Review: DJI Mini 2 drone

David Verolme
3 jaar geleden

Een drone van minder dan 250 gram met 4k video en die kan fotograferen in RAW? Het lijkt haast te mooi om waar te zijn, maar de DJI Mini 2 drone heeft het! De Mini 2 wordt geleverd in twee varianten: de losse drone en het Fly More Combo Pakket. In deze review lees je waarom ik blij verrast ben met de (beeld)kwaliteit van deze drone.

Bekijk de DJI Mini 2 drone

Video gemaakt met de DJI Mini 2

Wat wordt er meegeleverd?

Het Fly More Combo pakket wordt geleverd met de drone, een schoudertas, een nieuwe grote remote controller, een laadstation, accessoires en extra accu's. De accessoires zijn smartphone kabels voor de controller, extra reserve propellers voor de drone, een schroevendraaier voor het monteren van de propellers en een oplader voor het laadstation en de controller (welke je niet tegelijk kunt opladen).

De DJI Mini 2 controller

De nieuwe controller, dezelfde controller als de DJI Mavic Air 2, is behoorlijk groter dan de controller van de Mavic Mini 1 drone. Bij deze controller wordt een smartphone nu bovenaan geplaatst en wordt er gebruikgemaakt van OcuSync 2.0 - dat zorgt ervoor dat er op grotere afstanden met de drone kan worden gecommuniceerd. Voor de werking van de controller moet je de DJI Fly More-app op je telefoon installeren. Zowel iOS als Android worden ondersteund.

Review DJI Mini 2 drone - 1

Hoe ziet de DJI Mini 2 eruit?

Hierboven zie je de drone. Echt een kleine lichte drone die met een clip beschermd wordt tijdens transport. De propellers zitten al vast, dus met het uitklappen ben je direct klaar om te vliegen. De gimbal en camera worden beschermd door een beschermkap. Boven de camera zie je een nieuwe LED die je in de app een andere kleur kunt geven.

Aan de onderkant zie je de Time of Flight Infrarood sensor en een camera die nodig zijn voor het landen mocht het GPS-signaal niet sterk genoeg zijn, bijvoorbeeld binnenshuis. Ook de powerknop welke nodig is om de drone in te schakelen, of om te kijken wat de status is van de accu, zit aan de onderkant. Daarnaast zie je onderin een status LED, die meteen een knop is voor het overzetten van data naar je pc.

Op de achterkant is er een USB-C aansluiting voor firmware updates en voor het opladen van een accu rechtstreeks vanuit de drone zelf. Er is een SD-kaartslot aanwezig met ondersteuning van geheugenkaarten tot 256GB (niet inbegrepen).

De accu's van de Mini 2 zijn anders dan de eerste Mavic Mini. De accu's van de eerste Mini passen in de Mini 2, maar het wordt sterk afgeraden. Je kunt ongeveer tot 31 minuten vliegen per accu, maar in de praktijk haal je ongeveer 23 tot 27 minuten vliegtijd.

Review DJI Mini 2 drone - 2

Wind en de DJI Mini 2 drone

Tijdens het maken van de video heb ik gevlogen bij Schokland in de Noordoostpolder, in de provincie Flevoland. Het is een open veld en er was een beetje wind. Bij het opstijgen is het snel duidelijk hoe stil deze drone is ten opzichte van de Mavic Pro 2 of een Phantom. Als je op enkele meters hoog vliegt, hoor je hem al bijna niet meer. Fijn voor de natuur en voor de mens.

Bij windkracht 4 of 5 merk je dat bij windvlagen de drone wat kan afdwalen. Met de Sport modus kun je wel weer terugvliegen, maar dat gaat ten koste van je accu. Zonder de Sport modus had ik soms moeite om de drone weer terug te krijgen. Daarom is het verstandig om bij de start van de vlucht de drone niet met veel meewind te laten vliegen, om vervolgens met tegenwind weer terug te vliegen. Zonder deze ‘truc’ redt de Mini 2 drone het niet altijd om terug te komen.

Filmen met de DJI Mini 2

Met de DJI Mini 2 kun je nu in 4K filmen tot 30 frames per seconde en in 1080p HD kun je tot 60 frames per seconde filmen. De bandbreedte, of bitrate, bedraagt nu veel meer dan de eerste Mini, namelijk 100mbps. Dit levert fors meer data op in de video, wat ten goede komt mocht je aan nabewerking doen zoals colorgrading. De stabilisatie van de camera is echt uitmuntend, zoals ik gewend ben van DJI-producten. Zelfs bij stevige wind heb ik geweldig stabiele beelden. Voor video is dit zeer prettig.

Het is overigens niet mogelijk om het diafragma aan te passen, hierdoor ben je wat beperkt als het gaat om de belichting. De DJI Mini 2 heeft een vaste diafragmawaarde van f/2.8. Bij zonnige momenten is het gebruik van een ND-filter nodig om een optimale filmopname te maken. Voor video gebruik ik het liefst een vaste sluitertijd voor een vloeiende opname. Gezien de DJI Mini 2 in 4K 30fps filmt, zet ik de sluitertijd op 1/60e van een seconde in combinatie met de vaste diafragmawaarde van f/2.8. Dat is voor buiten het recept voor extreme overbelichting. Om dit op te lossen gebruik ik een ND-filter.

Bij een drone zoals de DJI Mavic 2 Pro kun je het diafragma verder dichtknijpen, zodat je daarmee in veel situaties nog zonder een ND-filter buiten kunt filmen (bijvoorbeeld met f/11).

Review DJI Mini 2 drone - 3

Fotografische mogelijkheden

De drone maakt foto's in 12 megapixel en de foto wordt standaard opgeslagen in JPEG-formaat. Met een simpele instelling kun je nu foto’s opslaan in DNG RAW-formaat voor meer data met de daarbij behorende mogelijkheid om alles uit je foto te halen tijdens de ontwikkeling van je RAW-bestanden. De Mini 2 ondersteunt Auto Exposure Bracketing (AEB), wat gebruikt wordt voor een hoger dynamisch bereik. Denk bijvoorbeeld aan een zonsondergang, waarbij er veel hooglichten en donkere schaduwen zijn. Met AEB heb je zowel in de hooglichten als schaduwen voldoende data om de foto te ontwikkelen in bijvoorbeeld Lightroom of Adobe Camera RAW.

Review DJI Mini 2 drone - 4

Wat is mijn conclusie?

Dat dit allemaal mogelijk is in klein formaat is toch wel indrukwekkend te noemen. De drone is supermakkelijk mee te nemen door zijn gewicht en grootte. Door zijn lage gewicht is het vanaf 31 december 2020 mogelijk om boven bebouwing te vliegen, rekening houdend met privacy natuurlijk. Daarnaast maakt hij weinig herrie bij het vliegen.

De nieuwe DJI Mini 2 is een waardige upgrade voor DJI Mavic Mini gebruikers, omdat de camera verbeterd is naar 4K, er foto's gemaakt kunnen worden in RAW-formaat en de verbinding tussen de controller en drone fors verbeterd is. De Mavic 2 Pro en Mavic 2 Air vliegers zullen mogelijk features als ActiveTrack (automatisch volgen van personen of auto's bijvoorbeeld) en obstakeldetectie gaan missen. Daarnaast is de kwaliteit van de video iets minder ten opzichte van de Mavic 2 Pro of Air.

Door het ontbreken van de diafragma instelling is het moeilijk om de optimale instelling voor elkaar te krijgen voor video en zul je altijd met ND-filters moeten werken voor de optimale belichting en sluitertijd. Voor fotografie speelt dit probleem niet. Vanuit de lucht zul je sowieso weinig verschil zien tussen diafragma f/2.8 of f/11, aangezien het landschap altijd overal scherp is hoog vanuit de lucht. En daarom is het ontbreken van deze instelling op de DJI Mini 2 voor fotografie geen groot gemis.

Zelf zal ik deze drone overal naartoe meenemen. Met reizen kun je bijna overal terecht, omdat in het buitenland veel drone regels pas gelden voor drones die zwaarder zijn dan 250 gram. Voor zakelijke opdrachten is de drone goed in te zetten voor opnames binnen zoals in bedrijfspanden voor bedrijfsreportages of bij het maken van video’s van vastgoed.

Voordelen

  • Gewicht lager dan 250 gram
  • Sterkere motoren dan de eerste DJI Mavic Mini
  • Stabiele verbinding tussen drone en controller met OcuSync 2.0
  • Bandbreedte voor video fors hoger dan bij de Mavic Mini 1
  • De kwaliteit van video’s is omhoog naar 4K
  • Kunnen fotograferen in DNG RAW-formaat
  • Panorama en 360 graden video’s mogelijk
  • Compact en makkelijk mee te nemen
  • Weinig geluid bij het vliegen

Nadelen

  • Opties zoals ActiveTrack (automatisch volgen van personen of auto's bijvoorbeeld), Hyperlapse en obstakeldetectie ontbreken
  • Bij windvlagen vliegt de drone soms weg in normale vliegstand (Sport modus nodig om de drone terug te halen)
  • De controller is groot en hoog in gewicht, een draagriem kan de oplossing zijn

Bekijk de DJI Mini 2 drone

Op zoek naar een drone?

Auteur

David Verolme

David Verolme is dronespecialist en maakt vanuit de lucht foto- en videoreportages. Met zijn drones maakt hij unieke reportages voor bedrijven en tv-producties. Hij heeft een grote passie voor techniek, fotografie en heeft als doel om mensen te verwonderen met zijn gemaakte beelden.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.