De Olympus OM-D E-M1X, 's werelds meest professionele mobiele camerasysteem!

Op 24 januari 2019 is de Olympus OM-D E-M1X aangekondigd. Dankzij de Micro Four Thirds sensor is de camera, ondanks de ingebouwde battery grip zeer compact. Het is dan ook een camera met enorm veel mogelijkheden. Deze camera wordt door Olympus gepositioneerd boven de E-M1 Mark II, maar ze kunnen prima naast elkaar bestaan.

Onder andere de gebruiksduur en het gebruiksgemak zijn heel goed te noemen. In de batterygrip gaan twee accu's om dik 2500 foto's vast te leggen. De grotere body biedt ook ruimte aan diverse extra bedieningselementen, zowel in landschap- als portretmodus. Olympus richt zich met deze camera op onder andere sport- en natuurfotografen. De E-M1X heeft een snelle scherpstelling die gebruik kan maken van objectherkenning. De camera is zeer compact is, zelfs wanneer je een 300mm MFT objectief gebruikt.

Kenmerken van de E-M1X

 • Ingebouwde battery grip
 • 7.5 stops beeldstabilisatie
 • Twee Truepic VIII processors
 • Snelle en uitgebreide focusmogelijkheden
 • Intelligent Subject Detection AF
 • Twee UHS II SD-kaartsloten
 • Handheld High Res foto's
 • Live ND-filter
 • Pro Capture mode tot 35 afbeeldingen
 • Extreem spatwater- en stofdicht
 • 4K video met OM-LOG, full HD met 120fps
 • Wifi tethering

Pre-order de Olympus E-M1X nu!

Preview Video

Bekijk hieronder de video die wij in samenwerking met Olympus hebben opgenomen.

Gebruiksgemak E-M1X

Gebruiksgemak

De E-M1X is ontworpen door een designer die camera's ontwerpt die langere tijd achtereen gebruikt worden; medische endoscopen. Dit zorgt voor een hoge ergonomie in het ontwerp. Zowel wat betreft hoe de camera in de hand ligt en de bediening. Of je nou in landschapsmodus of in portretmodus fotografeert, jij hebt dezelfde bedieningsknoppen op dezelfde plek tot je beschikking. Zelfs twee joysticks voor het bepalen van je AF-punten.

Waterdicht E-M1X

Extreem spatwater- en stofdicht

Door een goede afdichting toe te passen is de E-M1X op dit moment een van de meest spatwater- en stofdichte camera's in dit segment. Dit is onder andere gedaan door afdichtingselementen te gebruiken uit de Olympus Tough serie. Zelfs de aansluitingen voor de afstandsbediening, microfoon en koptelefoon zijn bij een flinke regenbui zonder probleem te gebruiken.

2x TruePic VIII E-M1X

Twee processoren is beter dan een

Door het toepassen van twee TruePic VIII is de camera razendsnel op verschillende gebieden. Zo kan je met focus tracking aan 18 beelden per seconde vastleggen en zelfs 60 met AF lock. Met PRO-Capture hoef je de ontspanknop maar half in te drukken om alvast beelden in de buffer toe te voegen. Wanneer je volledig doordruk worden dan de laatste 35 daadwerkelijk op de geheugenkaart opgeslagen. En Anti flicker detecteert het geflikker van kunstlicht en past daarop de de sluiter aan zodat alle beelden dezelfde kleur en helderheid hebben.

Objectherkenning E-M1X

Objectherkenning

De scherpstelling profiteert ook van de dubbele processor. Je hebt 121 AF-punten beschikbaar in elke situatie. De objectherkenning herkent motorsport, vliegtuigen en treinen zodat in deze gevallen de autofocus scherpstelt op het belangrijkste punt; De helm, de cockpit of de kop van de trein. In de toekomst zal de herkenning uitgebreid worden met nog meer onderwerpen. De scherpstelling blijft daarbij mogelijk tot maar liefst -6 EV! Dus zelfs als het flink schemert is scherpstellen geen probleem.

Hoge beeldkwaliteit E-M1X

Hoge beeldkwaliteit

Een 24 megapixel gecombineerd met 2 beeldprocessoren is tot geweldigen resultaten in staat. Leg vanuit de hand High Res foto's vast waarbij meerdere foto's gecombineerd worden tot één grote 50 megapixel foto. En dat doet de E-M1X juist door de minieme bewegingen van jouw hand te gebruiken. Een ND32 filter kan worden gesimuleerd door meerdere foto's te combineren en daarin de beweging te detecteren en te isoleren.

Beeldstabilisatie E-M1X

7.5 stops beeldstabilisatie

In 2016 was Olympus er nog van overtuigd dat 6.5 stops stabilisatie de max zou zijn. Dat zou komen door de draaiing van de aarde. Toch is de E-M1X in staat om tot wel 7.5 stops te stabiliseren. 7 van die stops komen op rekening van de in-body stabilisatie en dat laatste beetje krijg je als je de 12-100mm PRO lens gebruikt. Op het moment van schrijven is deze stabilisatie de beste ter wereld!

Compleet systeem E-M1X

Compleet systeem

De E-M1X is voorzien van nog vele extra's. Denk hierbij aan het draadloos aan kunnen sturen van flitsers. Ook is het mogelijk om tethed shooting te doen zonder kabel, maar over wifi. Geen last meer dus van kabels in je studio. De nieuwe bewerkingssoftware van Olympus zorgt daarbij voor een snellere verwerking. En om jouw afbeelding van zoveel mogelijk informatie, zowel in beeld als EXIF-data, te voorzien heeft de E-M1X dezelfde field sensor als de Tough serie ingebouwd gekregen. Hierdoor kan je GPS-, barometer-, kompas- en temperatuurinformatie aan je afbeeldingen toevoegen.

Video's met de E-M1X

Ook geschikt voor video

Fotografie is het belangrijkste wapenfeit van de E-M1X, maar ook voor filmen kan je hem gebruiken. Met deze camera kan je vanuit de hand in cinemakwaliteit 4K filmen. En ook bij het filmen kan je gebruik maken van die geweldige beeldstabilisatie. Deze stabilisatie kan je zelfs aanpassen op je gebruik en wens. Om in postproductie het optimale uit je opnames te kunnen halen zijn beelden voorzien van een nieuw OM-LOG. Dit geeft je controle over donkere én lichte delen in de video.

Conclusie

Uit bovenstaande informatie kan je gerust halen dat de Olympus OM-D E-M1X een geweldige fotocamera is. De beeldstabilisatie alleen al is de snelste in de wereld. De mogelijkheid om uit de hand high-res afbeeldingen van 50 megapixel vast te leggen met een 20.4 megapixel MFT-sensor mag een flinke prestatie genoemd worden.

Het ontwerp is op verschillende gebieden goed over nagedacht. De ingebouwde battery grip geeft je een langere batterijduur, maar ook extra bedieningselementen in de vorm van extra knoppen en joysticks. Dankzij de mogelijkheid om twee UHS II SD-geheugenkaarten te gebruiken worden je beelden snel en veilig weggeschreven.

De camera heeft ook de nodige snelheid aan boord door de dubbele beeldprocessor. Dit komt naar voren in het vastleggen van 18 RAW-beelden met tracking AF. En wanneer de burst, zelfs de 60fps versie, weggeschreven wordt, kan jij ondertussen afbeeldingen terugkijken of het menu bedienen. Niet veel camera's op de markt kunnen dat zeggen.

Al met al kan er gesteld worden dat de Olympus E-M1X een goede waardevolle toevoeging is aan de fotomarkt. Vooral de sportfotograaf en natuurfotograaf wordt op zijn of haar wenken bediend met de snelheid en mogelijkheden.

Zopim
Heb je een vraag?