Met een verrekijker kun je meer dan je denkt!

William Harpe
7 jaar geleden

Voor veel mensen heeft een verrekijker toch een wat stoffig imago. Het zou alleen iets voor natuur-freaks en vogelaars zijn. Niets is echter minder waar! Stel, je gaat op vakantie en bereid je voor op een citytrip. Je bent dan bezig met verschillende investeringen, zoals een goede overnachting, eetgelegenheden of misschien het bezoeken van een concert. We steken geld in zaken die onze zintuigen prikkelen, waarom dan niet in onze ogen? Het kijken op vakantie is immers een van de belangrijkste onderdelen?

Met een verrekijker kun je meer dan je denkt! - 1

Ontdek nieuwe werelden met een verrekijker

Een verrekijker is veel breder inzetbaar dan alleen in de natuur. Denk bijvoorbeeld aan het bezoeken van een oude basiliek of kathedraal. Daarin kijken we onze ogen uit bij de diverse kunstwerken en versierselen, maar missen we vaak ongemerkt de details. Zo kan een plafondschildering opeens een prachtig mozaïekwerk blijken te zijn. In architectuur zit vaak veel meer subtiliteit dan wij denken en de prachtigste details ontgaan ons daarbij. Een verrekijker kan je vakantie op deze manier nog completer maken.

Waar je misschien ook nog nooit aan gedacht hebt bij het gebruiken van een verrekijker, is het bekijken van insecten. Dit kan gewoon in je eigen tuin vanuit een stoel, zodat je de beestjes niet stoort. Een verrekijker geeft hierbij supermooie scherpe beelden juist door de korte afstand. Dit zorgt namelijk voor een heel duidelijk scherp onderwerp met een mooie zachte achtergrond waardoor je heel rustig kunt observeren.

Met een verrekijker kun je meer dan je denkt! - 2

Verschillende prijscategorieën

Maar waar moet je nou op letten bij het aanschaffen van een verrekijker? Omdat verrekijkers verkrijgbaar zijn van een paar tientjes tot heel wat meer wil ik eerst een driedeling maken in het kopen van een instap-, een middensegment- en een highendverrekijker.

Onder de categorie instapkijkers rekenen wij kijkers van ongeveer 100 tot 300 euro. Deze zijn uitermate geschikt als je de verrekijker wilt gebruiken op vakantie, bij stedentrips en bij af en toe een wandeling door de natuur. Waar je hierbij vooral op moet letten, is dat je het niet te gek maakt wat betreft de vergroting. Mensen denken vaak: hoe meer vergroting hoe beter, maar dit maakt de kijker vaak veel ongebruiksvriendelijker. Een vergroting van acht keer is ruim voldoende. Let verder op het gewicht en de omvang van de kijker: houd het compact.

Het middensegment betreft verrekijkers van 300 tot 800 euro. Als je regelmatig de natuur ingaat met een algemene interesse, moet je hieraan denken. Het is bij het kopen van zo'n kijker al een stuk belangrijker dat je ontspannen en langdurig kunt kijken. Dit vergt meer kwaliteit door bijvoorbeeld een goede randscherpte en weinig chromatische aberratie. Hierdoor krijg je namelijk rust in het beeld wat weer ontspannen ogen oplevert.

High-end verrekijkers zijn van de hoogste kwaliteit en kosten dan ook al snel meer dan 800 euro. Ben jij iemand die er regelmatig op uit gaat om de natuur te bestuderen of voor andere ornithologische doeleinden? Dan is het heel belangrijk dat je tot in de details kunt beslissen wat je wilt zien. Ook moet zo'n verrekijker zeer langdurig comfortabel blijven.

Algemene kenmerken om op te letten

Maar wat zijn nou algemene aspecten waar je bij het kopen van een verrekijker naar kunt kijken? Ik noemde al de vergrotingsfactor, maar denk ook aan de kwaliteit van het glaswerk zoals ED-glas of aan de aangebrachte coatings. Deze coatings zorgen voor een betere lichttransmissie en hogere contrastweergave. Goede coatings verminderen schitteringen en geven je onder slechte lichtomstandigheden toch een helder beeld.

Denk ook na over waar je de verrekijker voor wilt gebruiken. Ga je veel reizen, dan is een compact model wel prettig, begeef je je op het water kies dan voor een kijker met niet meer dan zeven keer vergroting. Uiteindelijk is de keuze van een kijker zeer persoonlijk, omdat de meeste kijkers 25 tot 30 jaar meegaan. Probeer de kijker dus uit en ervaar of een verrekijker bij jou past.

Ten slotte: soms zijn mensen bang dat er voor hen geen geschikte verrekijker is, omdat ze in het verleden moeite hebben ervaren om goed door een kijker te kunnen kijken. Dan heb ik maar een advies: kom bij ons langs! In onze winkel zijn diverse optische specialisten die de nodige aanpassingen kunnen doen aan een van de 300 kijkers die we op voorraad hebben. Wij hebben altijd iets dat bij je past!

Met een verrekijker kun je meer dan je denkt! - 3

Auteur

William Harpe

William Harpe is vader van twee zoons en is dé optische specialist van Cameranu. Bij hem kunt u altijd terecht voor advies of uw vragen over verrekijkers. Deze goedlachse en vriendelijke fotografiekenner staat bovendien graag in de winkel en geeft al jarenlang fotografiecursussen. Deze cursussen zijn toegankelijk voor ieder niveau fotograaf en worden zeer gewaardeerd door de deelnemers ervan.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.