Product review: Profoto C1 en C1 Plus smartphone studioflitser

Evely Duis
4 jaar geleden

De Profoto C1 is een compacte nieuwe flitser die ook gebruikt kan worden bij smartphone fotografie. Er is nog nooit een tijd geweest waarin zoveel mensen foto’s maakten. Smartphone fotografie wordt met de dag belangrijker. Voor de perfecte foto is goed licht cruciaal, de basis van iedere foto zelfs. Met deze nieuwe flitser heb je altijd natuurlijk licht bij je en kun je ieder shot naar je eigen hand te zetten.

Door het compacte formaat kun je de Profoto C1 flitser gemakkelijk overal mee naar toe nemen. Het design is perfect om 'm in je handpalm te houden. De ronde vorm heeft een vloeiende lichtafname waardoor het een natuurlijk gevoel van licht geeft.

Profoto C1 versus iPhone

Wanneer je fotografeert met je smartphone is er vaak een optie die je als eerste uit zet: de flitser. De ingebouwde flitser in je smartphone geeft geen flatterend licht en wordt mogelijk alleen uit nood bij een feestje gebruikt. Waarom zou de C1 flitser voor je smartphone dan wél mooi licht geven zou je denken?

De C1 heeft een grote ronde vorm waardoor de kop erg natuurlijk licht met een zachte, geleidelijke lichtafname geeft. Doordat de flitser ook los van je smartphone te gebruiken is, kun je het licht vanuit een andere hoek laten komen dan bij de ingebouwde flitser op de smartphone. Deze geeft altijd een flits recht vanuit de camera. Hierdoor krijg je plat licht en niet te vergeten de rode ogen. Met de Profoto C1 kun je spelen met de positie van de flitser waardoor het een natuurlijker gevoel geeft.

Product review Profoto C1 en C1 Plus flitser - 2
Product review Profoto C1 en C1 Plus flitser - 3
Product review Profoto C1 en C1 Plus flitser - 4
Product review Profoto C1 en C1 Plus flitser - 5

Het verschil tussen de C1 en C1 Plus

De C1 en C1 Plus zien er iets anders uit qua design. De C1 is kleiner dan de C1 Plus. Wat nu werkelijk het verschil is, dat is waarvoor de flitser gebruikt kan worden. De C1 werkt alleen voor smartphone fotografie. Je kunt het product aan je telefoon koppelen via de app en deze gebruiken via de camera modus.

De C1 Plus is zowel te gebruiken met je smartphone als met een professionele camera in combinatie met andere Profoto AirTTL producten. Hierdoor is de C1 Plus veelzijdiger.

Waar kun je het beste voor kiezen?

Ben je iemand die graag foto’s maakt met een smartphone? Dan is de Profoto C1 perfect voor jou! Met de C1 heb je altijd en overal controle over je licht. Of dit nu voor een Instagram post is of voor het uitgaan, altijd kun jij dé perfecte foto maken! Zelfs zonder ervaring met flitsfotografie kun je er mee aan de slag.

Product review Profoto C1 en C1 Plus flitser - 6
Product review Profoto C1 en C1 Plus flitser - 7

Ben je een fotograaf die voornamelijk met een professionele camera fotografeert en mogelijk al in het bezit bent van andere Profoto producten? Dan is de Profoto C1 Plus meer iets voor jou. Met de C1 Plus kun je altijd het licht sturen. Of je nu een intense flits wilt of een natuurlijk invullichtje, alles is mogelijk. Doordat de C1 Plus ook via je smartphone werkt, kun je altijd en overal professionele foto’s maken in een handomdraai.

Profoto Camera App

Naast de C1 en C1 Plus heeft Profoto de Profoto Camera App. Vanuit de app kun je fotograferen met de C1 en C1 Plus (ook de B10 Plus en B10 werken hier mee). Deze worden via een Bluetooth verbinding aangestuurd. Met één klik verbind je de flitser in de app. Wanneer deze verbonden is, kun je er mee aan de slag.

In de app kun je kiezen voor automatische belichting waardoor je alleen maar hoeft te richten en schieten. Via de handmatige modus heb je volledige controle over het vermogen en de belichting van de flitser en je camera. De flitsstanden gaan van Natuurlijk tot Dramatisch licht.

In de app kun je zelfs de kleurtemperatuur aanpassen van warm naar koel (3000-6500K). In tegenstelling tot de B10, waar alleen het continue licht van kleurtemperatuur kan veranderen en het flitslicht hetzelfde blijft, verandert bij de C1 en C1 Plus wel daadwerkelijk de kleurtemperatuur van het flitslicht.

Product review Profoto C1 en C1 Plus flitser - 8

Magnetische bevestiging voor lichtvormers

Net zoals bij de Profoto A1, is er een magnetische bevestiging aanwezig voor de lichtvormers. Zo kunnen alle eerdere magnetische lichtvormers hier op geplaatst worden. Denk aan de dome diffuser, grids of kleurengels. Door de magneet klikt de lichtvormer zo op de flitser. Je kunt er voor kiezen om meerdere lichtvormers over elkaar te plaatsen.

Continu licht met de C1

Naast dat je de C1 kunt gebruiken als flitslicht, kun je deze gebruiken als continu licht. Op de C1 Plus zitten knopjes waarmee je de lichtsterkte kunt bepalen. Maar via de app kun je de lichtsterkte en kleurtemperatuur aanpassen. Wanneer je in een donkere situatie zit en wilt zien wat het flitslicht zou gaan doen (als het ware een instel-licht) of gewoon als daadwerkelijk het licht op de foto is deze functie ideaal. Het is flikkervrij waardoor je het prima kunt gebruiken voor video opnames.

Ingebouwde accu

De C1 en C1 Plus hebben een ingebouwde oplaadbare Li-Polymeer batterij en levert >2000 flitsen bij volledig vermogen of >40 minuten continu licht bij volledig vermogen in één laadronde. Je kunt het met de C1 een hele shoot volhouden met slechts een enkele oplaadbeurt. Ideaal voor op locatie. Het volledig opladen via USB-C duurt twee uur.

Product review Profoto C1 en C1 Plus flitser - 11
Product review Profoto C1 en C1 Plus flitser - 12
Product review Profoto C1 en C1 Plus flitser - 13
Product review Profoto C1 en C1 Plus flitser - 14

Wat is mijn conclusie?

De C1 en C1 Plus van Profoto zijn een toevoeging wanneer je altijd het optimale uit je fotografie wilt halen. Of het nu gaat om een ‘snapshot’ of een fotoshoot, de C1 kan op vele manieren van pas komen. Met deze flitser kun je altijd controle hebben over het licht op je foto’s. Door de mogelijkheid om 'm te gebruiken met smartphone fotografie is de flitser uniek. De mogelijkheden zijn eindeloos en dat zet je creatief gezien wel echt aan het denken als fotograaf!

Product review Profoto C1 en C1 Plus flitser - 15
Product review Profoto C1 en C1 Plus flitser - 16
Product review Profoto C1 en C1 Plus flitser - 17
Product review Profoto C1 en C1 Plus flitser - 18
Product review Profoto C1 en C1 Plus flitser - 19

Voordelen en nadelen?

Ik heb alle voordelen en nadelen op een rijtje gezet:

Voordelen

  • Compact waardoor je het 'm overal mee naartoe kunt nemen
  • Natuurlijk licht door ronde kop
  • Te gebruiken met smartphone fotografie
  • Verschillende kleurtemperatuur met flits en continue licht
  • Op een statief te plaatsen
  • De C1 Plus kan gekoppeld worden aan andere Profoto producten
  • Werkt op accu, ideaal op locatie

Nadelen

  • Op dit moment is de Profoto Camera app alleen nog voor Apple telefoons beschikbaar, maar voor Android is de app in ontwikkeling dus het komt er wel aan!

Auteur

Evely Duis

Evely Duis heeft door haar opleidingen veel verschillende professionele takken in de fotografie leren kennen. Ze staat bekend om perfecties na te streven en haar ideeën te realiseren. Haar werk is voornamelijk conceptuele portret- en modefotografie. Met haar bedrijf richt ze zich op modefotografie en fotografie voor bedrijven, merken en producten.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.