De 10 beste tips voor hondenfotografie

Alix van Lanen
5 jaar geleden

De band tussen viervoeter en baasje is prachtig om vast te leggen. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Hoe goed een hond ook is afgericht, hondenfotografie blijft een uitdaging. Het is echt een vak apart, waarbij je best een paar handige trucjes uit je mouw moet kunnen schudden. Daarom geef ik jullie in dit blog mijn 10 beste tips!

Tip 1: Kies een snelle sluitertijd

Wil je leuke actiefoto’s die haarscherp zijn? Dan moet je de sluitertijd op minimaal 1/1600s zetten. Heb je ook nog eens enorm veel licht tot je beschikking? Stel je sluitertijd dan nog sneller in. Zo weet je zeker dat je dat ene leuke moment als het ware hebt 'bevroren'.

De 10 beste tips voor hondenfotografie - 1

Tip 2: Never lose focus

Honden kunnen soms uit het niets iets grappigs doen of een enorm aandoenlijk moment hebben met het baasje. Het zou zonde zijn om zo’n moment net te missen! Daarom gebruik ik het liefst de back button focus van mijn Canon EOS 80D spiegelreflexcamera. Hierbij stel je in dat één van de knoppen op de achterkant van je camera de scherpstelknop wordt. De ontspanknop, waarmee je voorheen scherpstelde én de foto vastlegde, maakt nu alleen nog de foto. Zo kun je als het ware de one-shot modus en de AI-servo modus tegelijk gebruiken. Ideaal wanneer je snelle bewegingen en onverwachte momenten moet kunnen vastleggen!

De 10 beste tips voor hondenfotografie - 2

Tip 3: Een zoomlens is onmisbaar

Ik denk dat dit voor (bijna) iedere vorm van dierenfotografie geldt, maar ik trap deze open deur toch even in: een zoomlens is onmisbaar. Een 70-200mm is een geweldige lens voor het vastleggen van rennende, springende en kunstjes-makende honden. Voor portretten is mijn persoonlijke favoriet de 85mm f/1.8 lens. Deze is niet alleen geweldig voor menselijke portretten, ook lieve hondensnoetjes komen prachtig tot hun recht met deze focuslengte. Wil je een hond iets meer in z’n omgeving laten zien en wat extra context meegeven? Gebruik dan een groothoeklens voor een uniek resultaat.

Tip 4: Get dirty

Fun fact: ongeveer de helft van een shoot lig ik op de grond. Niet omdat ik 's werelds meest luie fotograaf ben, maar omdat dat vaak het mooiste beeld oplevert. Een gouden regel hierbij is: blijf op ooghoogte van je onderwerp. Heb je een puppy of een teckel voor je lens? Voor het mooiste beeld lig je dan op je buik en houd je de camera net iets boven de grond. Reken maar dat dat een oefening is voor je buik- en rugspieren én je armen; zo heb je meteen een perfect excuus om die week een keer de sportschool over te slaan!

De 10 beste tips voor hondenfotografie - 3

Tip 5: Kies een mooie omgeving

Bij het uitzoeken van een locatie, overleg ik altijd met de eigenaar van de hond. Hebben jij en je hond een plek waar jullie graag wandelen, is de hond op z’n gemak in een vreemde omgeving en is er genoeg ruimte? Voor rennende actiefoto’s, zeker wanneer je die met een zoomlens maakt, heb je namelijk vaak minstens 30 meter pad nodig. Als je nog nooit op een locatie bent geweest, raad ik je aan om voor de shoot even op de locatie te gaan kijken. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en kun je alvast wat leuke ideeën voor de foto’s bedenken!

Tip 6: Communicatie is key

Hondenfoto’s maak je eigenlijk nooit alleen. De eigenaar is er altijd bij, en die persoon is dan ook degene die je tevreden moet stellen. Vraag vooraf altijd naar zijn of haar wensen. Wat verwacht deze persoon van de fotoshoot? Wil hij of zij alleen foto’s van de hond, of ook samen met de hond? Een gesprekje van een paar minuten vooraf kan er al voor zorgen dat de eigenaar dubbel zo blij naar huis gaat na de shoot.

De 10 beste tips voor hondenfotografie - 4

Tip 7: Neem attributen mee

Zoals eerder gezegd is de eigenaar er altijd bij, maar nog een extra hulp meenemen is vaak erg fijn. Zo heb je iemand die de aandacht van de hond kan trekken, balletjes terug kan gooien en grassprietjes uit de vacht kan halen. Een aantal onmisbare attributen zijn:

  • Koekjes of brokjes
  • Een balletje
  • Favoriete speeltjes
  • Een helpende hand (als het mogelijk is)
  • Een extra dunne halsband
De 10 beste tips voor hondenfotografie - 5

Tip 8: De grote verdwijntruc

Één van de eerste stappen in de nabewerking is het weghalen van de halsband en hondenriem (tenzij de eigenaar de halsband graag wil laten zien). Veel baasjes vinden het geen prettig idee om hun hond zonder halsband en riem in een vreemde omgeving los te laten.

Zorg daarom dat je goed hebt geoefend met het kloonstempel (Clone tool) in Photoshop of een ander bewerkingsprogramma. Ook de 'vullen met inhoud' oftewel de 'content-aware fill' functie komt goed van pas bij het weghalen van een halsband en riem. Vraag, om het jezelf makkelijker te maken, of de eigenaar van de hond een extra dunne halsband en riem meeneemt.

Hoe gebruik je het kloonstempel?

Tip 9: Trek de aandacht

Er zijn meerdere manieren waarop je met wat nabewerking het oog van de kijker direct naar je onderwerp trekt. Zo is het ten eerste belangrijk om de ogen goed uit te lichten in de nabewerking. De ogen mogen hierbij best wat contrast en verzadiging krijgen, zolang het er maar natuurlijk uit blijft zien.

Daarnaast kun je vignettering toepassen. Dit hoeft geen standaard zwart vignet te zijn. Speel met de kleuren die al aanwezig zijn in je foto en pas het vignet bijvoorbeeld alleen aan de onderkant toe. Je kunt zelfs een kunstmatige lichtbron toevoegen in de nabewerking. Bedenk bij het toevoegen van vignetten en lichtbronnen dat de ogen van de kijker automatisch naar de lichte delen van een foto gaan en weg van donkere.

De 10 beste tips voor hondenfotografie - 6

Tip 10: Ga op zoek naar rust

De meeste eigenaren willen maar één ding zien op de foto: hun hond. Houd daarom de bewerking rustig, of máák het rustig. Haal storende elementen weg in de nabewerking en zorg voor een rustig kleurenpalet. Ga daarbij voor een duidelijk thema dat bij de omgeving, waar je de foto’s hebt gemaakt, past. Hierbij kun je denken aan warme, oranje-rode kleuren in een herfstig bos of de zachte pastelkleuren van de lentebloesem.

De 10 beste tips voor hondenfotografie - 7

Dit heb je nodig als hondenfotograaf

Auteur

Alix van Lanen

Alix van Lanen stond al jaren te popelen om haar liefde voor dierenfotografie wat serieuzer aan te pakken. Als jong meisje groeide ze op tussen honden, paarden en roofvogels. Ze specialiseert zich in honden-, jacht- en wildfotografie. Alix is nooit uitgeleerd en ze wil de wereld inspireren om altijd nieuwsgierig en leergierig te blijven.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.