Tethered schieten

Frank Doorhof
8 jaar geleden

Tethered schieten

Voor mij is een van de belangrijkste dingen gedurende een fotoshoot de terugkoppeling van de beelden naar de klant of het model. In veel gevallen zie je fotografen nog steeds op hun geheugenkaartjes schieten waarna de gemaakte foto’s op het kleine schermpje van de camera worden bekeken. Niet echt de ideale situatie in mijn optiek, want hoe kun je de scherpte dan echt goed checken? Of wat doe je als de klant tijdens de shoot snel iets wil controleren? Hier komt tethered schieten om de hoek kijken.

Capture Pilot

Via een kabel, of tegenwoordig steeds vaker draadloos, schiet je rechtstreeks naar een PC, Mac of natuurlijk naar een tablet of een andere smart device. Als fotograaf kun je gewoon lekker doorschieten, de klant kan je foto’s live bekijken en kan eventueel alvast aangeven welke foto’s hij of zij mooi vindt. In onze studio gebruik ik Capture One welke de foto’s op mijn eigen Mac laat zien maar ook op 2 grote schermen via Apple TV’s. Voor de klant gebruiken we de zogenaamde “Capture Pilot” software die je gratis bij Capture One krijgt, waardoor hij of zij zelf door de files kan browsen en alvast de gewenste foto’s kan markeren. Tevens gebruiken we deze software in workshops waardoor het mogelijk word voor de cursisten om zelfstandig naar files te kijken en eventueel in te zoomen.

Voordelen van tethered fotograferen

In het begin is het even wennen aan tethered schieten maar de voordelen zijn legio en de terugkoppeling naar de klant of het model is onbetaalbaar. Enige voordelen van tethered fotograferen?

  1. Directe terugkoppeling, aanpassingen kun je direct doorvoeren in licht en poses en hiermee lever je direct wat de klant wil.
  2. Looks, je kan via software een bepaalde look aan een foto hangen, bijvoorbeeld zwart wit, en elke foto die daarna binnenkomt word direct op die manier getoond. Dit maakt het voor sommige klanten makkelijker om goede feedback te kunnen geven.
  3. Overlay modes van Capture One zijn fantastisch, je ziet feitelijk letterlijk een cover van je klant met je foto erin.
  4. Via Capture Pilot welke gratis wordt meegeleverd met Capture One is het niet alleen mogelijk om op een smart device de foto’s te zien maar je kan dit tevens via internet openstellen voor een klant die niet fysiek in je studio aanwezig is.
  5. Als je slim bent laat je de klant of je assistent de foto’s meteen markeren. Of je doet dat zelf natuurlijk. Zodra de klant de studio verlaat en de backup is gemaakt kun je direct aan het retoucheren beginnen.
  6. Backups zijn belangrijk dus waarom niet direct bij binnenkomst via een programma als Carbon Copy een veiligheidskopie aanmaken?
  7. En nog zóveel meer!
Tethered schieten  - 1
Tethered schieten  - 2
Tethered schieten  - 3

Tethertools

Ben je eenmaal gewend aan tethered schieten, dan is er eigenlijk geen weg terug meer. Ik gebruik en promoot zelf het systeem van Tethertools, Cameranu verkoopt verschillende producten van dit merk. Let wel…, als je tethered gaat schieten neem dan absoluut een JerkStopper. Deze beschermt je PC-poorten tegen afbreken door gestruikel over kabels.

Capture One gratis uitproberen

Wil je Capture One uitproberen dan kan dit gratis via www.phaseone.com en als je bij aanschaf de code “AMBDOORHOF” gebruikt krijg je ook een leuke korting van 10%. Capture One is trouwens veel meer dan alleen een tethered oplossing, het is ook een van de beste RAW-convertors op de markt. Belangrijk! Check altijd of jouw camera tethering ondersteunt, zowel Lightroom als Capture One ondersteunen veel camera’s maar niet álle camera’s.

Auteur

Frank Doorhof

Frank Doorhof is een Emmeloordse fashion en celebrity fotograaf die de liefde voor het vak mee graag van zijn grootouders. Frank deelt zijn kennis door het geven van workshops, instructievideo’s en via zijn eigen youtube-kanaal. Daarnaast heeft Frank twee bestsellers achter zijn naam staan: "De Magie van de kleine flitser" (NL) en “Mastering the model shoot” (ENG), hiervoor werkt hij o.a. samen met Scott Kelby.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.