Sigma EF-610 DG ST flitser Sony

1 review | #135024
Sigma EF-610 DG ST flitser Sony - image 1
Sigma EF-610 DG ST flitser Sony - image 2
Sigma EF-610 DG ST flitser Sony - image 3
Sigma EF-610 DG ST flitser Sony - image 4

129,-
Levertijd onbekend

Informatie

Sigma EF-610 DG ST flitser Sony

Kenmerken van de Sigma EF-610 DG ST flitser Sony

 • Meer controle en bereik dan een standaard pop-up flitser
 • Auto zoomfunctie voor optimale verlichtingshoek afhankelijk van de brandpuntsafstand
 • Richtgetal 61 op 105mm
 • Oplaad tijd: 7 seconden met alkaline batterijen
 • Oplaad tijd: 5 seconden met Nicd, Ni-MH batterijen
 • Ongeveer 120 flitsen bij gebruik van alkaline batterijen
 • Ongeveer 160 flitsen bij gebruik van Nicd, Ni-MH batterijen
 • Bounce hoek (boven, rechts) : 0, 60, 75, 90 degrees
 • Bounce hoek (links) : 0, 60, 75, 90, 120, 150, 180 graden
 • Bounce hoek (beneden) : 0, 7 graden

Specificaties

Merk Sigma
Type flitser Reportageflitser
Breedte 77mm
Hoogte 139mm
Diepte 117mm

Inhoud van de doos

Bij de Sigma EF-610 DG ST flitser Sony in de doos

 • Flitsstandaard
 • Pouch
 • Handleiding (Nederlands)

Voordeelsets

Sigma EF-610 DG ST flitser Sony + JJC Flash Bounce Sony F58AM/Sigma EF-610 DG (Super) / Nissin Di622/MarkII / Nissin Di866/MarkII
Sigma EF-610 DG ST flitser Sony + JJC Flash Bounce Sony F58AM/Sigma EF-610 DG (Super) / Nissin Di622/MarkII / Nissin Di866/MarkII
Je bespaart 8% op de accessoires!
Levertijd onbekend
148,-
146,48
Sigma EF-610 DG ST flitser Sony + GP 2600 Serie NiMH AA-batterijen - 4 stuks
Sigma EF-610 DG ST flitser Sony + GP 2600 Serie NiMH AA-batterijen - 4 stuks
Je bespaart 8% op de accessoires!
Levertijd onbekend
148,95
147,35
Sigma EF-610 DG ST flitser Sony + JJC Flash Bounce Sony F58AM/Sigma EF-610 DG (Super) / Nissin Di622/MarkII / Nissin Di866/MarkII + GP 2600 Serie NiMH AA-batterijen - 4 stuks
Sigma EF-610 DG ST flitser Sony + JJC Flash Bounce Sony F58AM/Sigma EF-610 DG (Super) / Nissin Di622/MarkII / Nissin Di866/MarkII + GP 2600 Serie NiMH AA-batterijen - 4 stuks
Je bespaart 9% op de accessoires!
Levertijd onbekend
167,95
164,25
Sigma EF-610 DG ST flitser Sony + JJC Flash Bounce Sony F58AM/Sigma EF-610 DG (Super) / Nissin Di622/MarkII / Nissin Di866/MarkII + GP 2600 Serie NiMH AA-batterijen - 4 stuks + Godox Speedlite SA-K6 Accessoire Kit
Sigma EF-610 DG ST flitser Sony + JJC Flash Bounce Sony F58AM/Sigma EF-610 DG (Super) / Nissin Di622/MarkII / Nissin Di866/MarkII + GP 2600 Serie NiMH AA-batterijen - 4 stuks + Godox Speedlite SA-K6 Accessoire Kit
Je bespaart 12% op de accessoires!
Levertijd onbekend
217,90
207,47

Reviews (1)

Een simpele en goedkope flitser die doet wat je ervan mag verwachten
Degelijkheid
Gebruiksgemak
Kwaliteit
Mogelijkheden
Snelheid
In de doos vind je de flitser met een tasje, waarin je ook extra batterijen kwijt kunt, een standaard waarmee je de flitser neer kunt zetten en natuurlijk een handleiding in meerdere talen. Nadat je er batterijen in hebt gedaan (vier stuks, AA) kun je meteen beginnen.

Uiterlijk en bouwkwaliteit
De flitser is gemaakt van stevig, soft-touch plastic. De flitser is, als deze opgeklapt is tot een hoek van 75 graden, met een hoogte van ongeveer 20 centimeter van top tot voetje vrij groot. Inclusief batterijen is hij ook vrij zwaar, dit is zeker iets om rekening mee te houden. In combinatie met een zware lens kan het oncomfortabel zijn om de camera langere tijd met de nekstrap te dragen.

De kop van de flitser kan gekanteld worden in vier vaste standen. Normaal kan de flitser opgebergd worden in een stand van 75, maar 90, 60 en 0 graden zijn ook mogelijk. Deze hoeken zijn gemeten ten opzichte van de flitservoet, dus 0 graden is recht naar voren gericht. Natuurlijk is het ook mogelijk om de flitser te verstellen tussen deze standen, maar hierin wordt hij niet vastgeklikt. Om de kop te kantelen, moet eerst een knopje ingedrukt worden om het mechanisme te ontgrendelen. Dit knopje voelt niet heel erg stevig aan, en als je het onder de verkeerde hoek doet gaat het niet altijd in één keer goed. De kop kan ook gedraaid worden, ook weer in standen van 0, 60, 75 en 90 graden. Dit kan zowel linksom als rechtsom, maar bij linksom draaien gaat de kop nog verder, namelijk in de standen 110, 120, 150 en 180 graden. Het knopje voor dit mechanisme voelt wel goed en degelijk aan.
Het voetje onder de Sony variant van deze flitser is geschikt voor de oude Sony flitser voet, die bijvoorbeeld op de Sony A330 zit. Deze flitser werkt niet zonder verloopje met de nieuwe Multi-Accessoire Interface Shoe op de nieuwere camera's van Sony. Om de flitser van de camera los te koppelen, moet eerst een zwart knopje aan de zijkant van de voet ingedrukt worden, zodat het grendeltje loskomt en de flitser van de camera geschoven kan worden.

Als laatste is er nog het batterijklepje, dat is een heikel punt. Het batterijklepje voelt niet alleen niet heel stevig aan, maar kan ook op meerdere punten naar boven gekanteld worden. Als het klepje echter niet goed geopend wordt, kan het voorkomen dat hij klem komt te zitten. Het moet met beleid gebeuren, en ik heb meer dan eens gevreesd dat ik hem kapot had gemaakt. Dat bleek gelukkig niet het geval, maar het is zeker een minpunt van deze flitser.

In gebruik
Op de flitser zijn twee elektrische knoppen en zeven lichtjes aanwezig. Dat is alles, meer is er niet. Je zet de flitser op de camera, en de flitser wordt automatisch gedetecteerd door de camera. Daarvoor moet je de flitser wel eerst aanzetten. Dit doe je met een schuifknopje, dat vier standen heeft. Stand een is uitgeschakeld, stand twee is TTL (Through The Lens metering), stand drie is maximale belichting en stand vier is minimale belichting. In stand twee, TTL, zal de camera de sterkte van de flits bepalen. Dit gaat van 1/1 (volle sterkte) tot 1/16 (minimale sterkte voor deze flitser). Ter vergelijking: 1/16 is ongeveer zo fel als de ingebouwde flitser van de Sony A330. Dit doet de lens door het meten van de hoeveelheid licht die door de lens binnenvalt. Bij het gebruiken van handmatige exposure bijvoorbeeld kan dit overbelichte of onderbelichte foto's opleveren. Het is echter niet mogelijk om de flitser handmatig in te stellen, buiten de standen drie en vier van de schuifknop. Handmatig instellen op 1/4 of 1/8 is er dus niet bij.

In de flitser is er een motor aanwezig die de lamp naar voren en naar achteren kan bewegen, om te compenseren voor de brandpuntsafstand waarop de lens is ingesteld. Dit gaat van 24 tot 105mm, en dit gebeurt volautomatisch, maar wel in stappen. De stappen zijn: 24, 28, 35, 50, 70 en 105mm. Deze stappen worden aangegeven met zes van de zeven lampjes op de flitser, voor elke stand één. Het laatste lampje is om aan te geven dat de flitser opgeladen is en klaar voor gebruik. Het opladen duurt even, en het is een handige indicator. Het gebruik van alkaline batterijen kan ik zeker aanraden. Hierbij is de oplaadtijd na een 1/1 flits ongeveer acht seconden.

De tweede knop op de flitser is een drukknop, en het is de testknop. Door de flitser af te laten gaan zonder dat er een foto wordt genomen kan de camera beter de benodigde sterkte van de flitser bepalen. Als je op de knop drukt zal de flitser, ook als deze niet op een camera is aangesloten, een volle 1/1 flits geven.

De flitser heeft ook een ingebouwde diffusor, die eenvoudig uitgeklapt kan worden. Het mechanisme hiervoor voelt degelijk aan, alsof het vaak in- en uitgeklapt kan worden. Door de flitser met de kop naar boven en met diffusor uitgeklapt te gebruiken, kan het licht van de flitser weerkaatsen tegen het plafond, wat een prettige belichting oplevert.

Hoewel de flitser wel een draadloze modus moet ondersteunen, kan ik dit niet werkend krijgen met de Sony A330. Voor zover ik weet werkt de flitser dan ook alleen met het draadloze systeem van Sigma als TTL slave, maar dit kan ik niet bevestigen.

Effect op foto's
De flitser heeft zeker genoeg kracht om foto's gemaakt in de avond in een woonkamer met alleen een hele zwakke lichtbron bij een naar boven gerichte flitserkop een een uitgeklapte diffusor te laten lijken alsof ze bij daglicht zijn genomen. Zelf heb ik de flitser gekocht omdat ik na een avond in het Irene op Urk teleurgesteld was over de uitkomst van de foto's. Hiervoor heeft de flitser zeker een oplossing geboden. Ik ben een amateur-fotograaf en kan niet erg veel vertellen over of de flitser goede resultaten geeft, omdat ik geen referentiekader heb, maar ik ben zeker tevreden over de foto's na nóg een avondje Irene. Misschien nog belangrijk om te vermelden, is dat de flitser een minimale sluitertijd van 1/160s ondersteunt. Door de minimale flitskracht van 1/16 is de flitser minder geschikt voor flitsen terwijl er ook andere sterke lichtbronnen aanwezig zijn, omdat dat overbelichte foto's op kan leveren. Hier gaat de TTL ook soms nog wel de mist in, wat de kans daarop nog groter maakt. Op de minimale flitskracht van 1/16 is de flitser ongeveer net zo fel als de opklapflitser van de meeste DSLR camera's van Sony.

Conclusie
Al met al ben ik erg blij met mijn aankoop. De flitser heeft misschien niet de meeste mogelijkheden en de bouwkwaliteit had op bepaalde punten echt wel beter gekund, maar voor het geld is het eigenlijk een hele goede flitser. Natuurlijk, als dit een hele dure flitser was geweest waren deze schoonheidsfoutjes echt dealbreakers geweest, maar als je op zoek bent naar een flitser die niet al te duur is, tóch werkt met je wat oudere Sony camera en je hecht niet aan zelf elke instelling handmatig aanpassen, dan kan ik deze flitser van harte aanraden.
Zeer makkelijk in gebruik
In voldoende standen te draaien
Kan zeer fel flitsen
Is gemaakt van degelijk plastic
TTL modus is meestal spot-on
Batterijklepje niet stevig genoeg
TTL zit er af en toe naast
Minimale flitssterkte nog steeds best hoog
Ondersteunt geen sluitersnelheden lager dan 1/160sec (getest op Sony A330)
Niet handmatig in te stellen
Best zwaar (subjectief)

Accessoires voor dit product

 • 31,95
 • Levertijd onbekend

Verzekeren

Ons uitgebreide zekerheidsplan!
Op het moment dat u als particuliere klant nieuwe foto- of videoapparatuur of een verrekijker of telescoop koopt bij CameraNU.nl, dan weet u dat u voor een bepaalde periode fabrieksgarantie heeft. Maar wat als u uw gloednieuwe camera in het water laat vallen of met uw objectief ergens tegenaan stoot en deze beschadigd raakt? Met het Verzeker je cameranu! plan heeft u nog meer zekerheid.

Welke apparatuur
In principe komt elke nieuwe verrekijker of telescoop en alle nieuwe foto- en video apparatuur in aanmerking voor het Verzeker je cameranu! plan. Dus niet alleen uw foto- of videocamera, maar ook objectieven en flitsers zijn te verzekeren. Het is echter niet mogelijk om het Verzeker je cameranu! plan af te sluiten voor een occasion of demomodel.
U kunt het Verzeker je cameranu! plan tot twee weken na aankoop van uw apparatuur afsluiten. De hoogte van de premie hangt af van het aankoopbedrag. De genoemde prijzen zijn inclusief assurantiebelasting en exclusief eenmalige administratiekosten van €12,95. De premie wordt eenmalig voor 3 jaar betaald. U kiest zelf of u de verzekering wilt afsluiten voor uw gehele bestelling, of voor een enkel product. Binnen enkele dagen krijgt u per e-mail het certificaat van de Actua Groep toegestuurd. U dient woonachtig te zijn in Nederland om de verzekering af te kunnen sluiten.

Niet overdraagbaar
Het Verzeker je cameranu! plan is niet overdraagbaar. Als u een camera en een objectief koopt maar besluit om alleen de camera te verzekeren, dan is het objectief niet verzekerd.

Wat zijn de voordelen?
- Een extra jaar fabrieksgarantie
- Verzekerd tegen vallen, stoten en diefstal
- Nieuwwaarderegeling gedurende de looptijd
- Wereldwijde transport- en verblijfsdekking
- Kans op hoge reparatiekosten voorkomen
- Ook verzekerd tijdens een dagje uit
- Service via CameraNU.nl

Lees meer over verzekeren