Dit zijn de vier Sony lenzen die je wilt hebben als landschapsfotograaf

Jorris Kuijper
2 jaar geleden

Als lucht- en landschapsfotograaf en Sony ambassadeur ben ik dagelijks op pad met de lenzen van Sony. Mijn vaste kit bestaat uit een ‘variant’ op de Holy Trinity namelijk de Sony FE 12-24 GM, de Sony FE 24-105 G en de Sony FE 100-400 GM. Door te kiezen voor deze drie lenzen heb ik het bereik van ultrawide (12mm) tot ultrazoom (400mm). Naast deze drie lenzen werk ik vaak met de Sony FE 35mm GM. In deze blog wil ik graag stilstaan bij mijn keuze voor Sony lenzen en dieper ingaan op mogelijke scenario’s voor elke specifieke lens.

Bekijk alle Sony objectieven

Dé vier Sony lenzen voor landschapsfoto's - 1

Super wijd met de 12-24mm

Voor mij is de keuze op het Sony FE 12-24mm f/2.8 GM objectief gevallen omdat deze naast extreem wijd en super scherp, ook lichtsterk is. Lichtsterkte in het bereik van 12-24mm is voor mij belangrijk omdat ik veel foto’s maak vanuit een donkere omgeving. Bijvoorbeeld het fotograferen van de melkweg vanuit de cockpit of het vastleggen van lichtstrepen van steden met sterren erboven.

Op 12mm wordt een lichte schommeling van het vliegtuig nauwelijks opgemerkt door de Sony lens en blijven de sterren toch scherp, wat echt uniek is. Naast het resultaat tijdens vliegen is het één van de beste lenzen voor astrofotografie vanaf de grond. Daarnaast vind ik het fantastisch om wijde shots te maken vanuit de helikopter. Op 12mm wordt de wereld van boven én van dichtbij echt heel uniek en speels, vooral omdat de voorgrond prachtig centraal kan staan. De vrijheid om in te zoomen naar 24mm geeft mij weer de ruimte om creatief te zijn met composities.

Sterrenfoto
Dé vier Sony lenzen voor landschapsfoto's - 3

De 24-105mm is een alleskunner

Van portretten, snapshots en landschappen tot architectuur met over hele bereik f/4.0 als lichtsterkte, deze lens kan het allemaal. Zelf kies ik daarom altijd voor het Sony FE 24-105mm f/4.0G OSS objectief voor mijn fototrips en helikoptervluchten. De lens is ideaal om mee te verkennen door het geringe gewicht en het zoombereik.

Tijdens een helikoptervlucht is de lens perfect om wat wijdere shots af te wisselen met close-ups. Op 24mm heb je bijvoorbeeld een mooie brandpuntsafstand om de voorgrond te laten spreken, zonder de achtergrond te klein te laten worden. Dat is super voor landschapsfotografie.

Naast veelzijdigheid heeft de lens ook Optical SteadyShot (OSS) wat heerlijk werkt om elke foto scherp te krijgen. Dit is een grote plus tijdens een van mijn helikoptervluchten of als er door mij gekozen wordt voor een langzamere sluitertijd. De lens geeft prachtige resultaten met tegenlicht en heeft een unieke mix van scherpte en bokeh.

Compressie met de 100-400mm lens

Om mijn bereik compleet te maken is het Sony FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS objectief de laatste lens die ik in mijn vaste arsenaal heb. Ik vind het heerlijk om een andere kijk op de wereld te hebben en dat vastleggen lukt perfect met deze lens!

Vanaf 100mm kun je rust en compressie creëren. Ik merk dat het onderwerp dat ik wil vastleggen zo nog meer de focus krijgt. Het is zelfs mogelijk om met deze lens een vorm van macrofotografie te doen. De stabilisatie in deze lens is heel erg goed waardoor je prima op 400mm uit de hand kunt schieten. Sta je ver weg van je onderwerp en wil je echt de focus alleen op je onderwerp leggen, dan werkt de 100-400mm perfect.

De bokeh en scherpte van dit objectief zijn verbluffend. Waar deze lens ook in excelleert is de snelle en nauwkeurige autofocus en is hierdoor voor veel fotografen dé lens als het gaat om sportfotografie.

Dé vier Sony lenzen voor landschapsfoto's - 6
Dé vier Sony lenzen voor landschapsfoto's - 7

Spelen met de scherpe 35mm

Het Sony FE 35mm f/1.4 GM objectief is waarschijnlijk de scherpste en leukste lens die ik bezit. De brandpuntsafstand van 35mm is voor mij een hele herkenbare afstand omdat de diepte en compositie overeenkomen met wat ik op dat moment zelf met mijn ogen zie.

Daarnaast is deze lens ideaal om de focus te leggen op een specifiek onderwerp door de prachtige zachte bokeh. Je kunt heerlijk spelen met je foto’s en onderwerpen. De lens leent zich perfect voor landschappen, straatfotografie, portretten en nachtfotografie. Naast de scherpte is de lens erg licht van gewicht en compact, maar de bouw is robuust. Heel fijn en daarom een absolute must voor in mijn cameratas!

Dé vier Sony lenzen voor landschapsfoto's - 8

Waarom kiezen voor Sony lenzen?

Er komen steeds meer zogeheten third party lenzen uit, denk bijvoorbeeld aan Sigma en Tamron. En eerlijk is eerlijk, de kwaliteit van deze lenzen wordt steeds beter. Maar waarom gebruik ik Sony objectieven in plaats van een third party lens?

Allereerst staan Sony lenzen bekend om hun geweldige bouwkwaliteit. Ze zijn sterk, stevig, stof- en vochtwerend en er wordt altijd gewerkt met het hoogste kwaliteit glas. Daarnaast zijn lenzen tegenwoordig qua communicatie naar de camera digitaal. Dit houdt in dat een Sony lens de taal van de Sony camera spreekt, waardoor alle functionaliteiten optimaal werken. De autofocus of beeldstabilisatie zal met een Sony lens altijd perfect werken.

Met de komst van nieuwe innovaties in de camera’s van Sony zijn sommige functies alleen beschikbaar in combinatie met een Sony lens. Denk hierbij aan de Breathing Compensation van de Sony Alpha A7 IV systeemcamera. Hoe geweldig is het om zulke innovaties meteen te kunnen gebruiken door al een Sony lens in bezit te hebben? Voor mij is betrouwbaarheid ontzettend belangrijk, niet alleen qua beeldkwaliteit maar ook functionaliteit en hierdoor heeft een Sony lens voor mij echt een grote voorsprong. Je zet je camera aan en weet zeker dat alles perfect werkt!

Bekijk de objectieven van Sony

Auteur

Joris Kuijper

Joris Kuijper is naast commercieel piloot een fotograaf gespecialiseerd in luchtfotografie. Door zijn werk vliegt hij over de hele wereld naar de mooiste plekken. Niet alleen deze mooie plekken, maar ook de unieke zichten die hij heeft tijdens zijn vluchten wil hij graag delen met de wereld. Op deze manier combineert hij zijn passie voor vliegen met fotografie.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.