Zo maak je macrofoto's in huis

Bob Daalder
3 jaar geleden

Het macro-seizoen is net gestart en dan hebben we te maken met het feit dat iedereen zo veel mogelijk thuis moet blijven! Vanzelfsprekend houd je je aan de adviezen, maar het liefst wil je toch aan de slag met die nieuwe macrolens die je pas hebt aangeschaft. De achtertuin kan mogelijkheden bieden die overeenkomen met wat je kent van het bos, de berm of een duin. Maar je kunt natuurlijk ook binnenshuis aan de slag!

Wat kun je je binnen fotograferen?

Wat niet zou je beter kunnen zeggen! Diverse onderwerpen binnenshuis lenen zich prima voor macrofotografie. Denk daarbij aan aanwezige planten en bloemen, maar ook minder voor de hand liggende zaken kun je als onderwerp kiezen. Denk bijvoorbeeld aan van de poppen van je dochter, de luxe glazenset die alleen met de kerst op tafel komt, de gitaar van je zoon, het bestek uit de besteklade, een mooie vulpen van een jubileum op ‘de zaak’. Vanzelfsprekend kun je, dit gelezen hebbende, dit rijtje zelf nog verder aanvullen.

Hoe ga je dan te werk?

Nu komt eigenlijk het leukste. Ook zonder thuisstudio, achterwanden en flitsers kun je gewoon leuke dingen doen. Loop eens een rondje door je huis. Misschien heb je een goed verlichte zolder, een ruime keuken, een nauwelijks gebruikte logeerkamer. Zelf maak ik gebruik van een slaapkamer waar ik één groot raam heb en daarmee genoeg licht. Ook gebruik ik regelmatig de keuken waar ik een iets kleiner raam heb, maar waar wel een grote lichtkoepel in het dak is en daarmee heb ik wederom goed licht. De gordijnen gebruik ik om het licht verder af te stemmen op wat ik wil. Wanneer het licht van de lichtkoepel te fel wordt, gebruik ik een parasolletje om mijn onderwerp wat minder hard licht te geven.

Als achterwand maak ik, wanneer ik dat wil, gebruik van een ooit gekocht schildersdoek (wit canvas) en wanneer dit niet genoeg is gebruik ik een wit t-shirt, een laken of een zwarte sprei die hier op bed ligt. Wanneer ik meerdere voorwerpen in elkaars verlengde wil fotograferen zet ik deze achter elkaar op de strijkplank en zo kan ik nog wel even doorgaan... Je moet er wat voor doen, maar dan heb je ook wat. Denk in mogelijkheden, niet in beperkingen. Je zult zien dat je prima in huis met je hobby aan de gang kunt. De beestjes en bloementjes buiten komen een andere keer wel aan de beurt.

Barbie op de foto zetten

De barbie ligt op het schildersdoek. Dit schildersdoek ligt weer op de strijkplank. Voor de strijkplank heb ik mijn statief met camera staan waarbij ik fotografeer met tegenlicht dat binnen komt door het slaapkamerraam. Alle in dit blog voorkomende foto’s zijn trouwens gemaakt met een Canon EOS 6D Mark II spiegelreflexcamera en het Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM objectief!

Zo maak je macrofoto's in huis - 1

Spelen met rietjes

Voor de tweede foto heb ik diverse gekleurde rietjes bij elkaar gebonden met een elastiekje. De rietjes heb ik opzettelijk op verschillende manieren laten uitsteken. Wederom heb ik gebruikgemaakt van de strijkplank en het canvas. Achter de rietjes heb ik een zaklantaarn liggen die ik min of meer vanachter door de rietjes laat schijnen. Vervolgens heb ik voor de witte achtergrond verder nog gebruik gemaakt van een ander wit canvas. (Ja, ik heb toevallig meerdere canvassen in huis).

Zo maak je macrofoto's in huis - 2

Snaren van de gitaar

Bij deze foto van een basgitaar heb ik een kussen op mijn bed gelegd. Daarover vervolgens een zwarte sprei die doorloopt tot in de achtergrond. De gordijnen in de kamer zijn nagenoeg gesloten. Slechts een klein reepje licht van links valt binnen. De camera staat wederom op statief voor het bed. Ik heb scherpgesteld op de eerste fret (een metalen stripje dat zich op de hals van een gitaar bevindt) op de hals van de basgitaar.

Zo maak je macrofoto's in huis - 3

Bloemen in huis

De Amaryllis staat bovenop eerder genoemd schildersdoek dat ligt op de vloer in mijn keuken. Boven het doek heb ik mijn camera op statief staan, pal onder de lichtkoepel. Hierdoor valt er een flinke hoeveelheid licht op mijn onderwerp. In tegenstelling tot nagenoeg al mijn andere foto’s, is deze foto voor het overgrote deel redelijk scherp. Voor mij dus een beeld met een afwijkend diafragma.

Zo maak je macrofoto's in huis - 4

Ga lekker experimenteren

Op deze wijze hoeft binnenblijven geen straf te zijn en kun je eens experimenteren met andere onderwerpen en omstandigheden in een eveneens andere omgeving. Anders kan ook heel leuk zijn. Veel plezier! En heb je zelf leuke ideeën voor onderwerpen binnenshuis? Laat ze achter in de comments!

Auteur

Bob Daalder

Bob Daalder is een groot liefhebber van dichtbij fotografie. Hij heeft daarbij nadrukkelijk een voorkeur voor bloemen, paddenstoelen en vlinders. Zijn stijl is zeer herkenbaar doordat hij veel tijd steekt in het neerzetten van de sfeer. Dat doet Bob tijdens het fotograferen en met de nabewerking. Sinds een paar jaar geeft hij ook workshops.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.