Tips en inspiratie

Het is weer herfst!

Alexander Koenders 4 jaar geleden

Hebben jullie dat nu ook? De zomer is voorbij aan het gaan en op de één of andere wijze begint het bij veel fotografen dan weer enorm te kriebelen. Vallende bladeren, regen, felle kleuren en burlende hertenbeesten die voor het aangezicht van honderden fotografen zichzelf helemaal onder plassen en vervolgens ten strijde trekken. Nou ja..., als je mazzel hebt natuurlijk.

Het gouden ochtendlicht

De herfst komt er aan en dan is dat voor vrijwel alle natuurfotografen de tijd om er op uit te gaan. Een bijkomend voordeel is dat je niet zo heel vroeg meer je bed uit hoeft omdat het wat later licht wordt en je er dus op je dooie gemak op uit kunt trekken. De door de bossen heen vallende zonnestralen vastleggen in vroeg gouden ochtend licht. Of plat op de buik op zoek naar paddenstoelen en zwammen. Voor de vogelaars is het ook weer helemaal top. Alles wat ooit naar het hoge noorden vloog, vliegt nu weer terug naar Afrika en passeert daarbij in grote getale ons landje. Visarenden, talrijke soorten strandlopers, ganzen en ander vliegend gespuis met zo af en toe een zwarte ooievaar of andere, mooie, fel begeerde en veren dragende vliegbeesten.

Voor de vogelaars is het ook weer helemaal top. Alles wat ooit naar het hoge noorden vloog, vliegt nu weer terug naar Afrika en passeert daarbij in grote getale ons landje. Visarenden, talrijke soorten strandlopers, ganzen en ander vliegend gespuis met zo af en toe een zwarte ooievaar of andere mooie, fel begeerde en prachtige veren dragende vliegbeesten.

Samen de natuur in!

Het is ook de tijd van samen er op uit. Met zijn allen naar de wildbaan op Nationaal Park De Hoge Veluwe. Op zoek naar de bronst van het oh zo mooie edelhert. Met een beetje geluk tref je ook nog het wildzwijn en de moeflon. Met zekerheid tref je een tal van bekende en minder bekende natuur- of vrijetijdsfotografen die gezellig in een lange rij al keuvelend met elkaar zo af en toe de knop indrukken om een momentje vast te leggen. De beginneling is direct herkenbaar aan het ratelende geluid van zijn camera en het alleen maar oog hebben voor meer van het zelfde. U weet wel..., het niet genoeg kunnen krijgen van dat hert met de kop omhoog, dan een beetje lager, dan nog lager en nog lager en honderden zo niet duizenden foto’s schietende in de hoop op die ene mooie.

De herfst komt ieder jaar terug

"Ja" hoor ik u denken..., wat moet ik nu toch met al die info? Het is gewoon te veel om te doen en te weinig tijd om het uit te voeren. Troost u met de gedachte dat de herfst ieder jaar weer terug komt en wat dus dit jaar niet lukt volgend jaar in de agenda kan worden bijgeschreven. Een heuse to do list maken helpt je te voorkomen dat je te veel in te weinig tijd wilt. Per stap de mogelijkheden verkennen en vastleggen. En wellicht nog belangrijker, naar de winkel rennen en die zaken halen die juist voor de herfst zo nodig zijn. Ook leuk toch?

Veel plezier allemaal.

Auteur

Alexander Koenders

Alexander Koenders is fotograaf, schrijver en Olympus-ambassadeur met een enorme liefde voor de natuur. Naast zijn passie voor fotografie is Alexander betrokken bij uiteenlopende mileugerelateerde vraagstukken en wil hij veel meer mensen liefde voor de natuur laten beleven.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.