Tips voor urbex fotografie

Bob Thissen
5 jaar geleden

Urbex fotografie is hip! Bij urban exploring (afgekort urbex) sluip je leegstaande plekken binnen en maak je prachtige foto's. Als je je afvraagt waarom het zo ontzettend populair is, of gewoon mooie beelden wilt zien, bekijk dan eerst eens deze video:

Locaties zoeken en je voorbereiden

Voordat je vertrekt moet je ervoor zorgen dat je een aantal leuke locaties op het oog hebt. Tegenwoordig kun je al snel adressen van bekende locaties vinden op internet. Het vinden van onbekende locaties kost wat meer tijd. Zoek in nieuwsartikelen, kranten en op het internet naar verlaten gebouwen of 'vlieg' eens door je omgeving met Google Earth. Wedden dat je ineens een villa vindt waarvan het dak kapot is of een fabriek waar geen enkele auto meer op de parkeerplaats staat? Tijdens een online zoektocht naar een specifieke locatie kom je vaak vele andere plekken tegen. Zelf zoeken heeft dus zo zijn voordelen. Hou ook altijd je ogen open terwijl je onderweg bent.

Moeilijkheidsgraad
De moeilijkheidsgraad van een locatie verschilt nogal wat. Bij de ene locatie loop je met twee vingers in je neus naar binnen, terwijl een andere locatie maanden aan voorbereiding kost. Probeer vooral als je begint met urban exploring locaties te bezoeken die niet te moeilijk zijn en die al vaak gefotografeerd zijn. Zo krijg je langzaam ervaring en weet je hoe je in diverse situaties moet handelen. Ook is het interessant om je vooraf een beetje in te lezen in de historie van de locatie. Dit maakt het leuker om op de locatie rond te lopen en dingen te herkennen. Het is handig om een (offline) satellietbeeld bij je te hebben van de locatie en de omgeving.

Tips voor urbex fotografie - 1

Wat neem je mee?

Hieronder vind je een lijst van spullen die handig zijn om mee te nemen wanneer je op pad gaat. Heb je nog niet alles en ben je van plan om nog materiaal aan te schaffen, koop dan alles zo compact mogelijk! Eten en drinken zijn een belangrijke, want soms ben je door omstandigheden onverwachts veel langer op een locatie dan je vooraf denkt.

  • Camera, videocamera of drone
  • Genoeg batterijen en geheugenkaartjes
  • Het liefst een groothoeklens, zelf gebruik ik een Nikon 14-24mm om ruimtes geheel in beeld te krijgen
  • Statief
  • Passende oude kleding en in industriële locaties zware schoenen
  • Snijbestendige handschoenen met grip
  • Zaklamp of LED-paneel
  • EHBO-kit
  • Deurklink
  • Verrekijker
  • Telescoopladder, touw, boot en lieslaarzen voor de lastigere missies
  • Slaapzak en matje mocht het nodig zijn
  • Eten en drinken (iets dat ik te vaak vergeet)
Tips voor urbex fotografie - 2

Tips voor het betreden van een locatie

Tip 1: Parkeer op een onopvallende plek
Zeker als je in het buitenland op pad gaat, is het belangrijk om je auto zo onopvallend mogelijk te parkeren. Een locatie mag dan wel verlaten zijn, er zijn meestal wel personen die de locatie in de gaten houden. Parkeren voor de poort van een locatie resulteert vaak in een bezoek van de politie.

Tip 2: Ga in het donker naar binnen
Omdat je niet weggestuurd wilt worden, is het een goed idee om nog in het donker naar binnen te gaan op de locatie waar je echt graag wilt fotograferen. Eenmaal binnen is de kans kleiner dat je gezien wordt door de alerte buurman.

Tip 3: Wees alert
Kijk of het gebouw daadwerkelijk verlaten is. Kijk uit voor beveiliging, beheerders, honden, sensoren en camera's en ontwijk deze. Elke locatie heeft een andere aanpak. Zoek naar een ingang en kijk niet alleen naar ruiten en deuren, deze zijn meestal dicht. Check elk gat voor een mogelijke ingang en wees creatief. Soms is een boot, ladder of touw nodig. Kijk ook naar de staat van het gebouw en pas je hier op aan!

Tip 4: Toegankelijkheid
Is de ingang te hoog of te smal voor sommige personen? Laat dan iemand die wel past naar binnen gaan en even een ruit of deur openzetten. Sluit deze erna weer. Breek niks open, want mocht iemand je betrappen dan ben je niets meer dan een inbreker met een camera en is je hobby om zeep!

Tips voor urbex fotografie - 3

Binnen fotograferen

De meeste gebouwen zijn van binnen te donker om vanuit de hand te fotograferen. Mocht je geen statief willen meenemen, zorg dan voor een lichtgevoelige (f/1.4-1.8) lens. Maar een statief met afstandsbediening is de veiligste optie om thuis te komen met scherpe foto's. Zorg wel dat de beeldstabilisatie uit staat. Dubbelcheck alle instellingen voordat je foto's gaat maken, want er bestaat altijd de kans dat de locatie dicht zit of gesloopt is als je nog een keer langs wil gaan.

Ikzelf gebruik meestal de A-(aperture)stand op f/10, f/11 en onder- of overbelicht indien nodig. Bij hoge contrasten maak ik voor de zekerheid meerdere foto's met verschillende belichtingen die ik later als HDR kan samenvoegen.

Vergeet je zaklamp niet
Het komt vaker voor dat een gebouw helemaal dichtgetimmerd is en er geen natuurlijk licht naar binnenkomt. Niet getreurd als je een zaklamp en statief hebt, want je kunt lightpainten! Met lightpainten belicht je met een zaklamp je foto.

Lightpaint tips

  • Lightpaint vanuit een ander standpunt dan de camera staat, zodat de foto niet plat belicht is
  • Met een LED-paneel krijg je vaak een beter (egaler) resultaat dan met een zaklamp
  • Als er slechts een klein gedeelte van het kader donker is kun je dit ook bijlichten
Tips voor urbex fotografie - 4

Weer naar buiten

Als je je foto's gemaakt hebt, ben je er nog niet! Wissel van geheugenkaarten en maak wat extra foto's op de nieuwe geheugenkaart. Zo zijn je 'echte' foto's veilig als je gepakt wordt. Sommige camera's hebben een dubbel geheugenslot zodat je makkelijk één kaartje veilig kunt weg steken. Pak bij het verlaten van het pand dezelfde uitgang en zet geen deuren of ramen wagenwijd open. Zorg dat je weer ongezien buiten komt en ga zeker niet nonchalant via de hoofdingang!

Tips voor urbex fotografie - 5

Eenmaal thuis

Soms blijkt je foto toch niet zo perfect als je op locatie dacht. Gelukkig kun je tegenwoordig retoucheren. Een blikje dat nog rondslingert kun je makkelijk 'wegklonen' in Photoshop. Met "Transformeer - Vervorm" kun je alle lijnen in een foto rechttrekken. En graffiti kun je makkelijk weghalen in Photoshop met het kloonstempel of het retoucheerpenseel. Natuurlijk moet je jezelf afvragen hoe ver je hier in gaat. Deze sporen van vroeger zijn juist het leuke van Urbex fotografie.

Explore further...

Ga een stap verder met urban exploring. Ga ook eens op zoek naar verlaten gebouwen als je bijvoorbeeld op vakantie bent. Er is overal wel iets te vinden. Vraag tips aan de lokale bevolking. En leg leegstaande gebouwen op een andere manier vast. Fotografie is slechts één van de vele manieren. Ikzelf film het hele avontuur, maak beautyshots én vlieg met de drone om de (omgeving van de) locatie vast te leggen. Het is op eigen risico, maar veel plezier!

Nog twee laatste tips:

  • Blijf altijd alert gedurende je verblijf
  • Heb respect voor de locatie. Zo maken we deze hobby niet kapot!
Tips voor urbex fotografie - 6

Auteur

Bob Thissen

Bob is een gepassioneerde avonturier en reist sinds 2007 wereldwijd rond om de mooiste leegstaande locaties vast te leggen op foto en video. Hij bewandelt vooral de onbekende paden. Inmiddels heeft hij duizenden locaties bezocht in meer dan 55 landen. Zijn werk werd o.a. gepubliceerd door National Geographic en CNN. Je kunt hem volgen op het YouTube-kanaal "Exploring the Unbeaten Path".

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.