CameraNU Logo
OP=OP
  • Light Craft Workshop Fader ND MK II 55mm - image 1
  • Light Craft Workshop Fader ND MK II 55mm - image 2

Light Craft Workshop Fader ND MK II 55mm

#300854

68,-
Morgen gratis in huis

Productomschrijving

Light Craft Workshop Fader ND MK II 55mm

Werken met de Light Craft Fader ND MkII filters

Wie wel eens met langere sluitertijden experimenteert kan zijn hart ophalen aan de leuke filters van Light Craft. Deze filters van het type Fader worden als een Natural Density (ND) filter voor de camera lens geschroefd en zorgen ervoor dat er minder licht door de lens naar binnen kan komen waardoor het mogelijk is met langere sluitertijden te werken.

Het werken met langere sluitertijden kan zo zijn voordeel hebben. Zo kunt u bijvoorbeeld een druk plein fotograferen zonder dat er op de foto mensen zichtbaar zijn. Of wat dacht u van een waterval waarbij de druppels niet als druppel zichtbaar zijn, maar als wazige veeg? Om dit soort foto's te kunnen maken moet u al snel werken met sluitertijden van een halve seconde of nog langzamer. vaak heeft u hiervoor gewoon teveel licht en moet u dus een manier zien te bedenken om dat licht kwijt te raken voordat het door de lens op de sensor van de camera terecht komt.

Wanneer we licht willen kwijtraken, is het belangrijk dat we de kwaliteit van dat licht zo min mogelijk aantasten. Kleur is heel belangrijk, dus we moeten ervoor zorgen dat we dat niet veranderen. Dat kan door een zogenaamd grijsfilter voor de lens van de camera te schroeven. Een grijsfilter dimt alle kleuren evenveel af waardoor de intensiteit van de lichtstralen over alle kleuren gelijkmatig afneemt.

Hoeveel licht er weggenomen moet worden is afhankelijk van de hoeveelheid aanwezig licht, en de gewenste hoeveelheid licht die we willen overhouden. Het praten in stops is hier het gemakkelijkst. Stel dat u tijdens een zonnige dag een foto wilt maken van een autoweg en u meet op ISO 100 bij diafragma f/8 een sluitertijd van 1/250 seconde, en u wilt dat de auto's niet meer scherp zichtbaar zijn, dan moet u behoorlijk wat licht kwijt om tot bijvoorbeeld een halve seconde belichtingstijd te komen, namelijk 7 stops. U heeft dus een grijsfilter nodig dat 7 stops licht wegneemt.Hoe weet u hoe sterk een grijsfilter moet zijn?
Wanneer u weet wat een stop is, is dit niet zo moeilijk. Een stop is namelijk een halvering of verdubbeling van de hoeveelheid licht die er nodig is om de foto te belichten. Stops komen in verschillende manieren voor in de fotografie:

ISO waarde
ISO 100 - 200 - 400 - 800 - 1600 - 3200

Diafragma
f/1.4 - f/2.0 - f/2.8 - f/4 - f/5.6 - f/8 - f/11 - f/16 - f/22

Sluitertijd
1/500 - 1/250 - 1/125 - 1/60 - 1/30 - 1/15 - 1/8 - 1/4 - 1/2

Een stop is een verschuiving naar links of rechts binnen de hierboven genoemde reeksen.

Als u bovenstaand voorbeeld gebruikt met dit lijstje, dan ziet u dat u werkt met de volgende instellingen:
ISO 100 (Hier kan u niets meer doen om minder gevoelig te gaan werken)
Diafragma f/8 (Dit kunt u aanpassen maar dan veranderd de scherptediepte)
Sluitertijd 1/250 (Deze wilt u graag aanpassen naar 1/2)

Als u nu de stappen telt tussen 1/250 en 1/2, ziet u dat dit 7 stappen zijn, er is dus een verschil te overbruggen van 7 stops. Stel nu dat u een grijsfilter heeft dat 6 stops kan overbruggen, dan zou u deze ook kunnen gebruiken en kunnen kiezen voor diafragma f/11. Het is dus ook mogelijk om stops uit de ene en andere rij bij elkaar op te tellen.

Een normaal grijsfilter heeft een bepaalde dichtheid, opgegeven in ND of in stops. Het werken met stops is handig, maar vaak is dit niet de eenheid waarin de fabrikanten hun filters opgeven. Wanneer in ND waarden gewerkt wordt kunt u de volgende lijst gebruiken:

ND4 = 2 stops
ND8 = 3 stops
ND16 = 4 stops
ND32 = 5 stops
ND64 = 6 stops
ND128 = 7 stops (wordt vaak ND125 genoemd)
ND256 = 8 stops (wordt vaak ND250 genoemd)
ND512 = 9 stops (wordt vaak ND500 genoemd)
ND1024 = 10 stops (wordt vaak ND1000 genoemd)

Inhoud van de doos

Bij de Light Craft Workshop Fader ND MK II 55mm in de doos

  • Lensdop

Reviews (0)

Dit product heeft op dit moment nog geen reviews. Ben je de eerste die een review schrijft?

Plaats een review

En maak kans op een cadeaubon van € 100,-