Tips en inspiratie

Vloggen is hip!

Alwin en Saske 3 jaar geleden

YouTube video’s maken is hip, maar vloggen is tegenwoordig nog hipper! Een vlog is een video waarin de videomaker je meeneemt in zijn of haar leven. De camera waar de videomaker mee filmt wordt over het algemeen altijd in de hand gehouden, op zichzelf gericht of op hetgeen wat hij of zij wil laten zien. Doordat vlogger Enzo Knol steeds vaker in het nieuws verscheen, denkt de traditionele media dat elke YouTube-video een vlog is, maar dat is absoluut niet zo. De YouTubers zelf zien vloggen meer als een aparte categorie binnen de YouTube-wereld.

Andere voorbeelden van categorieën zijn bijvoorbeeld beauty, gaming en food. Een kookvideo van bijvoorbeeld Foodgloss is dus geen vlog, dat is gewoon een video in de categorie food. Er valt dus nog een hoop te leren van de YouTube-wereld, maar we houden het voor nu bij het populaire vloggen. Deze zogenoemde “vlogs” kunnen duizenden keren bekeken worden en dat is ook het geval bij het YouTube stel Vet Gezellig. Alwin en Saske vloggen wekelijks en maken daarnaast ook nog andere video’s voor op hun YouTube kanaal over hun leerweg als jong startersstel en hoe ze zichzelf uit de sleur van het dagelijks leven proberen te houden. In dit blog geven we wat advies en tips rondom het vlog-fenomeen!

Vloggen is hip - 1

Waarom zijn we video's gaan maken?

We hadden allebei al een eigen YouTube-kanaal. Gewoon omdat we het leuk vinden om video’s te maken en dat te delen met het wereldwijde web. Toen besloten we om samen een YouTube-kanaal te starten en dat werd Vet Gezellig! We houden beiden van verhalen vertellen, creativiteit en kwaliteit en dat zijn dus de normen voor alle video’s die wij maken. Ook vinden we het heel belangrijk dat een video makkelijk wegkijkt, dus zorgen we voor snelle en leuke bewerkte video’s die voor iedereen toegankelijk zijn.

Waarom zijn we gaan vloggen?

We merken dat mensen heel erg geïnteresseerd zijn in persoonlijke levens en dat zie je het beste naar voren komen in vlogs. We probeerden het vloggen eerst een paar keer uit om te kijken of we het zelf leuk vonden en dat pakte goed uit! Zoals we daarnet al vertelden, vinden we het erg belangrijk dat onze video’s makkelijk wegkijken en aan bepaalde normen voldoen. Onze vlogs zijn dus niet alleen maar praatbeelden die we aan elkaar plakken, we doen veel meer om het zo leuk mogelijk te houden voor onszelf en de kijker!

Welke producten gebruiken we?

Het allerbelangrijkste product is natuurlijk een camera waarmee je kan filmen. Voor vloggen is een compact camera’s het handigst, want zijn lekker licht en makkelijk te bedienen. Wij filmen met de Sony Cybershot DSC-RX100 III compact camera. Deze camera heeft een hoge beeldkwaliteit en een uitklapschermpje waardoor je jezelf kan zien tijdens het filmen. Heel handig!

Een aanrader als je professioneel wil gaan vloggen is de Sony die wij gebruiken of de Canon PowerShot G7 X. Mocht je minder geld willen uitgeven, dan zijn de Canon PowerShot N2 of de Panasonic Lumix DMC-SZ10 goede opties om mee te beginnen. Verder kan je nog gebruik maken van camera-accessoires zoals een (hand)statief om de vlogcamera makkelijker vast te kunnen houden of om deze neer te kunnen zetten, lampen om jezelf te belichten en natuurlijk een externe microfoon zodat je geluid stukken beter klinkt.

Een voorbeeld van een goedkoop handstatief is de Caruba Egopod Selfiestick en een wat duurder voorbeeld is de Xsories Big U-Shot Deluxe Leather. Als je aan je bureau gaat zitten en iets wil filmen dan kun je een klein statief gebruiken, zoals de Hama L Mini, als je wilt staan voor je camera dan kun je het beste een groter statief aanschaffen, zoals de Hama Star 63. Wij houden de camera over het algemeen gewoon vast in de hand, maar gebruiken voor andere video’s dan vlogs wel zulke accessoires. Bijvoorbeeld bij het maken van een intro. Zoals je hieronder in het filmpje kan zien gebruiken we bij dit soort video’s een DSLR camera, lampen en een slider.

Naast alle producten die we net hebben genoemd is het natuurlijk ook belangrijk dat je een bewerkingsprogramma hebt waar je je video’s kunt knippen en plakken. Dit kan met Windows Movie Maker of iMovie. Mocht je professioneler willen bewerken, dan kun je kijken naar bewerkingsprogramma’s als Adobe Premiere Pro, Final Cut Pro en Sony Vegas.

Tips en tricks voor het maken van een vlog

Probeer stabiel te filmen! Schokkerige beelden zijn niet fijn om naar te kijken, dus oefen vooral heel veel met filmen, dan gaat het vanzelf beter. Of misschien ben je wel een natuurtalent en gaat het filmen vanuit de hand meteen heel goed! Houd het daarnaast interessant. Vaak vinden mensen vlogs op een gegeven moment saai worden en klikken dan weg. Probeer onnodige stiltes te vermijden, bedenk van tevoren waarover je wil praten en houd je verhaal kort en bondig. Stiltes kan je eventueel ook later wegknippen in een bewerkingsprogramma. Maak gebruik van leuke muziekjes en van sfeerbeelden, zoals een korte filmopname van je o zo schattige huisdier, je boterhammen met kaas in de ochtend of het uitzicht tijdens een busreis.

Goed geluid is erg belangrijk

Zorg voor een goede kwaliteit van het geluid! Je audio is erg belangrijk, je kijkers moeten je natuurlijk goed kunnen verstaan. Als je buiten wil gaan filmen en het waait, zoek dan een plek uit de wind of zorg dat je de wind in je rug hebt om ruis te beperken. Als je binnen filmt bij bijvoorbeeld je computer of radio, zet deze dan uit zodat je het gezoem of de muziek niet hoort. Een externe microfoon of een richtmicrofoon die je aan je camera kan vastmaken zijn aanraders voor een nog beter geluid.

Doe wat jij leuk vindt

Wees jezelf! Dat is misschien wel één van de belangrijkste tips voor het maken van een vlog. Je filmt jezelf, je vertelt over jouw interesses, je laat jouw leven zien. Zorg dat je zo eerlijk mogelijk bent en niet jezelf anders voordoet dan wie je bent, want daar prikken je kijkers zo doorheen! Doe wat je leuk vindt en voel je niet verplicht om iets online te zetten als je eenmaal bent begonnen met je YouTube-kanaal. Let niet teveel op wat anderen van je willen zien, vertrouw op je eigen ideeën. Spontane ingeving of opeens een creatieve gedachte? Film het! Door bij jezelf te blijven en te maken wat jij echt leuk vindt bereik je het meest. Uiteindelijk maak je de beste vlogs door het gewoon te doen en daarvan te blijven leren. Niet alles hoeft online! Oefen door, zolang je wilt, totdat je zelf tevreden bent en het leuk vind om naar je eigen vlog te kijken. Succes en veel plezier met vloggen!

Auteur

Alwin en Saske

Alwin Ritstier en Saske de Schepper zijn een jong startersstel die video’s maken op hun YouTube kanaal Vet Gezellig. Ze maken feelgood video’s over het dagelijks leven én over hoe ze zichzelf uit de sleur van het dagelijks leven proberen te houden. Na het afstuderen hebben ze zich volledig gestort op hun YouTube kanaal en hun eigen bedrijf Smokin’Dog, waarmee ze videoproducties in opdracht maken en diensten verlenen op het gebied van online communicatie.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.