Review: Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG OS HSM Sports objectief

Gustav Kiburg
4 jaar geleden

Ik mocht het Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG OS HSM Sports objectief eens flink uitproberen. De lens ziet er degelijk uit en is redelijk zwaar, maar het zoombereik is heel interessant voor sport- en natuurfotografen. Hetzelfde geldt voor het prijskaartje. In deze review ga ik een oordeel vellen over de prijs-kwaliteitsverhouding van dit telezoom objectief!

Wat waren mijn verwachtingen?

Omdat ik het objectief met een adapter moest uitproberen, aangezien ik een Sony A7 III en een Sony A9 systeemcamera heb, was ik vooraf een beetje voorzichtig. Ik wist niet zeker of alles wel goed zou gaan in combinatie met de MC-11 adapter. De grote vraag voor mij was of de automatische scherpstelling goed zou werken en of dat snel genoeg zou zijn op de grote afstanden waarop ik mijn onderwerpen fotografeer. Dit is natuurlijk iets wat belangrijk is bij natuurfotografie. Eigenlijk ging ik er best neutraal in. Ik werk altijd met Sony objectieven en niet met objectieven van Sigma, maar was daarom wel erg nieuwsgierig naar wat het mij kon bieden in vergelijking met wat ik zelf al gewend ben.

Review Sigma 60-600mm DG OS HSM Sports lens - 1

Eerste indruk van het objectief

Bij het uitpakken viel mij als eerste op dat het objectief er heel erg degelijk uitzag. Wat ik gelijk geweldig vond is de Arca-Swiss lensvoet. Dit is iets wat eigenlijk alle fabrikanten zouden moeten doen, omdat je nooit meer een aparte lensplate nodig hebt. Het is gewoon goed!

Het viel me op dat het een zwaar objectief is. Dat is zowel een pluspunt als een minpunt. De zwaarte geeft mij wel het gevoel dat ik iets stabiels in mijn handen heb, ook wanneer je ‘m op een statief gebruikt. Je hebt echt wat in je handen. Door de zwaarte moet je ‘m eerder op een statief gebruiken en daardoor heb je minder trillingen. Het nadeel zou kunnen zijn dat deze 60-600mm lastig mee te nemen is als je een flink eind moet wandelen en relatief zwaar is om mee uit de hand te fotograferen. Dat is voor iedereen natuurlijk persoonlijk.

De lock-knop waarmee je de lens kunt vastzetten, om te voorkomen dat hij uitschuift, vind ik geweldig. De positie van de lock-knop is goed uitgedacht en hij is duidelijk zichtbaar. De zoomring vind ik wat zwaar, maar het kan zijn dat dit wat meer soepel wordt als je het objectief vaker gebruikt. Maar er zijn zat fotografen die het juist fijn vinden als de zoomring iets zwaarder is en ikzelf val daar onder. Opvallend is wel dat de zoomring precies andersom werkt dan de Sony objectieven. Ineens moest ik tegen de klok indraaien om in te zoomen op mijn onderwerp! Dat is een kwestie van wennen. De knoppen voor de instellingen zitten op een logische plek, links aan de zijkant.

Review Sigma 60-600mm DG OS HSM Sports lens - 2

Scherpstelling en scherpte

De snelheid van het Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG OS HSM Sports objectief is meer dan prima. Hij reageert snel en accuraat. De focus limiter heeft verschillende standen en ik heb ‘m in de 'standaard' limiter gebruikt van 6 meter tot oneindig. De lens is dan heel erg snel omdat hij het eerste stuk over kan slaan. Ik kan je echt aanraden om dit te gebruiken, als je zeker weet dat je onderwerp zich in een bepaalde scherpstelafstand bevindt!

Ik heb de lens tijdens het testen niet gespaard, op het moment dat ik ermee op pad ging was het buiten relatief donker. Iets waar een niet lichtsterke lens aardig wat moeite mee kan hebben. De foto’s in het bos heb ik gemaakt met diafragma f/6.3 en ik heb zo ver mogelijk ingezoomd om de kwaliteit te testen. Op 600mm is het objectief op f/6.3 helemaal open. Ik was erg nieuwsgierig naar de kwaliteit van de scherpte en dat is gewoon uitstekend! De scherptediepte is heel erg mooi.

Review Sigma 60-600mm DG OS HSM Sports lens - 3
Review Sigma 60-600mm DG OS HSM Sports lens - 4

Korte scherpstelafstand

Wat ook geweldig is aan deze lens, is dat de minimale scherpstelafstand op 60mm maar 60 centimeter is. Bij de meeste objectieven met een lange brandpuntsafstand, kun je een onderwerp niet fotograferen met een kortere scherpstelafstand dan een meter. Bij de Sigma 60-600mm kan dat wel! Op 600mm is de minimale scherpstelafstand 240 centimeter.

Review Sigma 60-600mm DG OS HSM Sports lens - 5

Lichtsterkte en stabilisatie

Het liefst had ik de 60-600mm met een kleiner getal gehad zoals f/5.0 of f/5.6. Maar f/6.3 voldoet prima en als je deze lens lichtsterker zou maken, dan zou hij nóg veel zwaarder zijn. Maar met f/6.3 kun je heel goed uit de voeten als natuurfotograaf. Dit heeft te maken met het feit dat de camera’s tegenwoordig gewoon enorm goed zijn. De ISO kun je in de meeste gevallen behoorlijk omhoog schroeven naar ISO3200 en de sluitertijd kan best lang.

Bij het fotograferen van de paarden heb ik uit de hand gefotografeerd. De beeldstabilisatie heb ik toen ingeschakeld, maar ik heb geen uitgebreide testen gedaan wat betreft de beeldstabilisatie en langere sluitertijden. In het bos is het behoorlijk donker, maar ik heb ervoor gekozen om de ISO-waarde omhoog te zetten om mijn sluitertijd zo te houden dat mijn onderwerpen goed scherp in beeld kwamen. Wat ik heb gemerkt tijdens het gebruik, is de beeldstabilisatie prima.

Review Sigma 60-600mm DG OS HSM Sports lens - 6
Review Sigma 60-600mm DG OS HSM Sports lens - 7

Werken met een MC-11 adapter

Ik heb de lens met Canon EF-vatting getest op een Sony A9 systeemcamera omdat er van de 60-600mm geen versie voor Sony FE is. Om die combinatie te gebruiken heb ik de Sigma Mount Converter MC-11 er tussen gezet. Je moet bij de adapter altijd eerst controleren of deze is voorzien van de laatste firmware, dat is gewoon heel erg belangrijk. Maar die adapter heeft mij geen merkbare vertraging of hinder opgeleverd!

Review Sigma 60-600mm DG OS HSM Sports lens - 8

Conclusie

Dit objectief is absoluut waar voor je geld en daardoor zeer opvallend in deze prijsklasse. Het is een fantastische lens voor het fotograferen van de natuur vanuit een schuiltent of schuilhut. Je hebt een enorm bereik van 60 tot 600mm en je kunt daardoor hele afwisselende beelden maken met maar één objectief! Je hoeft niet van lens te wisselen als er ineens een ander onderwerp voor de lens komt. En je kunt heel snel een vogel die wat verder weg is fotograferen en daarna een ree vastleggen die dicht bij de hut komt. Dit werkt echt prettig. Het is bovendien een fantastische lens om te gebruiken in combinatie met een monopod.

Voordelen

  • Hele goede prijs-kwaliteitsverhouding
  • Uitstekende prestaties op 600mm op f/6.3
  • Goede scherpte en mooie scherptediepte
  • Lock button tegen uitschuiven
  • Arca-Swiss lensvoet
  • Degelijk gebouwd

Nadelen

  • Zwaar (maar dat is relatief)
  • Draait andersom (kwestie van wennen)
Review Sigma 60-600mm DG OS HSM Sports lens - 9

Auteur

Gustav Kiburg

Gustav is een gepassioneerde natuurfotograaf die daarvoor graag naar afgelegen bestemmingen afreist. Hij is een perfectionist die soms dagenlang op het juiste moment wacht. Gustav wil dat een beeld op de camera al 'klopt' en bewerkt zijn foto's het liefst niet of nauwelijks. Zijn foto's worden over de hele wereld gepubliceerd en al jaren is hij ambassadeur voor Sony.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.