De Sony A7 R III voor landschapsfotografie

Albert Dros
5 jaar geleden

Op 15 november 2017 kreeg ik de nieuwe Sony A7 R III systeemcamera binnen. Ik heb de camera de dag erna een dagje mee op pad genomen voor wat herfstlandschappen in de buurt. De herfst is dit jaar prachtig in Nederland. Doordat we nog geen harde wind of storm hebben gehad blijven de gekleurde blaadjes aan veel bomen hangen. Dit artikel dient om kort mijn eerste bevindingen met de A7RIII te beschrijven. Aangezien ik hiervoor de A7 R II gebruikte, zal ik vooral ingaan op de veranderingen ten opzichte van deze camera.

Verschillen in de body

Allereerst de body, die is natuurlijk anders. Deze lijkt erg op de body van de Sony A9. De A7 R III heeft twee SD-slots, een nieuwe batterij en een wat 'professionelere' layout in de zin van betere knoppen en pookjes. In de doos zit één batterij (geen twee zoals die bij de A7RII zitten). Echter, de nieuwe batterij gaat volgens Sony twee keer zo lang mee als de oudere. Hij is ook een stukje groter en zwaarder. De Sony A7RIII heeft ook een nieuw menu ten opzichte van zijn voorganger. De nieuwe menustructuur van Sony was al doorgevoerd bij andere nieuwere camera’s (zoals bijvoorbeeld de A6500 en de A9).

Snel en handig in te stellen

Voordat ik de camera mee op pad nam, heb ik eerst even de tijd genomen om alles in te stellen. Wat gelijk opviel is dat de camera een stukje sneller is. Dat merk je al vanaf het moment dat je de camera aan zet. Hij start namelijk een stuk sneller op dan de A7RII. Verder voelen handelingen ook wat soepeler en sneller aan. Wat handig is, is dat je zelf een 'custom menu' pagina kunt maken waarbij je bepaalde functies die je vaak gebruikt snel beschikbaar kunt maken. Zo heb ik bijvoorbeeld in mijn eigen custom menu Bracketing Settings, Silent Shooting, SteadyShot Settings, Monitor Brightness, Smartphone control en nog een aantal dingen die ik regelmatig gebruik neergezet. Erg handig. Toen de camera eenmaal ingesteld was en de batterij opgeladen konden we de deur uit.

De Sony A7 R III voor landschapsfotografie - 1

Het beeldscherm van de Sony A7 R III

Wat direct opvalt zijn de resolutie van de viewfinder en het scherm. Deze zijn beter dan die van de A7RII met een hogere resolutie en natuurgetrouwe kleuren. Kijk je door de viewfinder, dan gaat het scherm automatisch uit. Dit was ook al het geval bij de A7 R II, echter is de sensor van de A7 R III sterk verbeterd waardoor het scherm niet meer uit gaat als je dicht met je lichaam op de camera staat. Wat ook handig is om te weten, is dat als je het schermpje kantelt, de sensor wordt uitgeschakeld waardoor het scherm dan dus niet uit gaat.

Het scherm heeft nu ook een touch-functie. Touch dient vooral voor het kiezen van het focuspunt. Je kunt er helaas geen menu’s mee bedienen. Ik merkte dat ik de touch-functie in het veld direct in gebruik nam. Na één dag gebruik van de camera heb ik voor mezelf al een workflow ontwikkeld die veel sneller werkt dan voorheen. Vooral voor het gebruik van focus-stacking (wat ik regelmatig gebruik in landschapsfotografie) kun je heel snel verschillende focuspunten kiezen met het touch-screen.

De Sony A7 R III voor landschapsfotografie - 2

De focus magnify functie

Een andere handige functie is 'focus-magnify'. Deze had je natuurlijk al op de A7RII (en is een standaardfunctie op camera’s) maar de A7RIII laat je focus magnify gebruiken tijdens autofocus. Dit kon met de A7RII alleen met manual focus. Zo is mijn workflow nu als volgt: touch-focus, vervolgens druk ik op de focus-magnify knop (die ik nu op de AF-ON knop heb geprogrammeerd), dan stel ik scherp en kan ik dus een ingezoomd plaatje zien waarbij ik direct zie of de boel ook echt scherp is. Vervolgens kan ik met de AEL-knop, waarop ik AF/MF toggle op heb geprogrammeerd, nog switchen tussen manual focus en autofocus. Met het instellen van deze knoppen kan ik extreem snel mijn focuspunt bepalen, vergroten, scherpstellen en de focus rocken.

Verder is de camera zoals ik hier boven al zei een stuk sneller. Hij start sneller op, hij maakt natuurlijk tien frames per seconde (wat ik als landschapsfotograaf nooit gebruik) en, wat voor mij belangrijk is, is dat hij alles ook sneller weg schrijft én ik in de menu’s kan tijdens het wegschrijven. Ik gebruik vaak bracketing en bij de A7 R II moet ik altijd wachten tot alles weggeschreven is op de SD-kaart. Hier heb ik bij de A7 R III systeemcamera geen last meer van.

De Sony A7 R III voor landschapsfotografie - 3

De A7RIII accu gaat écht langer mee

Na een aantal uurtjes gefotografeerd te hebben valt direct op dat de batterij lang mee gaat. Toen ik rond het avondeten thuis kwam en de camera checkte, zag ik dat het percentage van de batterij nog op 71% stond. Ik durf nog niet te zeggen hoeveel langer de nieuwe batterij mee gaat (Sony zegt twee keer langer dan de oude), maar het lijkt erop dat deze twee of misschien zelfs drie keer zo lang mee gaat als de oude batterij.

Wat jammer is, is dat er op de A7RIII geen apps te installeren zijn. Ik weet ook niet of de apps via een firmware update terugkomen. Zo niet, dan is dat jammer. Ik gebruikte zelf vaak de Timelapse App en Smooth Reflection App. Het is jammer dat dit dus nu niet meer mogelijk is. Vooralsnog zegt Sony er zelf weinig over.

Over de beeldkwaliteit kan ik nog niet zoveel kwijt. Daarvoor heb ik de camera te kort gebruikt. Volgens Sony is de beeldprocessor beter en is er iets meer dynamisch bereik. De bestanden van de A7RII waren sowieso al erg goed, dus hier ga ik later wat dieper in duiken en ook vergelijkingen van doen.

De Sony A7 R III voor landschapsfotografie - 4

De eerste dag samengevat

  • De camera voelt fijn aan, stuk sneller dan zijn voorganger
  • Het geluid van de sluiter is anders, het klinkt iets ‘soepeler’ alsof er minder vibratie is
  • De resolutie van de viewfinder en het scherm zijn hoger, dit merk je zeker als je de A7RII bent gewend
  • Touch-focus is erg handig en gebruik ik direct in mijn workflow
  • Touch-focus in combinatie met focus magnify tijdens AF werkt voor mij erg goed en snel
  • Het custom menu zorgt er voor dat ik niet door honderden pagina’s van het menu hoef te bladeren om menu-items te zoeken
  • De sensor die bepaalt wanneer het scherm uit gaat als je oog bij de viewfinder is, is een stuk beter dan de A7RII
  • Geen apps meer mogelijk (de camera is wel te bedienen met je smartphone)

De pixel shift functie heb ik nog niet getest doordat ik alleen maar bos / bomen heb gefotografeerd waar teveel beweging in zit. De RAW-bestanden van de camera zijn nog niet te lezen door Lightroom / Adobe Camera RAW. Het is nog even wachten op een update. Echter is er een 'hack' mogelijk waarbij je met een EXIF-tool de EXIF-info veranderd en de software laat denken dat ze met een A7 R II zijn gemaakt in plaats van met de A7 R III.

Voor de foto's in dit blog heb ik de Sony A7 R III systeemcamera gebruikt met het Sony FE 70-300mm f/4.5-5.6 G OSS objectief. Verder had ik mijn Sunwayfoto T1C40T statief mee met de Sunwayfoto DDH-06 klem.

Auteur

Albert Dros

Albert Dros is een gepassioneerd landschaps- en reisfotograaf. Zijn kracht zit hem in het zo mooi mogelijk vastleggen van plaatsen en momenten. Hier kan hij helemaal in opgaan, waardoor hij soms dagenlang op één plek verblijft om het perfecte plaatje te maken. Albert is altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Met zijn verhalen, blogs en lezingen inspireert hij velen, zowel nationaal als internationaal.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.