Sterrenkijkers

Als je op zoek bent naar een goede sterrenkijker ben je bij Cameranu aan het juiste adres. Een sterrenkijker is een telescoop die gebruikt wordt voor astronomische doeleinden. Ze zijn uitgerust met de technologie om elektromagnetische straling, zoals licht, op te vangen van verre afstand. Hierdoor kun je erg ver kijken en de sterrenhemel goed bestuderen. Op onze website verkopen we zowel sterrenkijkers voor beginners als professionele varianten.

Bekijk alle sterrenkijkers

16 Resultaten
Byomic Junior Telescoop 70/300 Byomic Junior Telescoop 70/300
Geen reviews
  • Type kijker: Sterrenkijker
  • Waterbestendig: Nee
  • Beeldstabilisatie: Nee
Byomic Junior Telescoop 40/400 Byomic Junior Telescoop 40/400
Geen reviews
  • Type kijker: Sterrenkijker
  • Waterbestendig: Nee
  • Beeldstabilisatie: Nee
Celestron AstroMaster 70 AZ telescoop Celestron AstroMaster 70 AZ telescoop
Geen reviews
  • Type kijker: Sterrenkijker
  • Waterbestendig: Nee
  • Beeldstabilisatie: Nee
Je hebt 12 van de 16 producten gezien

Interessant voor jou om te lezen

Welke soorten verrekijkers zijn er?
Advies
Welke soorten verrekijkers zijn er?
Lees meer
Waar let je op bij het kopen van een verrekijker?
Advies
Waar let je op bij het kopen van een verrekijker?
Lees meer

Sterrenkijker kopen?

Vroeger waren sterrenkijkers ontzettend duur, maar tegenwoordig zijn deze een stuk betaalbaarder. Als je wilt beginnen met sterren kijken kun je er ook voor kiezen om eerst een verrekijker te gebruiken. Met een verrekijker kun je al prima de sterrenhemel bekijken, maar je zult merken dat je door de lage vergroting nog niet zoveel details kan zien. Als je graag meer van de Melkweg wilt zien kun je voor kiezen om een sterrenkijker aan te schaffen.

Wat is een sterrenkijker?

Sterrenkijkers bundelen het licht in één punt, dit noemt met het brandpunt. Er zijn drie soorten kijkers te onderscheiden.

Lenzenkijkers (of refractoren): dit is qua uiterlijk de meest bekende telescoop. Deze telescoop maakt gebruik van lenzen die het licht breken. Ook een verrekijker werkt op deze manier. Je zou het kunnen zien als een verrekijker met een zeer hoge vergroting.

Spiegelkijkers (of reflector- of Newton telescoop): deze telescoop maakt gebruik van een spiegel. Bij deze soort telescopen wordt het licht van de bovenkant van de telescoop gecentreerd naar de spiegel, de spiegel stuurt het licht terug naar het oculair waardoor de telescoop een brandpuntsafstand heeft van bijna twee keer de lengte van de buis. De spiegeltelescoop wordt vaak gebruikt voor objecten die verder weg staan in ons zonnestelsel of voor het observeren van hemellichamen buiten ons zonnestelsel.

Catadioptrische sterrenkijkers: deze telescoop maakt gebruik van zowel een lens als een spiegel. De lens stuurt het licht door naar een spiegel. Deze spiegel stuurt het licht door naar één of twee kleinere spiegels en deze sturen het licht door naar het oculair. Op deze manier maakt een catadioptrische telescoop een erg hoge vergroting mogelijk.

Welke sterrenkijker moet ik kopen en waar moet ik op letten?

Het is erg belangrijk om te bedenken wat je precies wilt bekijken. Voor het bekijken van deepsky objecten is het belangrijk dat je sterrenkijker veel licht vangt. Hoe groter de diameter van je objectief, hoe meer licht deze zal vangen. Daarom zijn kijkers met een 'dikke buis' geschikter voor deepsky waarnemingen. Deze telescopen zijn vaak wel duurder in aanschaf. Voor het bekijken van bijvoorbeeld maankraters of de ringen van Saturnus hoeft je telescoop niet aan deze eisen te voldoen.

Er wordt vaak gedacht dat de hoogst mogelijke vergroting ook het beste werkt, maar dit is niet altijd zo. Bij een grotere vergroting zie je maar weinig in één keer en is het beeld wazig en niet helder. Ook wordt de trilling van je telescoop zo veel groter. Bij een vergroting van 200 keer, beweegt ook alles 200 keer zo snel door het beeldveld.

Koop jouw sterrenkijker online bij Cameranu, of kom langs bij ons in de winkel. Check wel eerst even of de telescoop die je graag wilt zien ook op voorraad is in de winkel bij jou in de buurt. Zo voorkom je teleurstelling!