Tips voor het fotograferen van rode eekhoorns

Geert Weggen
5 jaar geleden

Ik woon in Zweden en heb een eigen buitenstudio bij mijn huis voor het fotograferen van eekhoorns. Dagelijks ben ik vele uren bezig met fotografie en ik werk met thema's. Veel thema's hebben de maken met dingen die ik zelf interessant vind, zoals muziek. En met dingen die komen gaan. Als ik weet dat de winterspelen gehouden worden of dat er een populaire tv-serie gaat beginnen, dan maak ik er een eekhoorn-serie mee voordat het begint!

Over eekhoorns

De rode eekhoorn of gewone eekhoorn (Sciurus vulgaris) is een knaagdier uit de familie van de eekhoorns (Sciuridae). Het is de meest voorkomende eekhoornsoort in Europa. Gewoonlijk zijn de dieren roodbruin met een witte buikzijde, 's winters meer grijzig donkerbruin. De kleur wordt ook grijsachtiger naarmate de eekhoorn ouder wordt. De oorpluimen vallen vooral in de winter op. Hier in het midden van Zweden worden ze vaak niet ouder dan 3 jaar, maar ze kunnen een leeftijd van 10 bereiken. Ze zijn tussen de 20 en 30 centimeter lang en hebben een maximumsnelheid van 22.5 kilometer per uur.

Beweeglijke dieren

De eekhoorns zijn bijna altijd in beweging, maar er zijn momenten dat ze zich bijna stil houden. Op deze momenten kun je met een sluitertijd van 1/60e van een seconde een goede, scherpe foto maken. Persoonlijk houd ik mijn sluitertijd meestal op 1/320e van een seconde. Maar er zijn veel verschillende bewegingen. Een springende eekhoorn fotografeer ik met 1/2500e van een seconde en een vallende eekhoorn kan soms met een sluitertijd van 1/640e van een seconde goed worden 'gevangen'.

Voedsel

De eekhoorn voedt zich met name met plantaardig materiaal zoals noten en zaden van sparren en pijnbomen. Verder eten ze knoppen, fruit, paddenstoelen, stukken boomschors, insecten, eieren en zelfs jonge vogels. Ook eten ze aarde om mineralen binnen te krijgen. De eekhoorn eet dagelijks vijf procent van zijn lichaamsgewicht aan voedsel. Net als veel andere knaagdieren leggen eekhoorns wintervoorraden aan. In de winter eten ze sneeuw als het water bevroren is.

Het gedrag beïnvloeden

Eekhoorns zijn van nature wantrouwend en voorzichtig, maar als ze eenmaal voedsel hebben geroken, dan zijn ze verkocht. Dat is dé manier om eekhoorns te lokken. Zorg dat er voedsel is. Het kan een aantal weken duren om de wilde eekhoorns vertrouwd te laten maken met dingen die ze niet kennen. Bijvoorbeeld het geluid van een camera of het licht van een flitser. Of de aanwezigheid van mij, het raam dat ik open en al die vreemde dingen die in mijn studio staan. Hoe vaker ik me vertoon, des te sneller ze zich op hun gemak gaan voelen met al die geluiden om zich heen.

Mijn buitenstudio

Ik heb een speciale studio gebouwd aan mijn huis, dat grenst aan het bos. De dieren kunnen in mijn studio komen via de bomen. Het is een op het zuiden gerichte studio met een half open dak. Dat betekent dat ik altijd tegenlicht heb en dat er regen en sneeuw binnen kunnen komen, maar tegelijkertijd kan mijn fotoapparatuur er droog staan. Grotendeels fotografeer ik vanuit mijn keukenraam, dat drie meter verwijderd is van de setup.

Houdingen

Het geweldige van de eekhoorn is dat ze veel bewegingen kunnen maken die mensen ook maken. Iets vastpakken, rechtop staan, het doen van een split etc. Het zijn zeer fotogenieke dieren.

Instellingen en apparatuur

Ik geef voorkeur aan een diafragma van f/5.6, omdat dit een mooie bokeh geeft. Ook behoudt je dan aardige diepte-details met de meeste lenzen. Ik gebruik vaak een sluitertijd van 1/320e van een seconde omdat ik flitsers als vullend licht gebruik. De Nikon D850 spiegelreflexcamera heeft een flash sync die hier op ingesteld kan worden. Ik geef er de voorkeur aan om op ISO 800 te fotograferen. Dit is mijn basis-setting.

Ik heb aardig wat objectieven uitgeprobeerd. Op 3 meter afstand tot de eekhoorns is een lens met een bereik van 55-500mm perfect. Ik houd er niet van om tussendoor van objectief te switchen als ik fotografeer. De enige keren dat ik naar een andere lens grijp, is wanneer ik uit mijn raam klim voor een leuk zelfportret met de eekhoorns of voor het maken van close-ups!

Auteur

Geert Weggen

Geert Weggen is een internationaal prijswinnende fotograaf, die zich heeft gespecialiseerd in het fotograferen van de rode eekhoorn. Hij heeft een speciale buitenstudio bij zijn huis in Zweden. Zijn werk is in vele landen gepubliceerd en Geert geeft ook workshops. Daarnaast houdt hij zich bezig met landschaps- en vogelfotografie.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.