Review: Sunwayfoto T16C20N macrostatief met XB-28II balhoofd

Marijn Heuts
3 jaar geleden

Ben je op zoek naar een klein statief voor macrofotografie? In deze review lees je mijn ervaringen met de Sunwayfoto T16C20N in combinatie met de XB-28II statiefkop.

Mijn eerste indruk

De Sunwayfoto T16C20N is een mini-statief van carbon. Met een maximale hoogte van net geen 28 centimeter en een maximale draagkracht van 5 kilo, is het niet bepaald een statief dat voor alle doeleinden geschikt is. De bijbehorende statiefkop XB-28II is al net zo klein van omvang en kan ook maximaal 5 kilo dagen. Op het eerste gezicht zou je denken: “Wat moet je met zo’n statief?’’. Maar juist voor macrofotografie kan hij handig zijn. Ik kan me overigens voorstellen dat ook fotografen die lichtgewicht willen reizen of steden fotograferen met dit statief uit de voeten kunnen.

De meeste macrolenzen zijn beperkt van omvang en gewicht, geen enkel probleem dus voor een klein statief. En veruit de meeste macrofotografie doe je op of net boven de grond. Tenzij je op dezelfde ochtend ook landschappen en dieren denkt te gaan fotograferen, heeft het dan weinig zin een groter en zwaarder statief mee te zeulen.

Ik ben benieuwd of deze combinatie in de praktijk werkbaar is, of dat het zo’n product is dat in eerste instantie handig lijkt en daarna nooit meer uit de kast komt.

De kwaliteit

Het eerste dat opvalt is het belachelijk kleine formaat van de ingevouwen set. Het geheel past bij wijze van spreken in je broekzak en is nauwelijks langer dan de camera met macrolens. En met een gezamenlijk gewicht van 500 gram (met dank aan de carbon poten) is er geen reden om dit niet mee te nemen tijdens het fotograferen.

Alle bindingen op het statief en balhoofd zijn van metaal en voelen stevig en kwalitatief goed aan. De poten bestaan uit twee delen en kun je dus uitschuiven. Dat gaat soepel, en de poten zijn niet eens zo heel erg dun voor zo’n klein statief.

De kop voelt ouderwets Sunwayfoto-degelijk (ik gebruik al heel lang de XB-44 voor mijn overige fotografie). De hoofdknop is niet rond maar ietwat bijlvormig. Nog zo’n klem, maar dan kleiner, vind je bovenaan bij de camerabevestiging. Dat is een leuk extraatje, een ingebouwde panning clamp. Je kunt de camera zo naar links en rechts bewegen zonder het hele balhoofd te draaien. Zeker bij beperkte scherptediepte is het prettig dat je op deze manier een relatief kleine beweging kan maken. Zou je het hele balhoofd draaien, is de uitzwaai veel groter.

Het statief in de praktijk

Doordat het statief zo klein is lijkt het wellicht een beperkte functionaliteit te hebben, maar schijn bedriegt. De poten kun je nog wat uitschuiven en in drie hoeken verstellen. Zo ga je van volledig plat naar zo’n 30 centimeter hoogte. Dat is perfect binnen het bereik van de meeste macro onderwerpen zoals bloemen, paddenstoelen, mossen en allerhande insecten. Tijdens het fotograferen waren de korte pootjes ideaal, hierdoor had ik weinig ruimte op de grond nodig en kon ik hem eenvoudig tussen de planten zetten. Bedenk wel dat de hoogte van het balhoofd en de camera er nog bij komen, dus echt vlak boven het maaiveld kom je niet. Daarvoor kun je nog steeds het beste de camera op een rijstzak, de grond of eventueel in een zelf gegraven kuiltje leggen.

Staat het statief eenmaal in positie, dan is de camera perfect te richten. Het werken met de balhoofd ging snel en gemakkelijk. Dit loopt soepel en de knoppen zijn groot genoeg om vast te pakken, ook met handschoenen. Vast is ook echt vast, en tijdens het fotograferen blijft hij ook echt in positie.

Al doende kwam ik er achter dat het lange uiteinde van de bijlvormige hoofdknop bij roteren van het balhoofd tegen de poten aan kan komen. Een klein ongemak, dat je kunt oplossen door altijd midden tussen twee poten te beginnen met plaatsen. De kans dat je dan een poot tegen komt met roteren is klein. Mocht het toch gebeuren, gebruik dan de panning base van het balhoofd om verder te draaien. Of draai de hoofdknop weer iets los, roteer het balhoofd ietwat en draai de hoofdknop weer vast. Een iets kleinere, of rondere hoofdknop was wellicht handiger geweest.

De combinatie had geen enkele moeite met mijn Sony Alpha A7 III en Laowa 100mm macro lens, toch een gangbaar gewicht voor een macrocombinatie. Het geheel staat als een huis en ook bij langere sluitertijden treedt er absoluut geen bewegingsonscherpte op. De Laowa lens is nogal lang, waardoor bij het extreem voorover kantelen van de camera het statiefje wel eens voorover zou willen kukelen. Los dat op door twee poten naar achteren te laten wijzen en eentje naar voren, in plaats van andersom. Fotografeer je gewoon rechtdoor of slechts een beetje naar beneden, heb je er gelukkig geen last van. Heeft je macrolens een statiefgondel, dan is het probleem sowieso opgelost.

Conclusie

Ik ben blij verrast met deze statiefcombinatie. Voor mij is het een ideaal hulpmiddel geworden tijdens macrofotografie. Ik werk ook nog graag uit de hand, maar mijn huidige macrolens is een volledig manuele lens met een maximale vergroting van 2:1. Die mix zorgt er voor dat scherpe foto’s maken waarbij de scherpte ook nog eens op de juiste plek ligt een enorme uitdaging is. Mijn eigen statief heeft een middenkolom en is dus niet geschikt om laag bij de grond te werken. Deze Sunwayfoto combinatie is, ondanks de paar kleine minpunten voor mij de ideale oplossing voor macrofotografie.

Bekijk de producten

Auteur

Marijn Heuts

Marijn Heuts is een natuurfotograaf die net zo lief landschappen fotografeert als dieren, planten en abstracten. Altijd met een eigen en dikwijls creatieve insteek en gevoel voor licht en compositie. Ook schrijven is een manier om zijn gevoel en gedachten in iets tastbaars om te zetten en te kunnen delen. Marijn schrijft, biedt fotoreizen aan en maakt videotutorials over beeldbewerking voor natuurfotografen.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.