Het Beeldrecept van Sem Scheerder: de wolf op de Veluwe

Cameranu
1 maand geleden

In het Beeldrecept ontdek je meer over hoe een bijzondere foto gemaakt is. Denk bijvoorbeeld aan de camera-instellingen, voorbereidingen, het licht dat is gebruikt en de apparatuur die je nodig hebt. Sem Scheerder stond oog in oog met de welbekende wolf. Hij vertelt in dit Beeldrecept hoe hij deze bijzondere foto maakte.

Het Beeldrecept van Sem Scheerder - 1

Welke voorbereidingen heb je getroffen?

Van tevoren wist ik niet of ik de wolf tegen zou komen. De voorbereidingen die ik daarom trof, was het juist instellen van mijn camera, voor het geval de wolf zich zou laten zien. Ik had een volle accu mee, een SD-kaartje met genoeg ruimte en de juiste lens op de body van mijn camera gezet.


Welke apparatuur heb je gebruikt?

Waar heb je op gelet bij het fotograferen?

Door de wolf op ooghoogte te fotograferen, creëerde ik naar mijn idee een mooie compositie. Ik zoomde niet volledig in, want dat vind ik zelf niet mooi. Ik neem juist de omgeving mee in de foto, zodat je kunt zien waar de wolf zich bevindt. Ik probeer dus niet altijd een portret te maken of het dier volledig in beeld te krijgen. Door juist het landschap in de foto mee te nemen, zie je het dier in zijn natuurlijke habitat.

De instellingen die ik heb gebruikt zijn 1/800e seconde sluitertijd, ISO-waarde 400, diafragma f/6.3 en de foto maakte ik op 500mm. Om de gewenste scherpte te krijgen, heb ik gebruikgemaakt van een hoge sluitertijd: 1/800e. Het diafragma stond ingesteld op f/6.3, omdat dit het laagste f-getal was voor deze brandpuntsafstand. De ISO stelde ik op 400 in.

Wat heb je gedaan aan nabewerking?

In de nabewerking heb ik niet super veel gedaan, maar omdat ik mijn foto’s in RAW schiet, moet ik het enigszins bewerken. Het enige wat ik bij deze foto gedaan heb, is ‘m iets lichter gemaakt. De kleuren heb ik daarna weer iets teruggebracht naar hoe het eerst was.

"Wat ik zo mooi vind aan deze foto is de vage achtergrond, terwijl je nog wel kunt zien dat de wolf zich bevindt op de heide en het bos. Daarnaast vind ik de houding van de wolf heel erg mooi, omdat hij nog net een beetje zijn nek naar mij toe draait terwijl hij wegloopt. Dat de wolf zijn bek open heeft en net een paar tanden laat zien, vind ik ook een mooi detail."

Wat zou je meegeven aan andere fotografen?

Mijn tip is om de instellingen van je camera van tevoren al redelijk goed te hebben staan. Zelf fotografeer ik in de M-stand, zodat ik alle instellingen volledig in de hand heb. De instellingen hangen natuurlijk af van wat voor soort fotografie je doet. Bij het ene onderwerp heb je wat meer tijd, dan bij het andere. Een tip voor wildlife fotografie is om eens te proberen op ooghoogte te fotograferen en niet te veel in te zoomen op het dier. Dat levert mij altijd een mooi beeld op. Denk dus van tevoren goed na over een originele compositie.

Over Sem

Sem Scheerder is een 12-jarige natuurfotograaf uit Rheden en hij deelt zijn foto's op Instagram. Fotografie is zijn grootste hobby en dat heeft hem al ver gebracht. Zo won hij in 2021 de fotowedstrijd van National Geographic Junior.

Dat fotografie onvoorspelbaar is, vindt Sem het leukste. “Bij het fotograferen van een landschap weet je nooit wat het weer doet of welke dieren je tegenkomt bij natuurfotografie. Dat spreek je namelijk niet met ze af.”

In de toekomst hoopt hij van fotografie zijn werk te maken. De onderwerpen landschappen en wildlife komen voornamelijk terug in zijn foto’s. Af en toe probeert hij macro- of straatfotografie. Naast fotografie houdt hij zich ook bezig met videografie, filmen met drones en editing.

Handig voor natuurfotografie

Auteur

Cameranu

Als dé community voor beeldmakers van de Benelux maken wij het creëren van mooie beelden voor iedereen toegankelijk!

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.