De kracht en uitdaging van dronefoto’s

Laurens de Graaff
6 jaar geleden

De drone wordt steeds bekender en meer en meer mensen vliegen en fotograferen met een drone. Waar vroeger een dronefoto nog heel bijzonder en men het direct al mooi vond, is dat nu wel anders. In dit blog artikel ga ik het hebben over de kracht van dronefoto’s. Ik vertel waar ik op let tijdens het vliegen met mijn drone. Vervolgens ga ik dieper in op het gebruik van lijnen in foto’s. Dit is volledig gebaseerd op eigen ervaringen met de DJI Phantom 3, maar geldt voor elke drone.

Dronefotografie heeft veel overeenkomsten met de traditionele fotografie en brengt nieuwe uitdagingen en mogelijkheden met zich mee. Met de drone kun je op plekken komen waar je normaal niet zou kunnen komen. Een foto vanuit de lucht biedt net een ander perspectief. Een perspectief wat je als mens nooit ziet. Als je op de grond staat ben je te laag en met het vliegtuig ben je weer net te hoog. Mensen zijn het niet gewend om vanuit dit perspectief te kijken en dat maakt dronefoto’s uniek. Daarentegen is de camera van een gemiddelde drone te vergelijken met een smartphonecamera. Een vast f-getal, een kleine sensor en dan bungelt die camera ook nog aan vier propellers.

De kracht en uitdaging van dronefoto's - 1

Laat ik beginnen met één van mijn mooiste foto’s om de kracht van dronefotografie te laten zien. Elke fotograaf ziet dat deze foto theoretisch gezien compleet verkeerd is. Geen 'rule of thirds', gouden uur of diepte. Een simpele, platte foto, recht naar beneden, die je alleen met een drone kunt maken. Eigenlijk heel saai, maar toch maken de eenvoud en de enkele lijnen deze foto interessant. Met deze foto won ik de tweede prijs in de verkiezing "Dronefoto van het jaar 2016".

Een grote uitdaging is dat je je foto van tevoren, vanaf de grond, niet kunt zien zoals bij normale fotografie. Je foto zie je pas wanneer je in de lucht bent. Probeer dus eens in te denken hoe iets er vanuit de lucht uit zal zien.

De kracht en uitdaging van dronefoto's - 2

Bovenstaande foto is een voorbeeld van een net wat ander perspectief. De brug op de foto wordt 'binnenkort' opgeknapt en ik wilde deze in oude staat nog op de foto zetten. Door de foto met de drone te maken kun je over de daken en bomen heen kijken. Hierdoor is de Poldertoren (links op de foto net boven de horizon) duidelijk te zien, wat de foto herkenbaarder maakt. Misschien was nog ietsje hoger geen slecht idee geweest.

Waarop moet je letten?

Een natuurfotograaf kan eeuwig wachten op die ene mooie foto. Als dronefotograaf heb je hooguit een klein half uur vliegtijd. Dit vereist dus planning voordat je de lucht in gaat. Kijk eerst rond en bedenk hoe het er vanuit de lucht uitziet. Bedenk ook wat voor foto je wilt. Meestal heb ik al enkele foto’s in mijn hoofd voordat de drone de lucht in gaat.

Eenmaal in de lucht is het een risico dat je te gefocust bent op je drone of op één onderwerp. Kijk zo nu en dan eens om je heen. Wat doen de wolken, waar staat de zon, wat gebeurt er op de grond? Als je je continu bewust bent van die drie elementen kun je snel inspringen op een verandering. Een trein die eraan komt die net wat kleur in je foto geeft, een mooie lucht die je niet gezien had of nog een ander interessant onderwerp. Als student zit ik heel vaak in de bus en ik ben er gek op als er een bus door mijn foto rijdt. Als ik er in de verte een zie aankomen spring ik snel in positie en wacht ik tot de bus er is. Het gaat erom dat je je bewust bent van je omgeving zodat je geen mooie foto’s mist.

De kracht en uitdaging van dronefoto's - 3
De kracht en uitdaging van dronefoto's - 4

Ik wilde een mooie foto van Vollenhove maken en ik stond naast het water om te kijken hoe ik dit zou doen. Voordat ik ging vliegen keek ik om me heen en achter mij zag ik het veld links op de foto. Het viel niet op, maar toen ik het zag was ik benieuwd hoe het er vanuit de lucht uit zou zien. Ik stuurde de drone de lucht in en voordat ik een foto van Vollenhove maakte, maakte ik eerst deze foto. De rechter foto is een ander voorbeeld. Ik wilde een foto van het stadsaanzicht van Deventer maken. Ik hoorde in de verte een trein aankomen en zag een bootje langs varen. Ik kon nog net op tijd naar deze positie vliegen om dit plaatje te schieten.

Lijnen

De polder is door de mens aangelegd met rechthoekige kavels en kaarsrechte wegen. Dit levert strakke lijnen op waar ik gek op ben. Gecombineerd met het menselijke aspect en de gecreëerde natuur kan dit abstracte plaatjes opleveren. Maar hoe herken je die lijnen?

Het is vooral een kwestie van ervaring, proberen en geluk. Fotografie is suggestief, dus kijk wat je mooi vindt. De 'rule of thirds' is een veelgebruikte techniek die onder de lezers van Cameranu wel bekend zal zijn. Deze regel geldt ook voor dronefotografie en voor lijnen. Toch moet je deze regel af en toe compleet negeren. Het kan juist mooi zijn wanneer lijnen net niet perfect door je foto lopen. Ga op zoek naar patronen in het landschap en wat je daar mee kan doen.

Nabewerking

Elke camera geeft wat vertekening, zo ook die van een drone. Als je lijnen fotografeert kan deze vertekening vrij problematisch zijn. Allereerst raad ik aan om elke foto in RAW te maken als je drone dat ondersteunt. Ik maak zelf gebruik van het programma Photoshop Lightroom van Adobe. Ik laad de foto’s in en bewerk ze hoe ik ze het mooist vind. Dit is persoonlijke smaak waar ik nu niet te veel op in wil gaan. Alle lijnen recht krijgen is wel lastig.

De kracht en uitdaging van dronefoto's - 5

Bovenstaande foto’s gebruik ik als voorbeeld. Het is een trekker die het loof van de aardappelen af haalt. Dankzij GPS rijdt de trekker perfect recht. Wanneer je in RAW fotografeert moet je allereerst de juiste lenscorrectie op de foto toepassen. Dit kan eenvoudig door de juiste camera te selecteren onder de optie 'lenscorrecties'. Voor de bovenstaande foto heb ik dit al gedaan. Hierdoor is de vertekening uit de foto en zijn alle lijnen recht. Maar dan zie je een tweede probleem met de foto. Hoewel de rechter lijn perfect verticaal is, is de linker lijn dat niet. Terwijl de lijnen in het echt wel parallel aan elkaar zijn. De 'transformatie' optie direct onder de lenscorrectie is een tool die dit kan oplossen.

De kracht en uitdaging van dronefoto's - 6

De transformatie optie in Lightroom is een krachtige toepassing die je foto kan 'rechtbuigen'. Op bovenstaande foto zie je hoe ik deze optie gebruik. De automatische instelling werkt niet altijd even mooi, dus daarom gebruik ik vaak de optie 'met hulplijnen'. Wanneer je deze optie selecteert, kun je twee verticale lijnen en twee horizontale lijnen maken. Zoek een lijn die recht zou moeten zijn in je foto en selecteer twee punten op deze lijn. Zorg dat je zo precies mogelijk bent. Wanneer Lightroom twee herkenningspunten heeft, kan het programma die twee punten rechttrekken, zoals in bovenstaand voorbeeld te zien is. Ditzelfde geldt ook voor horizontale lijnen. Je kunt maximaal vier lijnen tekenen. Onderstaand zie je een ingewikkelder voorbeeld.

De kracht en uitdaging van dronefoto's - 7
De kracht en uitdaging van dronefoto's - 8
De kracht en uitdaging van dronefoto's - 9

Het eindresultaat. De lijnen zijn allemaal verticaal en er is een soort onbalans. Rechts is een groot groen vlak wat precies een derde is. Links staan slechts twee kleine lijntjes. De verhoudingen zijn allemaal net niet goed en de trekker valt bijna uit de foto. Je kunt de foto draaien wat je wilt, er zit geen duidelijke boven of onderkant aan. En al deze onbalans maakt de foto interessant.

Conclusie

Bedenk wat voor foto’s je wilt maken en kijk eerst goed om je heen voordat je je drone de lucht in doet. Wat doen de wolken? Waar staat de zon? Wat gebeurt er om je heen? Blijf ook tijdens het vliegen opletten en speel in op verandering.

Auteur

Laurens de Graaff

Onder de naam FlyingFlevoland deelt de enthousiaste drone-hobbyist Laurens de Graaff zijn foto’s van o.a. de polder. Van abstracte plaatjes met strakke lijnen tot mooie overzichtsfoto’s . Laurens doet ook videografie. Zo kun je hem vaak bij een evenement in of rond Emmeloord vinden. Van autocross tot wandeltocht, Laurens vliegt mee.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.