Ringlampen

Met een ringlamp kan je gelijkmatig licht op een onderwerp laten vallen, waardoor er minder schaduw ontstaat. Er ontstaat dus gespreide en egale verlichting, dat maakt deze lampen erg geschikt voor portretfotografie. Ook bij visagisten en (beauty)vloggers zijn ringlampen populair, omdat de aangebrachte make up zo goed te zien is. Daarnaast is de ring lamp erg geschikt als extra licht voor macrofotografie, omdat je hierdoor een kleinere diafragmaopening kunt hanteren en zo meer scherptediepte krijgt. LED ringlampen worden niet warm, waardoor je ze lang kunt gebruiken. Op onze website vind je o.a. ringlampen van bekende merken als Falcon Eyes en Yongnuo en heb je keuze uit ringlampen met statief of zonder.

Bekijk hier alle ringlampen:

Ringlamp kopen?

Wat is een ringlamp?

Een ringlamp is een ronde lamp met een opening in het midden. Door deze opening maak je met je camera opnames van je onderwerp. Bij sommige ringlampen kun je de camera ook aan de lamp zelf vastmaken. Het unieke aan een deze lampen is de goede lichtspreiding. Hierdoor heb je nergens schaduw. Anders dus dan bij een flitser op je camera bijv., waarbij er niet van elke kant licht komt.

Waarvoor gebruik je ringlampen?

Van oudsher worden ringlampen/ringflitsers heel veel gebruikt bij macrofotografie. Hier fotografeer je je onderwerp van extreem dichtbij en maak je gebruik van een speciale macrolens. Een macrolens neemt alleen veel licht weg en daarom heb je hiervoor externe verlichting nodig.

Ook portretfotografen werken graag met een ringlamp vanwege de mooie ringvormige reflectie in de ogen van het model.

Een ringlamp wordt ook graag gebruikt voor het op beeld vastleggen van make up. Denk aan vloggers en visagisten die via YouTube make up looks laten zien. De lamp zorgt ervoor dat de aangebrachte diepte en schaduwen door de make up goed te zien zijn.

Soorten ringlampen?

Er is een belangrijk onderscheid tussen twee soorten ringlampen: de fluorescentie lamp en de LED-lamp.

Fluorescentie lampen zijn een stukje goedkoper en hebben iets minder functies. Ze kunnen aan en uit en tonen mooi wit ‘daglicht’. Maar hebben verder minder opties.

Bij de LED-lampen kun je zelf de felheid van het licht bepalen. Je beschikt dan dus altijd over precies de juiste hoeveelheid licht die jij wilt. Vaak kun je ook de kleurtemperatuur zelf bepalen. Vaak kun je ook een accu gebruiken bij een LED-ringlamp en ben je dus niet meer afhankelijk van een stopcontact. Voor beautvloggers vooral erg belangrijk: een LED-lamp wordt een stuk minder warm!