Review: Een eerste indruk van de Sony A7 III systeemcamera

Albert Dros
6 jaar geleden

Vlak na de aankondiging van de nieuwe Sony A7 III systeemcamera belde Sony mij of ik de camera voor een paar dagen wilde testen. 'Natuurlijk!'. Doordat ik tegenwoordig erg druk ben met reizen en fotoprojecten was ik niet heel up-to-date over de geruchten en de aankondiging. Ik wist niet wat ik kon verwachten. Ik gebruik op dit moment de A7 R III en dacht dat de A7 III simpelweg een betere A7 II zou zijn. Ik kreeg iets meer dan mijn verwachtingen. De A7 III blijkt een geweldige allround camera te zijn die zelfs op sommige punten de A7 R III verslaat. In dit artikel ga ik in op mijn eerste bevindingen tijdens het spelen met de camera.

Review: De Sony A7 III, een eerste indruk. - 1

De testdagen

Tijdens de paar dagen dat ik de camera mocht lenen heb ik de A7 III vrijwel non-stop gebruikt sinds ik hem ophaalde bij het Sony kantoor. Als landschapsfotograaf ben ik eerst op pad gegaan binnen mijn comfortzone. Het gebruik van de A7 III voelde al snel heel vertrouwd. Qua gebruik is hij namelijk op veel punten hetzelfde als de A7 R III. De body is dan ook vrijwel hetzelfde. Ik had geluk dat het prachtig weer was tijdens de 'testdagen'. Het was erg koud met mooie, bevroren landschappen, iets wat niet zo vaak voorkomt in ons land. Zelfs de grachten van Amsterdam waren bevroren. Na wat gespeeld te hebben met de camera heb ik een aantal veel aangevraagde tests gedaan.

Eerste impressies

Het was gelijk duidelijk dat de A7 III de 'nieuwe' E-mount fullframe body heeft die te vergelijken is met de A7R III en de A9. Intern is de camera ook een stuk sneller dan zijn voorganger (de A7 II, die ik overigens een tijd lang heb gebruikt). De camera heeft veel functies van de A7 R II overgenomen, zoals het nieuwe menu en het touchscreen. Na de camera snel ingesteld te hebben naar mijn voorkeur ben ik de volgende morgen voor zonsopkomst gelijk op pad gegaan.

Review: De Sony A7 III, een eerste indruk. - 2
Review: De Sony A7 III, een eerste indruk. - 3

Dynamisch bereik

Zoals te zien is in bovenstaande foto’s, die allen één (bewerkte) foto zijn is het dynamisch bereik indrukwekkend. Sony zegt dat de A7 III ongeveer 15-stops dynamisch bereik heeft. Als ik het bereik van deze camera vergelijk met de A7 R III lijkt het alsof de A7 III in veel situaties ongeveer gelijk is. Ik merk dat de A7 R III wat meer vrijheid heeft in het omhoog trekken van de schaduwen in een RAW-bestand, maar het scheelt niet heel erg veel. Op een hogere ISO-waarde lijkt het dynamisch bereik van de A7 III de A7 R III zelfs te verslaan, wat indrukwekkend is.

Batterijduur

Laten we dit gelijk uit de weg helpen aangezien dit altijd een punt was waarop Sony camera’s veel kritiek kregen: de batterijduur. De Sony A7 III heeft namelijk een nieuwe batterij die je ook in de A7 R III en A9 vindt. Toegegeven, de oudere batterijen waren niet al te best, maar ze waren wel erg klein. Ik nam er zelf altijd rustig zes mee, maar het was toch een punt waar Sony aan moest werken. Ik kan kort zijn over de nieuwe batterij: hij is ZEER goed. Sony is van slechtste batterij- naar beste batterijduur gegaan. Ik heb al zeer veel gereisd en gefotografeerd met de A7 R III. Ik heb hem in Noorwegen, op IJsland en in extreem koude temperaturen gebruikt in Nederland en heb nooit meer dan één batterij per dag hoeven te gebruiken. Dat was in het verleden nog wel eens anders. En de A7 III batterij is NOG beter. De A7 III gaat nog langer mee op één batterij. Hier hoeven we ons dus niet meer druk om te maken.

Review: De Sony A7 III, een eerste indruk. - 4

In de praktijk

Als landschapsfotograaf gebruik ik de A7 III hetzelfde als mijn A7 R III. Ik maak gebruik van de nieuwe functies zoals touch, vooral voor het scherpstellen op verschillende punten en het gebruik van 'focus stacking'. Zoals ik al vermeldde in mijn eerste artikel over de A7 R III, zorgen de nieuwe functies van de body ervoor dat ik sneller werk. De camera zelf is veel sneller dan de oudere A7-modellen. Hij start sneller op, slaat foto’s veel sneller op en heeft een veel grotere buffer (waarbij je nog veel functies kunt gebruiken). Het werkt gewoon allemaal veel sneller. Hij slaat foto’s zelfs veel sneller op dan mijn A7 R III, wat ook vrij logisch is aangezien de grootte van de bestanden een stuk kleiner is dan die van de A7 R III.

Na het fotograferen van de zonsopkomst in Marken ben ik Amsterdam in gegaan voor wat foto’s van de bevroren grachten:

Review: De Sony A7 III, een eerste indruk. - 6
Review: De Sony A7 III, een eerste indruk. - 7
Review: De Sony A7 III, een eerste indruk. - 8
Review: De Sony A7 III, een eerste indruk. - 9
Review: De Sony A7 III, een eerste indruk. - 10
Review: De Sony A7 III, een eerste indruk. - 11
Review: De Sony A7 III, een eerste indruk. - 12

ISO-gevoeligheid

Wat later die avond heb ik wat gefotografeerd op een hogere ISO. Je kunt de ISO verlagen naar 50 en maximaal verhogen naar 200K.

Review: De Sony A7 III, een eerste indruk. - 13
Review: De Sony A7 III, een eerste indruk. - 14
Review: De Sony A7 III, een eerste indruk. - 15
Review: De Sony A7 III, een eerste indruk. - 16

Laten we de ISO was meer opkrikken. Hier een portret op ISO 16.000. Niet 1600, maar 16K!

Review: De Sony A7 III, een eerste indruk. - 17
Review: De Sony A7 III, een eerste indruk. - 18
Review: De Sony A7 III, een eerste indruk. - 19
Review: De Sony A7 III, een eerste indruk. - 20

Autofocus van de Sony A7 III

De autofocus van de A7 III is erg snel. Hij werkt ook vrij goed in situaties met weinig licht. Dit was te verwachten aangezien ze de (goede) autofocus van de Sony A9 in de A7 III hebben gezet (wat vrij uniek is als je naar het prijsverschil van de twee camera’s kijkt). De autofocus van deze camera is dus beter dan die van mijn A7 R III. Er zijn ook meer autofocuspunten. De A7 III is dus prima te gebruiken voor sport met 10fps burst (met black-outs).

Allround

Zoals te zien is in mijn bovenstaande tests is deze camera een zeer goede allrounder. Hij heeft functies voor elk fotografie-genre en doet alles gewoon erg goed. Met de entree van de 'nieuwe' body (dual SD-kaartslot, nieuwe zeer krachtige batterij en alle andere voordelen die de nieuwe body heeft) bij de 'instapmodellen' van de A7 is het eigenlijk helemaal geen instapmodel meer te noemen. Het is mooi om te zien dat Sony dit model gepositioneerd heeft als allrounder naast de 'top-of-the-line' modellen die elk uitblinken in hun kracht (A9 voor sport, A7 R III voor landschappen). De A7 III is geschikt voor alle soorten van fotografie:

Sport
Wel 10 foto’s per seconden burst, met een autofocus die gelijk is aan de Sony A9 en dus beter is dan de A7 R III. Natuurlijk schiet de A9 met 20fps zonder blackouts en is daarmee de topper voor sportfotografie, maar dat heeft de gemiddelde fotograaf niet nodig. De A7 III kan met zijn 10fps en snelle autofocus prima meekomen.

Bruiloft fotografie
Dit zou wel eens de beste Sony wedding-camera kunnen zijn door de snelle autofocus die ook prima werkt met weinig licht. Ook is de hoge ISO-performance erg goed en is het dynamisch bereik bij hogere ISO-waardes zeer goed.

Landschappen
Het dynamische bereik van de A7 III is zeer goed. Natuurlijk blijft de A7 R III de beste camera voor landschappen met zijn 42 megapixel sensor zonder low-pass filter, maar daar betaal je ook voor. Maar hier geldt ook weer: dit heeft niet iedereen nodig. De A7 III is gewoon erg goed voor landschappen.

Review: De Sony A7 III, een eerste indruk. - 22

Samengevat

Het komt erop neer dat deze camera een zeer goede allrounder is waar je 'slechts' 2000 euro voor neerlegt. Dat is natuurlijk nog steeds veel geld, maar er komt simpelweg geen enkele andere camera in de buurt van de A7 III in deze prijsklasse.

Goede punten

  • Geweldige allrounder waar geen enkele camera bij in de buurt komt in deze prijsklasse
  • Een hoog dynamisch bereik
  • Zeer goede ISO-prestaties, vooral in video
  • Nieuwe Sony body met dual SD-kaartslot, nieuw menu en alle andere voordelen van de nieuwe body
  • Snelle autofocus (gelijk aan de A9)
  • Batterijduur is erg goed (vooral ten opzichte van de oude A7-batterijen)
  • De camera is in alle opzichten sneller dan zijn voorgangers

Teleurstellend

Ik ben in dit artikel vrijwel alleen maar positief geweest over de A7 III. Dat is op veel punten ook terecht, maar is er dan niks negatiefs te zeggen? Dit punt geldt niet alleen voor de A7 III, maar ook voor de nieuwe A7 R III en de A9. Want Sony, waarom? Waar zijn de apps? Ik maakte er altijd gebruik van. De timelapse app en de 'Smooth Reflection' app waren cruciaal in mijn workflow. Sony heeft besloten het hele app-menu uit de nieuwe camera’s te gooien, maar waarom? Geen time-lapse functie op de A7 R III en A7 III, dat kan simpelweg niet meer in deze tijd. Haal de apps weg, maar zet het dan ergens anders in het menu. Nu is het gewoon weg. Hopelijk doet Sony hier nog wat aan via firmware in de toekomst.

Dit heeft Albert Dros gebruikt

Auteur

Albert Dros

Albert Dros is een gepassioneerd landschaps- en reisfotograaf. Zijn kracht zit hem in het zo mooi mogelijk vastleggen van plaatsen en momenten. Hier kan hij helemaal in opgaan, waardoor hij soms dagenlang op één plek verblijft om het perfecte plaatje te maken. Albert is altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Met zijn verhalen, blogs en lezingen inspireert hij velen, zowel nationaal als internationaal.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.