Avondfotografie; voor mij heeft het iets magisch. Zodra het donker begint te worden, verandert jouw omgeving in een totaal nieuwe omgeving met nieuwe dingen om te ontdekken. Het fotograferen met lange sluitertijden creëert een surrealistisch beeld als er voertuigen zoals auto's of boten door je beeld heen komen. Het creëert een beeld dat niet altijd met het blote oog te zien is met lichtstrepen door het beeld en lichtbronnen die als sterren te zien zijn. Ook jij kan dit soort beelden maken. In dit blog laat ik zien hoe je in 3 simpele stappen gemakkelijk foto's kunt maken tijdens de nacht en hoe je je foto's net iets extra's mee kunt geven. Daarna geef ik nog extra tips en laat ik tussendoor uiteraard enige foto’s zien mét exif.
Ik ben van plan om vanavond weer een aantal avondfoto's te gaan maken. Ik kijk op buienradar en zie dat de bewolking voorlopig niet tevoorschijn komt en belangrijker nog, dat het droog blijft. Het is tijd om erop uit te gaan. Als eerste bepaal ik de locatie; waar en wat ga ik fotograferen? Het is belangrijk dat je daar goed over nadenkt. Dan hoef je op locatie niet lang te zoeken en kan je nadenken over de compositie van je onderwerp. Ik pak van tevoren mijn spullen. Mijn camera, statief, ik controleer mijn geheugenkaarten en mijn batterijen en trek warme kleren aan. Je wil er ter plekke niet achter komen dat je iets vergeten bent, dus maak voor jezelf een checklist en vink hem af.
Nu ik de locatie weet, moet ik nog weten hoe laat ik er moet zijn. Rond zonsondergang heb je namelijk het allermooiste licht om te fotograferen. Dat heet het zogenaamde blue hour. Blue hour is een natuurlijk fenomeen dat vaak maar heel kort te zien is. Het is het tijdstip van de dag waarop ik er vaak op uit ga om te fotograferen, samen met een hoop andere fotografen. Om te weten hoe laat je op je plek moet staan voor blue hour check je de website www.bluehoursite.com. Daar staat precies wanneer de zon ondergaat en wanneer blue hour begint én eindigt, zowel in de ochtend als in de avond. Vaak probeer ik ruim van tevoren aanwezig te zijn op de plek waar ik wil fotograferen, want het blauwe uurtje wil ik niet missen. Het voegt iets extra's toe aan je foto's.
Uiteraard is het ook mogelijk om na blue hour te fotograferen, maar dan is de lucht pikzwart of geel en oranje van de lichtvervuiling. Dat kan mooi zijn, maar ik vind een blauwe lucht het mooist om te zien. Dan blijf ik net wat langer naar een foto kijken.
Als ik ruim van tevoren op de locatie aanwezig ben, dan heb ik genoeg tijd om rustig mijn apparatuur op te stellen, mijn compositie te bepalen en mijn instellingen alvast goed te zetten. Dan kun je rustig wachten tot het steeds donkerder begint te worden. Zo mis je het mooiste licht niet, kom je niet voor verrassingen te staan en kan je lekker ontspannen je ding doen.
Deze simpele drie stappen vormen de basis en nu kan je zelf aan de slag. Probeer het eerst eens in je eigen straat of stad om het een beetje onder de knie te krijgen. Ga daarna steeds een stapje verder en wees kieskeurig in het uitzoeken van de locatie en de compositie. Haal altijd alles uit jezelf en uit de foto en blijf jezelf uitdagen, nét zolang tot jij tevreden bent. Is het niet naar je zin, verander dan je compositie of je instellingen en blijf het proberen. Ik ben al een tijdje bezig met avondfotografie en kan heel snel heel gemakkelijk een goede foto maken met een goed onderwerp en een goede compositie. Om mezelf te onderscheiden en mezelf uit te dagen zoek ik het hogerop. Ik zoek nieuwe perspectieven of ga tijdens speciale evenementen mijn onderwerp fotograferen. Daarvoor moet ik soms weken wachten tot ik mijn onderwerp op het juiste moment kan fotograferen zoals met onderstaande foto gemaakt tijdens Sail Amsterdam 2015. Het kost wat meer moeite, maar dan heb je ook een unieke foto!
Genoeg tips voor nu. Ga lekker naar buiten, hou het weer in de gaten, bereid je goed voor en ga ervoor. Ik ben benieuwd naar je resultaten, deze mag je me altijd laten zien via mijn facebookpagina. Succes!