De sfeer van december fotograferen

Dave Zuuring
5 jaar geleden

De dagen worden korter, de avonden langer en de verlichting gaat eerder aan. Koopavonden worden aangekleed en omgetoverd tot kerstmarkten. En in steeds meer steden wordt de straatverlichting uitgebreid met feestelijke sfeerverlichting. Sommige steden en ondernemersverenigingen gaan nog een stapje verder: één keer per jaar wordt de straatverlichting verruild voor kaarslicht. Momenten om als fotograaf eropuit te gaan en deze sfeer vast te leggen. In dit blog deel ik wat tips en tricks én hoop ik je te inspireren om op pad te gaan.

De december sfeer fotograferen - 1

Met welke instellingen werk je?

De grootste uitdaging tijdens dit soort evenementen of in de decemberavonden is uiteraard het tekort aan licht. En draait alles in fotografie nu niet om licht! Dus je ISO-waarde opschroeven is een must! En het is handig om een lichtsterke standaardlens zoals een 50mm f/1.8 of een 24-70mm f/2.8 zoomlens te hebben. Als ik ga voor foto’s zonder mensen en dus meer voor de sfeer en het licht, dan werk ik uiteraard met een statief, een draadontspanner, lage ISO’s en kleinere diafragma’s. In feite is dat dan dus gewoon avondfotografie.

De december sfeer fotograferen - 2

Eventjes wennen

Zelf ben ik niet zo’n straat- en mensenfotograaf. Ik moet altijd even wennen, erin komen om gewapend met camera zichtbaar mensen en dit soort evenementen vast te leggen. Als ik eenmaal ontdooid ben, dan heb ik er niet meer zo’n last van. Ik spreek mensen aan en begin het leuk te vinden om ze in mijn foto’s op te nemen.

De december sfeer fotograferen - 3

Ga je een kerstmarkt op, dan kun je er niet omheen om uit de hand fotograferen. Tenzij je een ander creatief idee hebt. Ik maak het me dan het liefst zo gemakkelijk mogelijk. Dit doe ik door te kiezen voor de diafragma (Av / A) voorkeuzestand! De lens stel ik in op de grootst mogelijke lensopening (diafragma) van in dit geval f/1.4, f/2.8 of f/4. Net wat je lens kan. Daarbij zet ik de camera op AUTO ISO met een range van ISO100 tot ISO3200 / 6400 en een minimale sluitertijd van 1/30e van een seconde (ik weet niet of iedere camera dit heeft). Deze laatste instelling is tricky, want als mensen sneller bewegen, als jezelf wat onstabiel bent of als het waait, dan heb je al snel 'beweging' en dus onscherpe elementen. Het is óók tricky omdat ik schiet met een fullframe camera en heb je met f/2.8 altijd al een vrij krappe scherptediepte. Oftewel, daar waar je focus ligt, daarachter of ervoor levert het al onscherpte op.

De december sfeer fotograferen - 4

Mooi of niet mooi, dat neem ik maar voor lief. Want je wilt gewoon een mooie impressie achterlaten. Dat telt voor mij tijdens een evenement als deze. Het leuke aan een groot diafragma is dat je dat leuke, speelse bokeh-effect krijgt met lichtjes op de achtergrond.

De december sfeer fotograferen - 5

Ook zet ik de camera in de reeksmodus, waarin je meerdere opnames tegelijk schiet. Nadeel is wel dat je geheugenkaartje snel voller is. Maar in sommige gevallen betekent het dat je het juiste moment net wél hebt vastgelegd! Zoals bijvoorbeeld bij het vastleggen van een koor waar mensen bewegen of zoals deze mini-ballerinas.

De december sfeer fotograferen - 6

Een alternatieve keuze is om je camera op sluitertijdvoorkeuze te zetten (TV / S) en dan een sluitertijd tussen de 1/30e en de 1/60e van een seconde te kiezen. Ik ben bewust onder 1/50e seconde gegaan om niet teveel beelden op ISO6400 te krijgen. Uiteraard gekeken naar mijn focale lengte (24 tot 70mm) en daarop enigszins de sluitertijd gekozen.

Gebruik je een flitser?

In principe flits ik niet! Maar zoals ik al zeg, in principe... Voor de foto’s die zich afspelen op het podium heb ik wel voor de flitser en een invulflits gekozen. Mede omdat er toch al veel kunstlicht was en je daarmee met een iets snellere sluitertijd (1/80e seconde) en met een lagere ISO van 400 kan fotograferen om het moment te bevriezen en net wat invullicht te geven.

De december sfeer fotograferen - 7

Ook binnen vermijd ik tijdens dit soort evenementen de flitser. Het geeft veel meer sfeer en juist binnen, bij één van de vele koren die sfeervolle kerstliederen ten gehore brengen, kun je lekker onopvallend fotograferen.

De december sfeer fotograferen - 8

Zijn dit soort evenementen nu écht leuk om te fotograferen?

Jazeker wel! Het biedt je de kans om je straatfotografie te oefenen. Ben je een liefhebber, zoals ik, van super strakke platen en ben je huiverig voor ISO’s hoger dan 800. Tja, dan kan het angstaanjagend zijn en zul je de grenzen van je camera op moeten zoeken. Zelf ben ik redelijk tevreden met hoe mijn camera presteert. In sommige beelden ga ik zelfs naar ISO5000, waarbij ik wel zover mogelijk naar rechts belicht. En laat je niet kisten bij regenachtig weer. Juist dan gaan de straten mooi mee doen in het totaalplaatje!

De december sfeer fotograferen - 9

Kort samengevat

 • Benut de gezellige straten met sfeerverlichting
 • Gebruik een statief als er geen mensen in beeld zijn om meer avondfotografie te bedrijven en benut lage ISO’s voor scherpere, ruisvrijere beelden
 • Fotografeer je uit de hand, benut dan de AUTO ISO stand of durf te werken met ongebruikelijke waarden
 • Meet je lichtbron, overweeg spotmeting en belicht zoveel mogelijk met hoge ISO’s naar rechts
 • Werk met grote diafragma’s voor maximale lichtdoorlaat
 • Speel met je diafragma om het speelse bokeh effect te krijgen
 • Een standaard 50mm, 18-55mm of 24-70mm lens voldoen prima voor allerlei beelden op straat of tijdens een kerstmarkt. Hoe lichtsterker je lens des te prettiger!
 • Flits zo min mogelijk of - als je er bedreven in bent - flits gericht maar behoud de sfeer
 • Bescherm bijvoorbeeld je camera en lens bij regenachtig of vochtig weer met een regenhoes
 • Benut natte straten voor kleurrijke reflecties op straat
 • Vergeet niet van alles te genieten!

Auteur

Dave Zuuring

Dave Zuuring, ook bekend als nldazuu, is naast zijn fulltime baan en de tijd die hij met zijn gezin doorbrengt, een gepassioneerde fotograaf die fotografeert vanuit de gedachte "Make your memory today". Hij legt graag landschappen in de breedste zin van het woord, cityscapes, interieurs en reportages vast. Vooral cityscapes in het blauwe uur zijn een rode lijn door zijn fotografie belevingen.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.