Tips voor vliegen met een drone

Arlene Londema
8 jaar geleden

Het is je waarschijnlijk wel opgevallen, er verschijnen steeds vaker video's bij de producten die Cameranu aanbiedt. Eén van onze productspecialisten laat je de mooiste eigenschappen van bijvoorbeeld een nieuwe camera zien én vertelt in korte tijd wat over de meest interessante functies. Onlangs hebben wij een 'algemeen filmpje' over quadcopters en drones gepubliceerd. Maar er zijn wat betreft het vliegen met een drone nog een boel tips die niet zomaar te vertellen zijn in een filmpje. En omdat vliegdingen helemaal hot en happening zijn, heb ik een aantal supertips voor dronevliegers gevraagd aan mijn collega Brian, één van de gezichten van de pro-afdeling in onze winkel en een echte drone-o-fiel.

"De regelgeving is nogal onderhevig aan veranderingen. Kijk daarom altijd van tevoren of er op een locatie toegestaan is om te vliegen met een drone en wat de lokale bepalingen zijn voor bijvoorbeeld hoogte..."

Controleren of je kunt gaan vliegen

Natuurlijk controleer je vooraf wat voor weer het wordt, of elk onderdeel van de drone goed vastzit en of er genoeg satellieten beschikbaar zijn voordat je gaat opstijgen. Maar wist je dat je nog een extra check kunt doen om gps-falen te voorkomen, zeker als je niet handmatig vliegt? Dat heeft te maken met elektromagnetische storingen.

Elektromagnetische storingen

Ter controle kun je de K-index monitor app op uw telefoon downloaden en installeren. Zolang het getal op de index-app onder de vier is, kun je zorgeloos gaan vliegen. Boven de vier is het niet aan te raden om te gaan vliegen in de gps-modus, omdat de drone de coördinaten kwijt kan raken en zich daardoor onvoorspelbaar kan gaan gedragen.

Bewust zijn van de omgeving

Ik kan je absoluut adviseren om rond te kijken op de veiligvliegen.nl website, waar Cameranu ambassadeur van is. Van tips voor beginners, een checklist, do's en don'ts en een overzicht van "no fly zones"..., je vindt er van alles. Voordat je gaat vliegen is het belangrijk dat je je bewust bent van dit soort dingen. En omdat de regelgeving regelmatig verandert, is het altijd slim om vooraf te kijken of je daadwerkelijk mag gaan vliegen waar je wilt en wat de lokale bepalingen zijn. Kijk ook goed om je heen voordat je van start gaat. Zijn er bijvoorbeeld bepaalde risico's zoals een weg of een sloot? Bedenk vooraf hoe je het beste zou kunnen reageren en waar je de drone heen wilt sturen in het geval er iets gebeurd. Waar kun je het beste een noodlanding maken?

Tips voor drone-vliegers - 1

Oefenen, oefenen...

Zoals bij veel dingen komt het er ook bij het vliegen met een drone op neer dat je moet oefenen. Zo kun je een oefendrone aanschaffen waarmee je goed handmatig kunt leren vliegen. Oefen het landen, probeer netjes om een object heen te vliegen... Tenslotte is het een stuk goedkoper om een oefendrone te laten crashen, dan je échte quadcopter met camera en een gimbal. Bij Cameranu worden er regelmatig workshops voor dronevliegers gegeven: houd hiervoor de agenda in de gaten! Tijdens de workshop leer je alles over de mogelijkheden van een drone en hoe je zo goed mogelijk ermee omgaat. Al je vragen worden beantwoord!

Accu's voor drones

De meeste accu's voor drones zijn lithium-polymeer accu's, ook wel li-po accu's genoemd. Deze accu's kun je beste bewaren op half vermogen omdat ze dan langer goed en beter op spanning blijven. Voor de duurzaamheid van de accu is het aan te raden om deze op de meest langzame snelheid op te laden. En ik wil niemand bang maken, maar de kans dat een li-po accu op een gegeven moment kapot gaat, is gewoon zeer aanwezig. Er kan dan een beetje rook uit de accu komen of er kan iets uit lekken. Het is daarom verstandig en veilig om de accu's op te laden en te bewaren in een afgesloten bak, zoals een oud aquarium.

Je accu's nummeren

Het is bovendien handig om de accu's te nummeren. Zo weet je welke je al hebt gebruikt en is het makkelijker om bij te houden welke accu 'aan de beurt' is. Het is voor de duurzaamheid namelijk niet handig om één accu veelvuldig te gebruiken als u er meerdere hebt. Eenmaal op locatie kun je de accu's die je mee hebt het beste in je tas laten zitten tot je er eentje nodig hebt. Als het erg koud is, kun je vlakbij de accu's een zogeheten hotcold-pack in de tas stoppen zodat het verschil van temperatuur niet te heftig is.

De propellers van een drone

Op het moment dat je je drone in je handen houdt en inschakelt, kun je vanaf de zijkant goed zien of de propellers toe zijn aan vervanging. Draaien ze netjes recht, of wiebelen ze een beetje van boven naar onder? Bij dat laatste is het verstandig om nieuwe propellers aan te schaffen. De zogeheten prop guards kunnen een echte redding zijn voor de propellers als je net begint met vliegen. Maar besef ook dat het niet alleen een verschil maakt in je portemonnee. Prop guards beschermen ook de dingen waar je tegen aan kunt vliegen met je drone. Of dat nu een dier, een auto of iemand's vingers zijn..., het is die kleine investering zeker waard! De drone wordt met deze bescherming wel ietsjes zwaarder, wat inhoudt dat de accuduur iets verkort wordt. Op een accu waarmee je twintig minuten kunt vliegen, is dit een minimaal verschil van circa twee minuten minder.

Je drone onderhouden en bewaren

Ook belangrijk is het onderhoud van de drone of quadcopter. Zo is het slim om de drone na gebruik schoon te maken en goed af te drogen voordat je 'm in de tas wegzet. Sowieso kan het geen kwaad om wat silica droogzakjes in je tas te stoppen. Gooi deze dus niet zomaar weg als je die in een verpakking tegen komt!

Er zijn speciale tassen en koffers beschikbaar voor quadcopters en drones. Het open-cel schuimrubber, waarvan het interieur van de meeste koffers vaak gemaakt is, is optimaal omdat eventueel vocht goed onttrokkenkan worden door het droogzakje dat je in de koffer stopt. Het zakje heeft dan effect op de hele koffer. Heb je een rugtas in plaats van een koffer? Dan kun je het beste silica-zakjes in verschillende compartimenten doen, omdat de luchtdoorstroming in een rugzak slechter is.

Tips voor drone-vliegers - 2

Heb jij nog tips?

Als laatste wil ik meegeven dat het doorlezen van de gebruiksaanwijzing van je drone of quadcopter en het kijken van instructie-filmpjes op internet eigenlijk vanzelfsprekend is voordat je de eerste vlucht gaat maken. Maar wellicht heb jij ook nog iets ontdekt dat handig is om te weten? Deel je tip door een reactie achter te laten in de comments!

Auteur

Arlene Londema

Fotograaf Arlene Londema richt zich op het maken van conceptueel werk, portretten en reportages. Ze heeft een voorliefde voor beelden met natuurlijk licht, maar voelt zich ook thuis in een fotostudio. De sfeer en puurheid van een beeld zijn voor haar heel belangrijk.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.