10 tips voor het maken van landschapsfoto's in de herfst

Sander Poppe
5 jaar geleden

Veel fotograferen kijken reikhalzend uit naar de herfst. Vooral de mooie kleuren in het bos spelen hier vaak een rol in. Maar er is veel meer te zien in de herfst. Lees mijn 10 tips voor landschapsfotografie in de herfst:

Tip 1: Bepaal van tevoren wat je wilt maken

Lekker wandelen in de herfst. Wie doet dit nu niet graag? Camera mee en gaan. Maar als je van tevoren je doelen stelt, is de kans op een mooie foto veel groter. Ga je 's ochtends naar het bos? Dan is de aarde nog 'koud' en heb je kans op (lage) mist en met een opkomende zon is er kans op zonneharpen door de bomen heen. Op zo'n moment ziet het bos er totaal anders uit dan 's avonds.

Blog: Zo fotografeer je zonneharpen

10 tips voor landschapsfotografie in de herfst - 1

Tip 2: Bestudeer de natuur en de omgeving

Misschien is dit een inkoppertje, maar het is wel goed om dit toch te noemen. Niet alle bomen kleuren tegelijk en niet in alle bossen staan dezelfde bomen. Weet wanneer je waar naartoe gaat en of er kleur zit in het blad. O ja, niet alle bomen staan in een bos. Zo kan het ook een prachtig kleurrijk geheel zijn in een overzichtsfoto...

10 tips voor landschapsfotografie in de herfst - 2

Tip 3: Gebruik een polarisatiefilter

Ga nooit het bos in zonder een polarisatiefilter. Hiermee maak je de contrasten hoger en dat zorgt voor meer details in je foto. Door aan het filter te draaien, zie je direct wat voor effect het filter heeft en hoe sterk het effect zichtbaar is.

Bekijk alle polarisatiefilters

10 tips voor landschapsfotografie in de herfst - 3

Tip 4: Neem altijd grijsfilters mee

Omdat de bladeren van de bomen vallen, komt er behoorlijk wat licht door het bladerdek. Dit licht is vaak vrij hard. Ik corrigeer dat graag met een ND Soft Grad grijsfilter. Meestal is een 0.3 of een 0.6 voldoende om dit bovenste stukje van de foto te corrigeren. Door het soft-verloop vermengd dit mooi in het geheel van de rest van de foto.

Fotograferen met een grijs- of grijsverloopfilter

Tip 5: Gebruik een statief en een remote

Uiteraard zijn er genoeg mogelijkheden om mooie foto's te maken in het bos zonder statief en afstandsbediening. Maar als landschapsfotograaf maak ik graag overzichtsfoto's. Ik zoek juist het weidse op. De sluitertijden zijn iets te lang om uit de hand te kunnen fotograferen. Daarom ga ik nooit op pad zonder mijn Leofoto statief en afstandsbediening.

10 tips voor landschapsfotografie in de herfst - 4

Maar nu wil ik het standaard herfstverhaaltje de andere kant omwentelen... Want het herfstseizoen is voor mij veel meer dan het veranderen van de kleuren in de bomen. Eigenlijk vind ik dit onderdeel van de herfst veel leuker: stormfotografie. Maar ja, ik ben als geboren Zeeuw dan ook meer een zeemens.

Tip 6: Vergeet de zee niet

In de herfst begint het stormseizoen. En natuurlijk, in de zomer of winter kan het ook flink tekeergaan, maar in de herfst komen de meeste stormen voor. Breid daarom je horizon uit en vergeet in de herfst niet om eens naar de zee te gaan in plaats van naar het bos.

Tip 7; Maak overdag landschapsfoto's

Het leuke van stormfoto's is dat je deze ook overdag kunt maken. Dankzij donkere wolken, weinig zonlicht en het tekeergaan van de zee is er dan veel minder 'hard' licht.

10 tips voor landschapsfotografie in de herfst - 5

Tip 8: Wees voorbereid op de storm

Stormfoto’s maken vereist vaak een andere aanpak dan 'gewone' landschapsfotografie. Het is niet altijd mogelijk om de foto vanaf een statief te maken of om met filters te werken. Tegen de tijd dat het zout van het filter is geveegd, kun je opnieuw beginnen voordat je ook maar één foto hebt gemaakt. Wees hier op voorbereid. Je hoeft niet al je cameramateriaal mee te nemen. Een groothoeklens en een telelens zijn meer dan voldoende.

10 tips voor landschapsfotografie in de herfst - 6

Tip 9: Let op je camera instellingen

Wil je overdag een mooie stormgolf vastleggen? Werk met korte, oftewel snelle sluitertijden. De ISO verhogen is dan vaak een must. Een ISO van 600 of 800 is voor mij dan heel gebruikelijk. Omdat automatisch scherpstellen tijdens een storm lastig is, kan het gebeuren dat je lens gaat 'hunten'. Hij weet dan even niet meer wat hij moet doen en blijft naar scherpte zoeken. Het is raadzaam om handmatig scherp te stellen.

10 tips voor landschapsfotografie in de herfst - 7

Tip 10: Bewerk je foto's

Bij stormfoto’s is het vaak wel zo dat je iets moet nabewerken. Het ruisniveau is vele malen hoger. Is het niet door de hogere ISO, dan is het wel door al het rondvliegend zout. Je kunt achteraf de ruis wat verminderen met Adobe Photoshop of Lightroom en vlekjes weghalen.

Een andere nabewerking, van een totaal andere orde, is je apparatuur. Maak alles goed schoon bij thuiskomst. Want zout 'eet' je apparatuur op. Maak je camera schoon met een licht vochtige doek. Haal je statief uit elkaar (of zet hem onder de douche) en reinig de eventueel gebruikte filters.

10 tips voor landschapsfotografie in de herfst - 8

Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt! Daarnaast is het handig - en ik spreek uit ervaring - om altijd een setje droge kleding en sokken mee te nemen. Ongeschonden uit de 'strijd' komen tijdens stormfotografie is (bijna) onmogelijk. Nog één ding. Het allerbelangrijkste eigenlijk: heb vooral veel plezier en geniet van deze prachtige periode!

Auteur

Sander Poppe

Sander Poppe heeft het fotograferen zichzelf aangeleerd door te kijken bij anderen en veel te oefenen. Zodoende werd de kwaliteit van zijn landschapsfoto’s door de jaren heen steeds hoger. Alles wat met water te maken heeft fascineert hem. Inmiddels worden zijn foto’s regelmatig geleverd aan diverse bedrijven en stichtingen.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.