Tips voor het werken met een hoogtestatief

Edo Koch
4 jaar geleden

Met een drone kun je prachtige beelden vanuit de lucht maken. Maar fotograferen met een drone of elke keer een vliegtuigje huren is niet voor iedereen toegankelijk. Je hebt natuurlijk een drone nodig, en om de beelden commercieel te gebruiken moet je ook de juiste papieren hebben. Fotograferen met een hoogtestatief is dan een uitkomst! Zo maak je hoge kwaliteit foto's van een hoogte tot wel 10 meter.

Wat is een hoogtestatief?

De naam verraad al veel. Een hoogtestatief gaat de lucht in, hoger dan je standaard statief en ja, ook hoger dan jijzelf. Met mijn eigen hoogtestatief kan ik tot 7.3 meter de lucht in. Dat geeft al zo’n gaaf ander perspectief als ik mijn Canon EOS R systeemcamera er bovenop plaats. Ik zou bijna zeggen dat het onmisbaar is in de kit van een fotograaf.

Waarom een hoogtestatief?

Als vastgoedfotograaf kom ik op veel verschillende plekken, van rijtjeswoningen tot vrijstaande villa’s en van woonboten tot appartementen in de binnenstad. Ondertussen heb ik een hele eigen stijl ontwikkeld. Dat heeft tijd gekost, maar dat is wel een stijl die bij mij past en die mijn opdrachtgevers waarderen. Hoe kun je je daarna dan nog onderscheiden? Natuurlijk kan ik een drone gebruiken of die helikopter huren, maar voor veel opdrachtgevers gaan die mogelijkheden te ver. Met een hoogtestatief kan ik mijn klanten eenvoudig andere beelden bieden. (En ja, een hoogtestatief is ook prijstechnisch voordeliger).

Zelf gebruik ik mijn hoogtestatief vrijwel alleen in combinatie met mijn Canon EOS R systeemcamera en mijn Ricoh Theta S 360-graden camera. Daarnaast kun je natuurlijk legio andere toepassingen bedenken. Door de hoogte kun je spelen met verschillende licht posities. En denk eens aan ‘Behind the Scenes’ beelden tijdens je fotoshoot met bijvoorbeeld een GoPro action cam.

Welk hoogtestatief moet ik kopen?

Er zijn veel verschillende hoogtestatieven of 'fotomasten' op de markt. Ze variëren onder andere in hoogte, materiaal (carbon of aluminium), stabilisatie en gewicht. Ik heb zowel een carbon mast als een statief geprobeerd en heb gekozen voor een statief met spreidstand. Voor mij is het grootste nadeel van een carbon mast het ontbreken van een stabilisatie. Een mast kost veel kracht en moeite om stabiel te houden, terwijl je een statief met spreidstand los kunt laten staan. Dat laatste doe ik overigens nauwelijks, omdat ik dat toch nog wel spannend vind met mijn apparatuur.

Je moet bij het kopen rekening houden met de maximale belasting van het statief. Een hoogtestatief bestaat uit meerdere uitschuifbare secties en hoe meer delen je uitschuift, hoe lager de maximale belasting is.

Accessoires?

Als je eenmaal de keuze hebt gemaakt is het essentieel om over je accessoires na te denken. Zandzakken zorgen bijvoorbeeld voor meer stabiliteit. Met een smartphone houder aan het statief kun je makkelijker de camera bedienen én heb je een extra hand vrij. Ook moet je er nog voor zorgen dat je de camera op het statief kunt bevestigen. Dit kan bijvoorbeeld door een balhoofd op het statief te plaatsen. Zelf heb ik alleen voor een base plate gekozen, omdat ik vrijwel altijd ‘rechte’ beelden schiet. Aangezien je de camera op best grote afstand moet kunnen bedienen heb je daar in sommige gevallen nog een draadloze oplossing voor nodig, zoals een CamRanger of CamFi. Zelf heb ik gelukkig altijd de luxe gehad om met een camera te werken met draadloze communicatie via wifi.

Stap voor stap ermee werken

Je hoogtestatief is binnen, en dan? Hoe ga je er mee werken? Laten we eerlijk zijn, een hoogtestatief neem je niet makkelijk mee op de fiets dus daar moet je over nadenken.

Waar ga je staan?

Zoek ergens een mooie vlakke plek om het hoogtestatief neer te zetten. Mocht je niet anders kunnen, dan zou ik overwegen om het statief nog te zekeren met kabels.

Verbind je camera

Nadat je de beste plek voor je shot hebt gevonden bevestig je de camera op het statief. Kies op dat moment de zoomafstand die je wilt gebruiken. In mijn geval kan ik via de app veel instellen, maar dat helaas nog niet. Ook zou ik op dat moment meteen de verbinding met je camera maken. Het is mij regelmatig gebeurd dat ik het statief al op 7 meter hoog had staan om er dan pas achter te komen dat de verbinding niet goed werkte...

Schuif het statief uit

Afhankelijk van de hoogte die je wilt bereiken, schuif je allereerst het bovenste deel uit van het statief. Zelf zorg ik altijd dat ik het statief met beide handen vasthoudt, want je weet maar nooit. En ja, de eerste keer is het spannend en dat blijft het ook... Het is als professioneel fotograaf toch je belangrijkste gereedschap daar in de lucht.

Bepaal de kijkrichting

Zodra het statief de gewenste hoogte heeft bereikt is het zaak om de juiste richting te bepalen. Het is erg makkelijk om de onderste sectie een stukje los te draaien en daarna het hele statief in de juiste richting te draaien. Dit kan eenvoudig met twee handen. Let er op dat je de sluiting niet te los draait, anders zakt je statief weer in.

Instellen en de foto maken

Via de Canon Camera Connect app kan ik vrijwel alle benodigde instellingen via mijn smartphone regelen. Denk aan het diafragma, de ISO, de sluitertijd, de eventuele belichtingscompensatie en de scherpstelling. Door de live view kun je direct zien hoe de foto ongeveer zal uitpakken. Ben je tevreden, druk dan de ontspanknop in en maak je eerste hoogtefoto.

Handig om te weten

Ik maak voor mijn werk vaak gebruik van exposure bracketing (HDR). Toen ik net mijn hoogtestatief in gebruik had wilde ik dat natuurlijk graag doen. Maar ik kwam er achter dat er toch te veel beweging in het statief zit voor het gebruiken van bracketing. Dus een hoogtestatief geeft niet dezelfde stabiliteit op een grotere hoogte zoals een 'gewoon' statief. Hieronder zie je het verschil tussen een HDR-foto en een single exposure foto.

Een hoogtestatief geeft jou dus de mogelijkheid om beelden vanuit een ander perspectief te maken, je opdrachtgevers te verrassen met nieuwe beelden en wellicht voor de professionals onder ons een extra bron van inkomsten voor een beperkte investering. Het is zeker het overwegen waard!

Auteur

Edo Koch

Onder de naam Buurman Fotografie heeft Edo Koch enkele jaren geleden zijn passie voor fotografie omgezet in een professionele carrière. Hij volgt ontwikkelingen op de voet en is niet bang om hiermee te experimenteren. Als beeldregisseur neemt hij graag de tijd voor het perfecte plaatje. Dit levert zijn opdrachtgevers uiteenlopende, creatieve en inspirerende beelden op.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.