Review Sunwayfoto T16C20N met XB-25 Macro statief kit

Rick Roeven
2 jaar geleden

Ben je op zoek naar een compact statief voor macrofoto’s dat ook nog eens dienst kan doen als allround statief voor een stedentrip? Stop maar met zoeken... De Sunwayfoto T16C20N met XB25-kop is wat je nodig hebt en in deze review vertel ik waarom!

Bekijk de Sunwayfoto T16C20N macro kit

Review Sunwayfoto T16C20N + XB-25 statief kit - 1

De meest compacte oplossing

Een statief is een onmisbare accessoire voor elke fotograaf, maar heel eerlijk: ik neem mijn grote carbon statief vaker niet mee dan wel. Dat prachtige statief is voor zijn functionaliteit en draagvermogen erg licht van gewicht en vrij compact. Maar zelfs dan is het een behoorlijk ding om mee te zeulen, zeker als ik niet honderd procent weet of ik ‘m wel ga gebruiken. Het statief ligt vaak thuis in de kast en dan sta ik later in het veld te balen omdat ik ‘m niet mee heb genomen... Erg jammer. De Sunwayfoto T16C20N kit biedt daarvoor de oplossing en is nog een slag kleiner en lichter dan compacte statieven zoals de Benro Slim TSL08A. Ik heb ‘m nu een aantal maanden in gebruik en ben er helemaal verliefd op.

Review Sunwayfoto T16C20N + XB-25 statief kit - 2

Over de Sunwayfoto T16C20N

Met een lengte van 20 centimeter (zonder kop) en een gewicht van ongeveer 250 gram is er geen enkele reden om het statief thuis te laten. De Sunwayfoto T16C20N past makkelijk in het voorste vak van mijn kleine schoudertas. En in mijn rugzak moet ik vaak zoeken om het statief terug te vinden. Het statief is gemaakt van carbon met aluminium onderdelen en dat verklaart het lage gewicht. Dat wil niet zeggen dat het draagvermogen beperkt is, want dit kleine statief heeft een indrukwekkend maximaal draagvermogen van 5 kilogram. Effectief kun je er dus met een gerust hart een 2 tot 2.5 kilogram zware combinatie op zetten.

Review Sunwayfoto T16C20N + XB-25 statief kit - 3

De minimale werkhoogte van het statief is 5.4 centimeter zonder balhoofd en 10.9 centimeter met balhoofd. Dat wordt bereikt doordat de poten vrijwel helemaal vlak gelegd kunnen worden. Je kunt met je lens echt letterlijk tot op de grond komen. De poten zijn met een degelijk kliksysteem te verstellen in drie verschillende standen en zijn ook nog in lengte verstelbaar. In lengte verstellen gaat met een degelijk draaimechanisme. In combinatie met de XB25-kop en de bijgeleverde PT-26R snelkoppelingsplaat kun je daarmee elke macro-situatie aan.

Review Sunwayfoto T16C20N + XB-25 statief kit - 4

Het Sunwayfoto XB-25 balhoofd

De Sunwayfoto XB-25 statiefkop is een prettig werkend balhoofd dat bediend wordt met één enkele knop. Draai je de knop één slag los, dan kun je gebruikmaken van de horizontale rotatie van de kop voor fijn-afstelling of het maken van een panoramafoto. Draai je de knop een slag verder los dan kun je het balhoofd verstellen. Doordat de kop een beetje weerstand houdt wanneer je ‘m niet helemaal los schroeft dan kun je de kop zeer precies af- en bijstellen.

Ondanks het kleine formaat is de kop erg stabiel en 'verloopt' deze helemaal niet nadat je hem vast hebt gezet. Dat zie je bij goedkopere statieven vaak wel, die zakken na het blokkeren nog een stukje door. Een leuk extraatje is de kleine waterpas op de kop. Door het compacte ontwerp verdwijnt de waterpas wel onder je camera zodra je deze op de kop monteert. Om de waterpas te gebruiken moet je de camera er dus vanaf halen. Dit is een minimaal nadeel ten opzichte van de vele voordelen.

Review Sunwayfoto T16C20N + XB-25 statief kit - 5

De T16C20N in de praktijk

Een groot voordeel van de Sunwayfoto T16C20N + XB-25 kit ten opzichte van een groot macrostatief is dat de poten je nooit in de weg zitten. Zeker in krappe situaties is dat ideaal, maar ook bij het fotograferen van schichtige insecten wil je nooit meer terug naar je grote statief. Als een mooie libelle die lange poten van een normaal macro statief in het rond ziet zwaaien is hij er gegarandeerd vandoor voordat je alles opgesteld hebt...

Review Sunwayfoto T16C20N + XB-25 statief kit - 6

Met een maximale werkhoogte van ruim 30 centimeter is deze kit natuurlijk geen vervanger van een ‘standaard formaat’ statief, maar desondanks heeft de Sunwayfoto T16C20N mij al bij menig dagje casual fotograferen gered. Er is namelijk altijd wel een muurtje, een brede leuning of een grote steen in de buurt waar je het statief op neer kunt zetten. Met het sterke draagvermogen heeft de kit bovendien geen enkele moeite met de combinatie van mijn Sony Alpha A7R III en de toch vrij zware Tamron 28-75mm f/2.8 Di III RXD lens.

Review Sunwayfoto T16C20N + XB-25 statief kit - 7

Wat is mijn conclusie?

Zoals je kunt lezen ben ik behoorlijk enthousiast over de Sunwayfoto T16C20N en de Sunwayfoto XB-25 statiefkop. Het duo is licht, zeer mooi afgewerkt, degelijk en biedt ontzettend veel flexibiliteit ten opzichte van een groot statief. Het statief zit standaard in mijn cameratas en maakt mijn leven als fotograaf een stuk makkelijker!

Dit gebruikt Rick

Auteur

Rick Roeven

Rick Roeven is amateurfotograaf, gearfreak en blogger. Hij schrijft over fotoapparatuur, gadgets, computers, smartphones en zelfs auto’s. Al ruim twintig jaar maakt hij foto's en portretteert graag mensen, maar hij heeft een divers portfolio. Hij maakt niet alleen foto's met zijn camera, maar ook met zijn drone en smartphone. Rick vindt altijd wel iets om vast te leggen!

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.