Review Sennheiser EW-DP ME 2 microfoonset

Bart Lijdsman
10 maanden geleden

De Sennheiser EW-DP set is de digitale opvolger van de Sennheiser G4. Je weet wel, die zenderset die zo’n beetje iedere zichzelf respecterende geluidsman gebruikt. De G4-set is analoog; deze EW-DP is digitaal. Dat is op zich al iets nieuws, maar er is meer. In dit artikel neem ik je mee in de vernieuwingen en hoe deze Sennheiser set zich vergelijkt met bijvoorbeeld de populaire Wireless Go II van RØDE.

Bekijk de Sennheiser EW-DP microfoonset

Review Sennheiser EW-DP ME 2 microfoonset - 1

Voor wie is de microfoon set?

Sennheiser richt zich met dit systeem op de filmmakers onder ons. De ontvanger is namelijk zo gemaakt dat hij goed past op een camera. Het simpel te bedienen menu en de aanwezigheid van allerlei universele aansluitingen laat zien dat Sennheiser zich richt op de solo beeldmakers, waarbij geluid een onderdeel is van wat ze allemaal moeten doen. Tot nu toe gebruikte ik altijd de RØDE Wireless Go II als zenderset, maar de twijfel is toegeslagen. Lees maar mee…

Geen hogere wiskunde

Een zenderset is in principe geen hogere wiskunde. Je hebt geluid, dat is analoog. Dit wordt in de zender omgezet naar een digitaal signaal, wat een eindje verderop de ontvanger oppikt en doorgeeft naar de camera. Deze synchroniseert dit met het beeld en klaar! En juist dit digitale signaal is het interessante aan deze set.

Stilstand is fantastisch

De zender is redelijk basaal. Een 3.5mm aansluiting voor een microfoon, een mute schuifje, een synchronisatie knop en de antenne. Onder het klepje vind je de batterijen en de aan/uit knop. Meer heb je niet nodig. Het meest interessante zit natuurlijk in het kastje.

Eerst de batterij. Hij werkt zo’n twaalf uur via de bijgeleverde accu. Je kunt er nog AA-batterijen in doen, waar de zender dan zo’n acht uur lang mee gaat. Waar steeds meer apparaten een onvervangbare oplaadbare accu hebben, blijft deze set voorzien van een verwisselbare accu of dus AA-batterijen. Wanneer de zender leeg is, moet je snel de accu kunnen vervangen. Ook al gaat de zender lang mee, een vervangbare batterij is altijd een goed idee. De zender heeft een dynamisch bereik van 134dB, wat echt goed is. Hij werkt tot een afstand van honderd meter van de ontvanger in line of sight en je kunt elke dasspeldmicrofoon gebruiken. Dat hoeft niet persé een Sennheiser te zijn. De dasspeldmicrofoon kun je vastschroeven, wat belangrijk is voor de betrouwbaarheid van de set.

Review Sennheiser EW-DP ME 2 microfoonset - 2

Geen interne opnames

We zijn helaas een beetje verwend met de mogelijkheid tot interne opnames op de zender. De RØDE Wireless Go II heeft deze functie en daar maak ik heel erg veel gebruik van. Sterker nog, in drukke gebieden heb je soms geen andere mogelijkheid, vanwege de storingen. Als de zender van Sennheiser deze functie had, zou het een simpele no-brainer zijn, maar dat is helaas niet zo. Ze kunnen het wel, want de EW-DP SKP uitbreiding is een XLR-kastje met een ingebouwde micro-SD kaart opnamefunctie. Maar die moet dus weer apart aangesloten worden op bijvoorbeeld een losse richtmicrofoon. Een gemiste kans, wat mij betreft.

Betrouwbare verbinding

Het type verbinding waar de EW-DP gebruik van maakt is UHF. Dit kennen we van de eerdere sets als de G4 en is eigenlijk de standaard voor dit soort draadloze systemen. Hij maakt dus geen gebruik van de populaire 2.4GHz band, zoals onder andere RØDE. In Nederland mogen we op dit moment best veel frequenties vergunningvrij gebruiken. Dus de U1/5, die in de afgerond 823 tot 832 en 863 tot 864 frequentieband zit, is hier perfect voor. Wil je zeker weten welke set je moet gebruiken in een bepaald gebied, neem dan contact op met Cameranu.

Terug naar de Sennheiser EW-DP. De ontvanger kiest zelf welke van de twee antennes het beste signaal ontvangt en schakelt naadloos over naar de andere antenne als dat moet, om zo het beste geluid te krijgen. Om de betrouwbaarheid nog meer te verhogen werkt de EW-DP op een bandbreedte tot 56MHz. Hierdoor biedt de set ruimte voor maar liefst negentig kanalen, wat dus handig is wanneer er meerdere microfoons tegelijkertijd verbonden zijn. De latency op de set is maar 1.9 milliseconde, wat erg laag is en dus fijn om video en audio te synchroniseren.

Het kastje op de camera

De ontvanger is een kastje dat je magnetisch op de bijgeleverde plaat kunt plaatsen. Het is een enkelkanaals ontvanger. Voor één kanaal is hij wel wat aan de grote kant. Heb je meerdere ontvangers, dan kun je er meerdere magnetisch op elkaar stapelen. Sennheiser verkoopt een speciale kabel waarmee je twee ontvangers op de enkele microfoonaansluiting op de camera aan kunt sluiten. Dus op die manier kun je twee kanalen ontvangen. De antennes zitten vast aan het kastje en daarom past deze ontvanger vaak niet in een audiotas, als ik de reacties mag geloven. Maar dat is niet erg, want dat is meestal niet de doelgroep van deze set.

Naast de microfoonuitgang heeft de ontvanger een koptelefoonuitput, een USB-C-aansluiting waar de ontvanger mee opgeladen kan worden, mits je natuurlijk de accu gebruikt. De verwisselbare batterij gaat zo’n zeven uur mee. Op het OLED-scherm kun je zien hoeveel tijd de ontvanger nog meegaat, dus niet in procenten, maar in uren en minuten. Dat rekent hij vrij accuraat voor je uit.

Verder zie je op de voorkant twee pijltjestoetsen, een set, een sync en een escape dan wel aan/uit knop. Deze knopjes klikken best hard, wat vervelend kan zijn tijdens opnames, vooral als je tijdens een interview een richtmicrofoon op de camera hebt staan als back-up of voor omgevingsgeluid.

De ontvanger gaat automatisch aan en uit met de camera, dat is fantastisch. Dit werkt zowel via XLR als via de mini-jack direct in de camera. Zo hoef je bijna niet meer na te denken over het aan- en uitzetten van het kastje, waardoor de batterij een stuk langer meegaat.

Nóg een app

Inmiddels komt elk nieuw systeem met een stukje software, vaak in de vorm van een app. Deze set heeft dat ook. Dankzij Bluetooth LE, wat staat voor Low Energy, kun je de set aansluiten op de Sennheiser Smart Assist App, wat eigenlijk het dashboard is voor het complete ED-P systeem. Je ziet de verschillende verbonden apparaten, je kunt autoscans uitvoeren om het beste signaal per apparaat te selecteren, je kunt de gain en output level instellen, muten op afstand, je krijgt meldingen van de apparaten, zoals geluid wat aan het clippen is, een batterij die bijna leeg is enzovoort. Hierdoor hoef je de klikkende knopjes niet te gebruiken, wat weer een voordeel is. Het is wel weer een app op je telefoon, waar ik niet heel warm van word. Om een eenvoudig interview te filmen, gebruik ik inmiddels zo’n drie apps. En op deze manier worden het er helaas steeds meer…

Aan jou de keuze

Je hebt de ED-WP set met de ME2 microfoon, de ME4 microfoon en een handheld microfoon. Het is aan jou om te bepalen wat je nodig hebt. Wat je krijgt in de set is de ontvanger, de zender, de gekozen microfoon, een mooie blauwe 3.5 naar 3.5mm kabel, een 3.5mm naar XLR-kabel, twee AA-batterijen en één accu. Dat is jammer. Ik had liever twee accu’s gehad en zelf wel batterijen geregeld.

En de RØDE Wireless Go II dan?

Ten opzichte van de mega populaire RØDE Wireless Go II heeft deze ED-WP veel voordelen. Betrouwbaarheid is misschien wel de grootste factor. Het jammere is, dat het maar één kanaal is. Bij een tweepersoons interview zit je al met twee kastjes op je camera. De EW-DP mist ook de interne opnames. Hoewel, mist… Als de set gewoon betrouwbaar is, heb je die opnames eigenlijk niet nodig. En daar blinkt deze Sennheiser echt wel in uit. Het is echt aan en gaan, niet moeilijk doen. Gewoon goed geluid op elk moment. En daar kan RØDE soms nog wat van leren.

Ik ben om

Zoals ik al zei is de twijfel toegeslagen. De Wireless GO II met twee zenders en interne opnames of deze Sennheiser met een zeer betrouwbare verbinding en verwisselbare accu’s. Het hangt er maar net vanaf waar je het voor gaat gebruiken. In mijn situaties, waarbij ik toch vaak één persoon voor de camera heb staan, is dit de perfecte set op dit moment. Je zet ‘m aan en je kunt beginnen. Hij is prijziger dan de Wireless Go II, maar het is uiteindelijk veel duurder om opnames opnieuw te doen omdat het geluid nét last had van storingen of er een accu leeg was. Ik spreek inmiddels uit ervaring.

Review Sennheiser EW-DP ME 2 microfoonset - 4

Het was in het begin even afstemmen hoe ik de set het beste kon instellen. Je hebt namelijk de gain, het output volume en ik heb op mijn Sony Cinema Line FX3 videocamera nog een paar draaiknoppen voor het binnenkomende geluid. Het was dus spelen en testen, maar ik heb mijn specifieke instellingen gevonden. Let wel op, deze zijn voor iedere camera, iedere situatie en zelfs voor iedere stem nét wat anders. Test dit dus altijd.

Tijdens mijn solo-draaidagen neem ik alles op in kleine scènes. Ik ben gewend om na elke scène even te checken hoe het geluid is, dus koptelefoon op, terugkijken en tijd verliezen. Want ja, ik heb relatief vaak last van storingen. Maar na drie keer het geluid gecheckt te hebben met deze set geloofde ik het wel en ging ik lekker door met draaien. Terug in de edit kwam ik erachter dat het geluid gewoon altijd stabiel en constant is. Dat krikt mijn vertrouwen in dit soort apparatuur weer een stuk omhoog. Bij mij ging de zender veel langer mee dan de gestelde acht uur. Ik heb hem zo’n drie uur aan gehad en het batterijpercentage stond op 65%. Nu kan ik dit niet met zekerheid zeggen, maar ik vermoed dat de zender wat langer meegaat, omdat de ontvanger telkens aan en uit gaat met de camera. Dat scheelt weer een signaal.

Bij deze set gaat het niet zozeer om het geluid, dat creëer je vooral met de soort microfoon. Het gaat bij de Sennheiser EW-DP vooral om het signaal en de betrouwbaarheid. En vooral dat laatste is ontzettend belangrijk. Dat zit bij deze set dus wel goed. Oké, ik ben om.

Bekijk de set:

Auteur

Bart Lijdsman

Bart Lijdsman is videograaf en presentator. Naast zijn eigen bedrijf Duke Creative Media in Den Bosch maakt Bart video’s voor het YouTube-kanaal Weet Je Dat Ook Weer, waarin de bijzondere wereld achter kleine verhalen wordt ontdekt. Daarnaast maakt hij ook video’s voor het YouTube-kanaal Bart Lijdsman, wat vooral op video en audio gericht is.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.