Tips en inspiratie

Basisuitrusting voor een beginnend strobistfotograaf

Arlene Londema 6 jaar geleden

Als beginnend strobistfotograaf is het best lastig om te bepalen wat er nodig is voor het samenstellen van een goede basisuitrusting. Deels omdat er zoveel beschikbare accessoires zijn – en deels omdat je nog niet weet of je iets ook daadwerkelijk zult gaan gebruiken of niet. In het assortiment van CameraNU.nl vindt je alles wat een strobister nodig heeft. Naast flitsers van de bekende A-merken, bieden wij ten eerste ook voordelig geprijsde reportageflitsers aan van merken zoals Godox, Lumopro en Yongnuo.

Stroomvoorziening en bediening

Als je een flitser hebt waarmee je handmatig kunt flitsen, is de tweede stap het kopen van batterijen. Naast allerlei AA-batterijen heb je de mogelijkheid om de flitser te voeden met een powerpack. Met een powerpack kun je niet alleen vaker flitsen, maar ook sneller achter elkaar omdat de oplaadtijd drastisch verkort wordt. De derde stap is het aanschaffen van betrouwbare zenders en ontvangers om je flitser of meerdere flitsers op afstand aan te kunnen sturen.

Bevestiging en afstelling

Je kunt een flitser op een flitsstandaard of op een lampstatief plaatsen. Om de flitser op een lampstatief te kunnen bevestigen, heb je een zogeheten 'swivel' nodig. Een swivel biedt een stevige maar flexibele basis doordat ze gemakkelijk in een hoek te verstellen en te fixeren zijn. De meeste swivels hebben een opening waar je de schacht van een paraplu doorheen kunt steken. Zo kun je in een zeer korte tijd een indrukwekkende lichtopstelling maken waar je alle kanten mee op kunt!

Bepaal waar het licht valt

Er zijn veel kleine lichtvervormers beschikbaar die een grote invloed hebben: van snoots, grids, beautydishes en kleine softboxen tot buigbare flashbenders. Met een snoot is het bijvoorbeeld mogelijk om de lichtbundel versmallen en een zeer gericht haarlicht maken. Een grid vermindert het strooilicht waardoor er geen direct flitslicht meer op de achtergrond valt. Een buigbare flashbender stelt je in staat om het licht van de flitser te bouncen en zo een deel van je onderwerp af te schermen voor direct flitslicht.

Oog voor detail

Maar met behulp van een paraplu of een wat grotere softbox kun je het licht van een reportageflitser nog beter vorm geven. De flitsparaplu's zijn te koop in allerlei soorten met verschillende kleuren, afneembare hoezen en maten. Voor het creëren van nog zachter licht kun je kiezen voor een softbox. De meeste softboxen voor strobistfotografie zijn snel en eenvoudig uit te klappen en klein op te bergen. Het klein kunnen opbergen van accessoires is belangrijk zodat je niet te zwaar bepakt op pad hoeft – en dat is tenslotte één van de vele voordelen van strobistfotografie!

Basisuitrusting voor een beginnend strobistfotograaf - 1

Kleurtemperatuur en effecten

Ook gels en grijskaarten behoren tot belangrijke accessoires die in je fototas horen. Gebruik een grijskaart of corrigerende gel om achteraf de juiste kleurtemperatuur te verkrijgen tijdens het bewerken van de foto's of experimenteer met gels die een kleureffect geven. Door te spelen met de kleurtemperatuur kun je eenvoudig intrigerende beelden maken zonder dat hiervoor urenlange fotobewerking is vereist. Geef de achtergrond eens een kleurtint mee of voorzie de flitser van een warm filter terwijl u fotografeert met een wat koelere witbalans!

Auteur

Arlene Londema

Arlene Londema is marketing contentspecialist bij CameraNU.nl en geeft er ook regelmatig lezingen. Deze strobistende gearfreak richt zich vooral op het maken van conceptueel werk, portretten en reportages, maar heeft zeer uiteenlopende interesses als het op fotografie aankomt. Ze werkt het liefst op locatie, maar voelt zich ondanks dat ook thuis in een fotostudio.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.