CameraNU Logo

Videoverlichting

Net als bij fotografie is er voor het maken van goede films en video-opnames veel licht nodig. Daarvoor is er videoverlichting dat continu een vaste hoeveelheid licht geeft. Daarom wordt videoverlichting vaak ook aangeduid als continuverlichting. In tegenstelling tot flitsers stel je daarmee van tevoren het licht al in en houd je de verlichting de gehele video door gelijk. Een externe lichtbron is daarnaast ideaal in situaties waarin te weinig omgevingslicht beschikbaar is. Natuurlijk zijn continulampen ook uitstekend geschikt voor fotografie, met name product- en modelfotografie. CameraNU.nl beschikt over een breed aanbod van videolampen in alle soorten, maten en toepassingen.

Type videolampen

Populairste videolampen voor

Populaire merken

30 dagen bedenktijd

Lichtbron: Fluorescentie
Vermogen: 45 Watt
Lux opbrengst op 1m: 128 lux
Vorm: Rond
Doorsnede diagonaal: 55cm
Kleur binnenkant: Zilver
Type aansluiting: Bowens

Gratis verzending vanaf

 €50
Lichtbron: LED
Vermogen: 26.8 Watt
Lux opbrengst op 1m: 1578 lux
CRI-waarde: 95
Je hebt 12 van de 901 producten gezien

Videoverlichting kopen?

Wat is een videolamp?

Een video- of continulamp kenmerkt zich door een constante output van licht. Waar een flitser kort het onderwerp belicht, blijft bij een videolamp het licht continu aanstaan. Het voordeel hiervan is dat je direct ziet wat voor invloed de belichting zal hebben op je foto of video. Je hoeft niet eerst een foto te maken om te zien wat het resultaat is van de door jouw gekozen instellingen. Dit maakt het makkelijk om de opstelling en het vermogen van je lichtapparatuur waar nodig vooraf al aan te passen.

Soorten videoverlichting

Videoverlichting is ruwweg onder te verdelen in drie soorten: LED, halogeen en fluorescentie. De grootste groep videolampen maakt gebruik van LED als lichtbron. LED-verlichting is efficiënt en energiezuinig met een lange levensduur. Daarnaast blijft een LED-lamp lang koel, wat ervoor zorgt dat je studio niet oververhit raakt. Fluorescentielampen zijn het best bekend als spiraallampen. Spiraallampen zijn vijf keer energiezuiniger dan een normale gloeilamp en leveren meestal een neutraal witte kleurtemperatuur van 5500K. Halogeenlampen zijn gloeilampen die gevuld zijn met gasvormige halogenen. Ze produceren warm gelig licht met een temperatuur van 3200K en worden daarom vaak aangeduid als tungsten lampen.

Types videolampen

Videolampen zijn er in allerlei vormen. Afhankelijk van je behoeftes, project of apparatuur komen verschillende types lampen van pas. LED-panelen zijn erg populair en multifunctioneel inzetbaar. Kleinere panelen kunnen meestal op je camera bevestigd worden. Daarnaast hebben panelen vaak een regelbare kleurtemperatuur en helderheid. Lampkoppen leveren een heldere lichtbundel op een smaller oppervlak. Met behulp van een fresnel lens verhoog je dit effect, wat ideaal is voor film, tv en theater. Ringlampen zorgen voor een uniforme en schaduwloze belichting op je onderwerp, waardoor je onderwerp er mooi uitspringt. Ringlampen worden dan ook vaak gebruikt voor close-ups, portret- en macrofotografie.

Waar moet ik op letten bij aanschaf van een videolamp?

Bij het aanschaffen van videoverlichting is het belangrijk goed te kijken naar de eigenschappen van een lamp en het doel waarvoor je het wilt gebruiken. Om te weten hoeveel licht een lamp oplevert, kijk je naar het vermogen, aantal lux of lumen. Voor kleurtemperatuur is de Kelvin-waarde van toepassing. Hoe hoger de Kelvin-waarde hoe koeler en witter het licht. Daglichtlampen zitten meestal tussen de 5000 en 5500K, warmere videolampen hanteren doorgaans 3200K of lager. Wil je een allround continulamp, dan kies je voor een bi-color lamp met een instelbare kleurtemperatuur. Voor nog meer controle over de output van je videoverlichting kies je voor een dimbare lamp. Ook wil je dat het licht de kleuren van je onderwerp zo natuurgetrouw mogelijk weergeeft. Hiervoor kijk je naar de CRI-waarde (Color Rendering Index). Het is altijd aan te bevelen om een lamp te nemen met een waarde boven de 90.