Is de GoPro Hero 7 de ideale camera voor op vakantie?

Sjors van de Kerkhof
4 jaar geleden

Mijn favoriete vakantie is een roadtrip. Met mijn gezin en onze camper langs verschillende wakeboard parken en kleine groene campings gaan. Dat leg ik graag vast. Mijn cameratas is gevuld met een fotocamera met een aantal lenzen, een GoPro Fusion en een GoPro Hero 7 Black action cam. Met name die laatste gebruik ik het meest. In dit blog lees je waarom voor mij de GoPro Hero 7 Black mijn ideale vakantie camera is!

Robuust

De GoPro Hero 7 is klein en kan tegen een stootje. Dit is onderweg ideaal , want de camera past in een vakje aan de zijkant van mijn cameratas waar hij altijd voor het grijpen is. Leuke momenten kunnen daardoor snel vastgelegd worden zonder dat je een situatie 'onderbreekt' om eerst je fotocamera te pakken. Mijn kinderen pakken de camera ook steeds vaker zelf. Omdat er eigenlijk niets aan kapot te maken valt mogen ze er rustig mee spelen. Mijn systeemcamera, daar moeten ze vanaf blijven...

Midden in de actie

Door de bolle lens leent de GoPro zich uitstekend om acties van dichtbij te filmen. Dat geeft je de ruimte om zelf onderdeel te zijn van de actie. Als mijn zoon een rondje mee gaat op mijn wakeboard, neem ik de action cam in mijn vrije hand mee. Tijdens het wakeboarden kan ik filmen zonder dat ik het mooie moment met zoonlief daarvoor hoef te onderbreken! De camera zelf is waterdicht, maar hij zinkt wel als hij valt. Daarom gebruik ik voor dit soort situaties, op en rond het water, de GoPro Handler. Deze stick heeft voldoende drijfvermogen om de camera aan de water oppervlakte te houden.

Beelden selecteren via de GoPro App

Het komt steeds vaker voor dat ik de geschoten beelden niet naar mijn computer importeer. Tijdens de vakantie breng ik het liefst zo veel mogelijk tijd met mijn gezin door. Mezelf verstoppen achter een laptop doe ik dus liever niet, maar de mobiele GoPro Quik app geeft voldoende mogelijkheden om even snel door de beelden te scrollen. Eén van de features die ik het meest gebruik is het kunnen knippen van een foto uit een video. Dit gaat erg gemakkelijk doordat je super eenvoudig door de frames kunt scrollen. Vervolgens selecteer je het frame dat je wilt hebben en dat wordt als foto geëxporteerd.

Is de GoPro Hero 7 dé camera voor op vakantie? - 3

Handige accessoires

Doordat de GoPro action cam zo klein is, kun je 'm makkelijk meenemen. Grote accessoires zoals een statief zitten vaak snel in de weg, maar de GoPro Travel Kit heeft enkele handige accessoires. De sleeve werkt als een telefoon hoesje dat helemaal om de GoPro heen past. Dankzij het koordje hangt de camera handig om mijn nek tijdens een fietstochtje of wandeling. De mini extension pole doet tevens dienst als tripod. En de tripod gebruik ik vooral als ik een timelapse maak of tijdens nachtfoto’s, want ook daarvoor leent de GoPro HERO 7 zich uitstekend.

Video met Hypersmooth stabilisatie

Mijn voorliefde voor video’s maken is ontstaan tijdens het wakeboarden. Met zijn tweeën naast elkaar op het water staan en elkaars tricks om de beurt filmen, dat is hoe ik samen met wat vrienden begon. Het grootste nadeel van filmen tijdens het wakeboarden was dat de beelden nogal schokkerig waren. Maar de GoPro HERO 7 is uitgerust met Hypersmooth beeldstabilisatie. De beelden zijn ongelofelijk smooth en lijken alsof ze met een gimball geschoten zijn. Zelfs tijdens het wakeboarden of rennen. Eerdere GoPro action cam modellen gebruikte ik in combinatie met een gimbal, om op die manier toch vloeiende beelden te kunnen maken. Sinds ik de HERO 7 gebruik, heb ik mijn gimbal niet meer aangeraakt...

Tips voor het filmen

Zoals ik eerder al zei leent de GoPro zich perfect om dicht bij de actie te filmen. Ik probeer vaak veel verschillende hoeken uit. Door van dichtbij te filmen kun je de kijker echt meenemen ín de actie. Voorkom dat het saai wordt door veel van hoek te verwisselen.

Kies voor verschillende beeldformaten. Ik wissel regelmatig af tussen 16:9 of 4:3 formaat. Als ik heel dichtbij wil schieten, dan kies ik voor 4:3 zodat je net iets hoger beeld hebt. Ook voor het uitknippen van foto’s uit een opgenomen video is dit beeldformaat ideaal. Als je breedbeeld (16:9) gebruikt kijk dan welke beeldhoek (FOV of Field of View) het beste werkt bij welke camerahoek. Superview, wide of linear. Speel er mee en kijk op welke manier de hoek die jij uitgekozen hebt, het beste tot zijn recht komt.

Gebruik veel tussenshots. Leer jezelf aan om veel tussenshots te maken. Ik probeer de details die kenmerkend zijn voor de activiteit duidelijk en van dichtbij in beeld te brengen. Bij een filmpje over fietsen maak ik een shot van een draaiend wiel, de weg die onder me door zoeft, handen die een stuur vasthouden, etc.. Kortom, veel verschillende shots uit veel verschillende hoeken maken een filmpje snel erg leuk!

Gebruik de GoPro Quik app

Het geschoten beeldmateriaal terug kijken en zelf bewerken tot een video is voor mij onderdeel van de hobby. Toch gebruik ik ook regelmatig de Quik app. De Quik app verwerkt je geschoten beelden direct tot een kant en klare video. Je kan zelf hoogtepunten in de video’s selecteren of je laat dit aan de app over. Ik gebruik Quik vaak als ik een kort verslagje van een vakantiedag wil, ik laat automatisch een filmpje van een minuut maken. De écht mooie shots selecteer ik bij thuiskomst handmatig en die beelden gebruik ik om zelf mee te editen.

Auteur

Sjors van de Kerkhof

Sjors heeft een voorliefde voor actieve vakanties. Met de camper trekt hij er op uit door heel Europa, samen met zijn vrouw Janneke hun twee kinderen. Ze zoeken naar de mooiste wakeboard parken, surf spots of mountainbike routes. Het filmen van wakeboarden blijft favoriet, maar hij gebruikt de GoPro's ook voor het vastleggen van alle trips!

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.