Remko de Waal over bijdragen aan het collectieve geheugen

Cameranu
3 jaar geleden

'I believe that the distorting mirror which is photography holds an intrinsic, even elemental, relation to writing. - Tod Papageorge

Onze grootste ambities vertellen een verhaal, het verhaal van wie we zijn en waar we over dromen. Als kleine jongen waren het de intriges van het nieuws die Remko wisten te fascineren. Gebeiteld aan de televisie keek hij naar de wereld door een beeldbuis, altijd nieuwsgierig naar de verhalen die voor hem onbekend waren. Toen hij de potentie van de camera ontdekte was dat voor hem een moment van openbaring, want de camera bood antwoord op de vraag: ‘wat wil ik echt?’.

Mystieke figuren

Kennismaken met de koning, samen met de minister-president op reis naar Noord-Korea of gedurende een helikoptervlucht een portret maken van Maan. Voor velen zijn dit ervaringen die ver van de dagelijkse realiteit staan, maar niet voor Remko. En ondanks de verhalen rondom deze mensen, ziet Remko door de lens van zijn camera vooral de menselijke component achter deze mythische karikaturen – mensen niet veel anders dan jij en ik.

Herkenbaarheid

Er is geen wet van Meden en Perzen, die eenduidig antwoord geeft op wat een foto bijzonder maakt. Onder fotografen zijn er zeker richtlijnen, zo bevat een mooie plaat vaak een zekere compositie en is er sprake van contrast. Maar de momenten die er echt tussenuit springen zijn momenten die ontstaan, de fotograaf verrast door het resultaat dat op zijn scherm schittert. In Remko zijn werk is er geen ruimte om het moment in scene te zetten, het komt zoals het is.

Zo ook de foto van Maarten van der Weijden, wat Remko met deze foto probeert te laten zien is wat drie dagen zwemmen betekent. Velen van ons zien hun rimpelige vingers na een te lange douche of wanneer ze iets te lang in hun comfortabele bad hebben gelegen. En juist dit maakt deze foto voor Remko bijzonder, want met dit beeld creëert hij contrast tussen het herkenbare en dat wat niet voor te stellen is.

Kunst van het relativeren

Fotografie is waar Remko zijn passie voor esthetiek perfect kan combineren met zijn obsessieve curiositeit. En precies dat is wat Remko als fotograaf ambieert: het vastleggen van de mens, de wereld en al haar geheimen. Als fotograaf is het zijn verantwoordelijkheid om dicht bij de realiteit te blijven en dit zo mooi mogelijk vast te leggen. Immers is dat wat de fotograaf een vakman maakt, hij die de compositie en het contrast in een vlugge gebeurtenis herkent. Als fotojournalist draagt hij bij aan het collectieve geheugen door een extra dimensie toe te voegen aan het verhaal. Vaak herinneren mensen een specifiek beeld bij een bepaalde gebeurtenis, in het geval van Maarten zijn zwemtocht hoopt Remko dat het zijn beeld is wat naar bovenkomt bij de herinnering aan dit moment.

Auteur

Cameranu

Als dé community voor beeldmakers van de Benelux maken wij het creëren van mooie beelden voor iedereen toegankelijk!

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.