Onmisbare tips voor de mooiste wintersport video's

Ruud Hofman
6 jaar geleden

Ik ben er niet mee opgegroeid, maar na mijn eerste keer wintersport in 2009, was ik gelijk 'verslaafd'. Daar ging ik, een rugtas zo groot als een volwaardige backpack voor een half jaar vakantie, volgestopt met al mijn videospullen die ik destijds had. Want stel je voor dat je toch die ene accessoire vergeet, waarvan je denkt dat die je video tien keer beter maakt. Dat was natuurlijk niet zo, maar zo dacht ik destijds. Hoe denk ik daar nu over en waar moet je rekening mee houden als jij je wintersport trip gaat vastleggen? Dat lees je in dit blog!

Maar eerst laat ik een video zien. Ik heb een kleine compilatie van de afgelopen jaren voor jullie gemaakt. Dit zijn beelden vanaf het moment dat ik net een camera had, tot momenten van het afgelopen jaar. Laat je inspireren door de camerastandpunten, bewegingen, montagetechnieken en lees de tips... Maak er wat moois van!

Tip 1: Wat is je doelgroep?

Vooraf is het handig om te weten voor wie je de video maakt. Is het voor jezelf en je familie, of maak je de video om op Facebook te kunnen laten zien hoe tof je trip was? Dit heeft namelijk invloed op de lengte van de video. Maak je de video voor jezelf en familie, dan mag het wat mij betreft zo lang worden als je zelf wilt. Is het voor op Facebook, maak de video dan niet langer dan anderhalf of twee minuten.

Onmisbare tips voor mooie wintersport beelden - 1

Tip 2: Vertel een verhaal

Alleen maar een witte piste waarbij je continue iemand ziet skiën of snowboarden, verveelt na twintig seconden. Dus vertel een compleet verhaal van je wintersport trip. Denk hierbij aan de volgende punten om te filmen:

  • Thuis je auto inpakken
  • Onderweg, kopje koffie drinken, de bestuurder, de bergen die er in de verte aankomen
  • De omgeving waar je verblijft
  • Ontbijt
  • In de lift stappen / zitten (selfie)
  • Ski’s / snowboard aantrekken, warming up
  • Lunch op de piste
  • Après-ski
  • Timelapse (zet je camera op een kookwekker zodat 'ie rond draait)
  • Sneeuw
  • Spelletjes spelen
  • Gesprekken
  • Elkaar in de sneeuw drukken

Al deze momenten maken je wintersportvideo interessant om naar te kijken. Zorg dat jij je video eindigt met je beste ski- of snowboardshot. Op deze manier laat je de kijker achter met het gevoel om het zelf ook te willen doen. Of het gevoel mee te geven dat jij echt goed bent...

Onmisbare tips voor mooie wintersport beelden - 2

Tip 3: Welk apparatuur neem je mee?

De action cam is uitermate geschikt voor wintersport. De camera is klein, vaak water- / sneeuwdicht en kan tegen een stootje. Het grootste voordeel van dit soort camera’s is dat je de camera op veel plekken kan monteren door middel van verschillende soorten accessoires. Bijvoorbeeld op je helm, borst, skistokken, snowboard, selfie-stick etc. Hierdoor heb je de mogelijkheid om veel verschillende soorten camerastandpunten te kunnen laten zien, wat weer bijdraagt aan het plezier om naar jouw video te kijken.

Onmisbare tips voor mooie wintersport beelden - 3

Tip 4: Welke accessoires neem je mee?

Accessoires kunnen het je een stuk makkelijker maken. Dit is een lijst van de essentials die je echt nodig hebt voor je action cam tijdens de wintersport!

Een rugzak
Je hebt een rugzak nodig met een opening aan de rugkant. Hierdoor kun jij je rugzak in de sneeuw leggen en zo kun je makkelijk via de opening bij je camera’s en accessoires. Ook is het handig om een rugzak te nemen die een bevestigingsriem heeft om je heup. Zorg er dan voor dat die riem strak zit, zodat jij je schouderbanden wat losser kunt dragen. Op deze manier draag jij het gewicht van je rugzak op je heupen in plaats van op je schouders. Mijn favoriete rugzakken merk is F-stop. Een merk voor de avontuurlijke fotograaf met uitneembare ICU’s zodat jij zelf kunt bepalen hoeveel ruimte je nodig hebt voor je cameraspullen.

Action cam case
In deze case zitten al je camera accessoires en action cam's goed opgeborgen. Je gooit de case in je tas en mocht je een keer vallen, dan zitten je spullen in ieder geval veilig.

Selfie-stick
Met een selfiestick kun jij jezelf filmen tijdens het skiën en snowboarden. Maar het is tevens handig om de camera om te draaien zodat je dicht bij degene komt die aan het skiën of snowboarden is. Selfie-sticks en grips zijn er in verschillende formaten en prijzen. Maar bezuinig er niet op. Je wilt niet dat je action cam naar beneden richt als je over een hobbel gaat, omdat de schroeven niet van goede kwaliteit zijn.

Action cam-harnas (alleen voor skiërs)
Met dit harnas zit je action cam op borsthoogte. Je ziet je armen aan beide kanten van het beeld en dat geeft een leuk effect. Niet handig voor snowboarders want die gaan schuin van de piste af.

Een zuignap
Deze zuignap oftewel suction cup kun je op je ski’s of snowboard bevestigen. Geeft een unieke kijkhoek, maar zorg er wel voor dat je over een vlakke piste gaat, anders is het behoorlijk hobbelig. Verder leuk om tijdens je heenreis op het raam van je auto te plakken voor timelapse opnames. Extra tip: kijk of je een tether draadje kunt vastmaken vanaf je zuignap naar je ski-/snowboardschoen. Want het kan gebeuren dat de zuignap loslaat, en dan is het handig als die aan je been vastzit.

De Polar Pro StrapMount Backpack Mount
De Pro StrapMount Backpack Mount is een handige accessoire om je action cam aan je rugtas te bevestigen. Geeft ongeveer hetzelfde effect als het harnas.

Afstandsbediening
Stel je hebt je action cam op je helm gemonteerd, dan wil je graag weten of die nu aan het opnemen is of niet. Met een afstandsbediening die je om je pols kunt dragen zie je dat gelijk. Of zet de camera om naar fotostand, zodat je niet eerst je helm moet afzetten. GoPro heeft hiervoor de GoPro Smart Remote.

Ski-stok bevestiging
Met deze accessoire tover jij je skistok om tot een selfie-stick!

Een gimbal
Skiën en snowboarden gaat niet zonder een stootje of schokken. Een gimbal vangt de schokken enigszins op. Hierdoor zijn jouw beelden een plezier om naar te kijken. Deze gimbal van Feiyu-Tech kun je overal op monteren: je selfie-stick of een helm. Ook zijn er gimbals die je in je hand kunt houden.

Accu's
Door de kou gaan je accu’s sneller leeg. Neem daarom genoeg accu’s en eventueel ook een extra oplader mee.

Powerbank
Omdat je elektronica sneller leeg is, zou een powerbank uitkomst kunnen bieden. Tijdens het skiën/snowboarden toch nog even je action cam accu of telefoon opladen, ideaal.

Polarisatiefilter
Een polarisatiefilter zorgt ervoor dat je lucht mooi blauw wordt. Maar tijdens wintersport zorgt het er voor dat de overbelichting op de witte sneeuw wat naar beneden gehaald wordt, waardoor de sneeuw beter zichtbaar is.

Lensdoekje
Er komt gegarandeerd sneeuw op de lens of de behuizing van je action cam. Neem een droog lensdoekje mee om alles sneeuwvrij te maken.

Helm
Ze zijn er nog veel, wintersporters zonder helm. Zorg dat je veilig van de piste gaat en een helm is hierbij het belangrijkste. En je kunt je action cam op de helm plaatsen!

Onmisbare tips voor mooie wintersport beelden - 4

Tip 5: Hoe te filmen?

Toch gaat mijn voorkeur uit naar een combinatie van een action cam en een spiegelreflexcamera. Ik gebruik de action cam voor de groothoekbeelden en om dicht op de actie te zitten, en een DSLR met bijvoorbeeld een 50mm voor de medium en close shots (of een camera met een soortgelijk perspectief). De reden dat ik voor deze combinatie ga, is omdat het een film-achtige look geeft. Alleen action cam beelden kunnen sneller vervelen voor de kijker. Daarom is een afwisseling tussen verschillende soorten camerastandpunten plezieriger om naar te kijken.

Laat veel afwisseling zien in de video. Zowel in de camerastandpunten als alle gebeurtenissen. Een piste waarop jij een bochtje maakt, ziet er na drie keer hetzelfde uit. Dus maak een sprongetje, draai een rondje, maak een sneeuwspray, val in de poedersneeuw. Een verhaal vastleggen kun je op verschillende manieren doen. Om het aantrekkelijker voor de kijker te maken, kun je minimaal twee soorten perspectieven laten zien. Een groothoek / totaal, en een medium / close beeld. Hierdoor zit er variatie in het beeld en verveelt je video minder snel. Bij de recentere action cams heb je de mogelijkheid om je beeldhoek aan te passen in het menu. Van een groothoek-shot tot een medium- of close-shot.

Camera instellingen

720 / 1080 / 4K met 25 / 50 / 120 / 240 frames per seconde

Er is van alles mogelijk, maar wat mij betreft ben je het beste uit met 1080P met 50fps (frames per seconde). Het neemt niet te veel geheugen in beslag en tijdens de montage kun je voor vijftig procent van de snelheid de beelden in slow motion zetten. Tuurlijk, 4K geeft je in de montage de mogelijkheid om je beeldkadering nog aan te passen (als je het exporteert in 1080). Maar ik denk dat je tante niet ziet dat jij je sprong precies op de gulden snede in beeld hebt gezet.

Action cams kunnen een nog hogere fps halen, voor nog betere slow motion-shots. Maar houd hierbij rekening dat de beeldkwaliteit aanzienlijk minder wordt. Een aantal camerastandpunten en bewegingen die je beelden bevorderen:

  • Action cam POV (point of view), een camera op je helm of harnas (harnas alleen interessant voor skiërs) laat zien wat jij ziet en doet.
  • Selfie-stick, laat zien hoe jij eruitziet en hoe goed je het kunt. Draai de camera om en ski of snowboard mee met de persoon die wilt filmen. Met de actioncam moet je zorgen dat je binnen één à twee meter van de persoon zit, anders is de actie te ver weg. Kantel je camera iets omhoog zodat je de selfie stick laag over de grond kunt houden waardoor de actie er wat extremer uitziet.
  • Action cam op je helm? Ongemerkt kijk je veel naar beneden, maar voor de beelden is dit niet positief. Kijk dus veel vooruit en om je heen en zorg ervoor dat de actie zich binnen één à vijf meter afspeelt. Verderaf is het niet meer goed zichtbaar omdat het een groothoeklens is.
  • Zeg tegen je vriend(in) dat jij iets vooruit gaat en hem gaat filmen als hij/zij voorbijkomt. Ligt er een stukje poeder en wil je dat je vriend een spray geeft over de camera, super tof! Maar doe het dan wel op de juiste manier. Maak een bocht voor de camera langs en ga door met skiën/snowboarden. En maak niet de fout door al slippend te stoppen voor de camera, want de kans is erg groot dat je te hard gaat, geen grip meer hebt op de sneeuw en je met je scherpe rand van je ski’s snowboard tegen de cameraman knalt. Niet doen dus.
  • Leuke overgang, stel je filmt jezelf, zorg dat je met de handschoen bij de lens van de camera kunt komen. Je skiet/snowboard een stuk en dan doe je uit het niets je hand op de lens van de camera (zodat het helemaal zwart wordt). Dan geef je de camera aan je buddy, die doet vervolgens zijn hand ook weer op de lens (het is dus weer zwart) en als hij gaat skiën/snowboarden haalt hij zijn hand weer van de lens en zie je de volgende persoon. In de montage zorg je ervoor dat de twee ‘zwarte’ momenten tegen elkaar aan liggen. Zo heb je een toffe overgang van jezelf naar je buddy. Om het nog beter te maken ligt de overgang precies op de maat van de muziek.
  • Ga je over een jump, hou de camera zo laag mogelijk zodat de jump groter lijkt. Je ziet er uit als een pro (althans, dat denk je zelf).
Onmisbare tips voor mooie wintersport beelden - 5

Camera in de sneeuw gevallen? Pak 'm niet op met je blote warme handen, de sneeuw smelt gelijk waardoor het water wordt en zo kan het overal naar binnen. Pak je camera op aan de riem, of met je koude handschoenen, zet hem uit, veeg de sneeuw er af, of blaas het er snel af, voordat je ergens naar binnen gaat.

Ga je een funpark binnen, denk dan hieraan:

  • Ga nooit boven op een jump staan, of onder aan de landing. Je moet zichtbaar zijn voor de personen boven je.
  • Ben je gevallen, ga zo snel mogelijk bij het obstakel vandaan.
  • Zet je ski’s of snowboard niet op een domme plek neer.
  • Voordat je gaat, kijk eerst om je heen of er mensen staan te wachten, je wilt niet dat je een spray over je heen krijgt, omdat je bent voorgedrongen.
  • Laat eens iemand voor zodat je kunt afkijken hoe hij/zij het doet, en het is nog eens aardig!

Heel veel plezier met het filmen tijdens je wintertrip!

Auteur

Ruud Hofman

Op een leeftijd van dertien jaar is hij in aanraking gekomen met fotografie en video - en sindsdien heeft hij niets anders gedaan. Ruud heeft zijn eigen bedrijf en bevind zich nog steeds het liefst tussen de extreme sporten. Hij is ook graag bezig met het vastleggen van festivals, bruiloften, portretten, reclame’s en evenementen.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.