Hands on review Sony FE 20mm f/1.8 G objectief

Albert Dros
3 jaar geleden

Sony heeft met de Sony FE 20mm f/1.8 G een mooie groothoek prime op de markt gebracht die je voor verschillende vormen van fotografie en video in kunt zetten. Tussen twee reizen en een verhuizing door heb ik deze lens een paar dagen kunnen testen. Het regende die dagen vaak, maar toch heb ik de lens flink aan de tand gevoeld. Hier lees je mijn eerste bevindingen.

De eerste indruk van de Sony 20mm f/1.8

Wat me direct op viel is dat de lens klein en licht is. De lens lijkt qua design op de 24mm GM maar is opvallend genoeg geen GM lens maar ‘slechts’ een G. Dit zie je gelukkig ook terug in de prijs :-) De lens lijkt qua design op de 24mm GM, heeft een ring om je diafragma aan te passen (handig voor video!) en natuurlijk een AF/MF schakelaar. De frontlens is 67mm in diameter, net als bij de 24mm f/1.4 GM.

Hands on review Sony FE 20mm f/1.8 G lens - 1

Het formaat en het gewicht van een A7 met dit objectief is perfect. Klein, licht en daardoor ook perfect te gebruiken op bijvoorbeeld een gimbal. Ik ben er van overtuigd dat videografen en vloggers deze lens geweldig zullen vinden. Niet alleen door het formaat, maar ook door de prachtige bokeh. Door de korte minimale focus afstand kun je met deze lens mooie close-ups maken met een fijne onscherpe achtergrond. Hieronder meer daarover...

Hands on review Sony FE 20mm f/1.8 G lens - 3

De Sony 20mm f/1.8 in de praktijk

Om deze lens te testen ging op pad in Amsterdam in omstreken. Hier wilde ik wat landschappen maken, testte ik de close-ups en gebruikte hem binnen voor wat architectuurfoto’s. Helaas hadden we geen heldere sterrenhemel maar daar zou deze lens ook heel geschikt voor zijn.

Hands on review Sony FE 20mm f/1.8 G lens - 4

Scherpte

Ik gebruikte de lens op een Sony A7R IV en koos voor een diafragma waarbij het objectief optimaal zou presteren. Met een diafragma van f/11 is het gehele beeld en de hoeken zeer scherp. Wanneer je de lens op diafragma f/1.8 gebruikt ontstaat er wat vignettering en verlies je wat scherpte in de hoeken. In de praktijk valt dit mee en is de vignettering in de nabewerking goed op te lossen. De scherpte in het midden van de afbeelding is zelfs op f/1.8 nog zeer goed.

Bokeh

Zoals ik eerder al schreef heeft de lens een geweldige bokeh. Door de korte minimale scherpstelafstand kun je lekker dicht op je onderwerp kruipen en heb je een mooie onscherpe achtergrond.

Hands on review Sony FE 20mm f/1.8 G lens - 5
Hands on review Sony FE 20mm f/1.8 G lens - 6

Toen ik deze lens testte regende het continu. Dat weerhield me er niet van om er toch mee naar buiten te gaan. Tijdens het blauwe uurtje maakte ik buiten wat close-ups en bleef ik maar spelen met de onscherpe achtergronden. De combinatie van de korte focusafstand en de bokeh zijn echt twee grote pluspunten van deze lens.

Hands on review Sony FE 20mm f/1.8 G lens - 7
Hands on review Sony FE 20mm f/1.8 G lens - 8
Hands on review Sony FE 20mm f/1.8 G lens - 9

In het donker

Het grote maximale diafragma zorgen niet alleen voor een fraaie bokeh. Het betekent ook dat deze lens goed presteert in donkere omstandigheden. Ik heb de lens vanuit de hand en op statief getest en gebruikte verschillende diafragma’. In de stad kon ik ook ’s avonds nog gewoon goed uit de hand fotograferen. De autofocus was steeds erg snel en ook stil. Dit is perfect voor videografen.

Hands on review Sony FE 20mm f/1.8 G lens - 10

Maar kun je er ook portretten mee maken? Jazeker! Hieronder een portretje van mijn vriendin verlicht door een straatlantaarn. Natuurlijk is de Bokeh zacht, en het verloop van scherp naar onscherp is precies zoals je het hebben wil.

Hands on review Sony FE 20mm f/1.8 G lens - 11

Stervormige lichten

Bij landschapsfotografie en het fotograferen van de stad in het blauwe uurtje zie je vaak een stervorming in de straatverlichting of de zon. Dit krijg je daar je diafragma te verkleinen. Bij de Sony 20mm f/1.8 ontstaat deze stervorming al vanaf diafragma f/8 terwijl je bij andere objectieven soms wel naar f/14 moet knijpen.

Hands on review Sony FE 20mm f/1.8 G lens - 13

Voorbeeldfoto's vanaf statief

Hands on review Sony FE 20mm f/1.8 G lens - 14
Hands on review Sony FE 20mm f/1.8 G lens - 15

Astrofotografie

Gelukkig heb ik deze lens ook kunnen testen bij een heldere hemel in IJsland. Ik heb de lens wijd open (op f/1.8) gebruikt. Je ziet op de onderstaande beelden dat je in de hoeken van het beeld een klein beetje vervorming in de sterren hebt, maar ondanks dat is de scherpte erg indrukwekkend!

Hands on review Sony FE 20mm f/1.8 G lens - 16
Hands on review Sony FE 20mm f/1.8 G lens - 17
Hands on review Sony FE 20mm f/1.8 G lens - 18

Conclusie

Samengevat heb ik deze lens een paar dagen met veel plezier kunnen gebruiken. De lens is licht, heeft een kleine minimale scherpstelafstand en een prachtige bokeh. Hij heeft een stille scherpstelmotor wat hem perfect maakt voor het filmen en vloggen.

Ondanks dat de lens ‘slechts’ een G lens is, zit het qua scherpte zeker goed. Wijd open (f/1.8) is de lens nog superscherp in het midden maar heeft hij wel wat scherpte verlies in de hoeken van het beeld. Als je het diafragma iets knijpt heb je hier geen last meer van.

De lens is ideaal voor landschapsfotografen, astrofotografie én voor filmmakers en vloggers.

Bekijk de Sony FE 20mm f/1.8 G lens

Auteur

Albert Dros

Albert Dros is een gepassioneerd landschaps- en reisfotograaf. Zijn kracht zit hem in het zo mooi mogelijk vastleggen van plaatsen en momenten. Hier kan hij helemaal in opgaan, waardoor hij soms dagenlang op één plek verblijft om het perfecte plaatje te maken. Albert is altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Met zijn verhalen, blogs en lezingen inspireert hij velen, zowel nationaal als internationaal.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.