone de functie heeft om witbalans aan te passen op bewolkt, daglicht etc. stel het dan in naar de juiste omstandigheden. Mocht je het niet zeker weten, laat hem dan op automatisch. De witbalans is in de nabewerking gemakkelijk te corrigeren als je in RAW foto’s hebt gemaakt.

Tip 5: Maak panoramafoto’s

Los van de basisinstellingen zijn er nog speciale technieken en functies waar je gebruik van kunt maken zoals het maken van panorama’s. Alhoewel drones sterk zijn ontwikkeld de afgelopen tijd, zijn ze nog steeds vrij beperkt als het gaat om de sensor grootte en resolutie. Als gevolg hiervan missen beelden vaak de nodige hoeveelheid details. Gelukkig is er de mogelijkheid om verticale of horizontale lucht panorama's te maken en hier je voordeel uit te halen om betere kwaliteit foto's te maken. Om een panorama te maken, heb je wel software nodig als Adobe Lightroom of Photoshop om de losse beelden samen te voegen.

Tip 6: Gebruik de HDR-functie

De HDR-functie (High Dynamic Range) helpt bij het krijgen van de perfecte belichte foto. In deze modus worden er drie foto's gemaakt van dezelfde compositie, maar elke foto is iets anders belicht. Dit is handig in situaties waarbij jij twijfelt over de juiste belichting. De drie foto’s voeg je samen in Lightroom of Photoshop tot één goed belichte foto.

Tip 7: Gebruik noise stacking

Een andere handige techniek van drones is noise stacking. Ondanks het laag houden van de ISO-waarde kan het voorkomen dat er alsnog ruis in de foto zit. Dit komt vanwege het kleine formaat van de sensors. Dit zul je wellicht niet altijd direct merken, tot je bezig gaat in de nabewerking. Noise stacking is een techniek om de ruis in je dronefotos te verminderen. Je maakt meerdere foto's vanuit hetzelfde standpunt met behulp van de burst-modus. Vervolgens voeg je deze foto’s samen in Lightroom of Photoshop tot één enkele foto (hetzelfde idee als bij HDR). Omdat de ruis niet in elke foto hetzelfde is, zorgt dit samenvoegen van meerdere foto's ervoor dat je een foto krijgt met minder ruis, terwijl de details blijven.

Lees het blog over noise stacking

Tip 8: Neem filters mee

Er zijn twee filters die je kunt gebruiken voor drones. Een Neutral Density filter (ND-filter of grijsfilter) vermindert de hoeveelheid licht die door de lens komt. Als de hoeveelheid licht afneemt, kun je de sluitertijd verlengen zetten. Hiermee kun je effecten creëren zoals motion blur of light trails.

Het tweede filter dat je mee kunt nemen is een CPL-filter. Een circulair polarisatiefilter is bedoeld om meer kleur en contrast te krijgen in je foto's en lichtschitteringen te verminderen van bijvoorbeeld water of spiegelende objecten. Het filter zorgt er dus niet voor dat licht wordt tegengehouden, zoals bij het grijsfilter, maar wordt gefilterd.

Je hebt ze ook gecombineerd. Dus een ND + CPL filter in één. Deze filters worden gebruikt om betere beelden te maken bij langere sluitertijden met verbeterd contrast en kleurverzadiging. Heb je deze filters echt nodig? Nee, zeker niet. Maar het geeft je meer mogelijkheden op het moment dat je dronefoto's met langere sluitertijden wilt maken of als je last hebt van weerkaatsingen in je foto's.

Bekijk handige drone accessoires

Tip 9: Maak altijd een back-up

Dit is geen tip voor het verbeteren van je beelden, maar wel een hele belangrijke: maak altijd back-ups van je foto’s. Je zult het jezelf nooit vergeven als je mooie plaatjes geschoten hebt, en ineens je drone crashed... Zorg ervoor dat je tussentijds je foto’s ergens opslaat.

Tip 10: Blijf jezelf ontwikkelen

Het kost nu eenmaal veel tijd en moeite om je dronefotografie naar een hoger niveau te tillen. Het onder de knie krijgen van de besturing, de juiste instellingen, composities maken en het bewerken van foto’s... Er komt veel bij kijken van voorbereiding tot eindresultaat. Probeer jezelf te blijven ontwikkelen: kijk YouTube tutorials, lees artikelen zoals deze online, durf kritisch te kijken naar je eigen werk en blijf oefenen. Hoe meer energie en tijd je erin steekt, hoe sneller je resultaat zult zien!

Auteur

Dylan Shu

Dylan Shu is een landschaps-, reis- en lifestyle fotograaf. Wat begon als een hobby veranderde al snel in een fotografie- en reisverslaving. Hij besteedt veel tijd om de mooiste locaties op onze planeet te ontdekken. Met als doel om mooie momenten zo mooi mogelijk vast proberen te leggen. Zijn foto's zijn herkenbaar door een "moody" stijl en hij gaat er zeker niet alleen maar op uit bij zonnig weer.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.