Als gelukkige tester ben ik geselecteerd om de Sony ZV-E10 te mogen testen. De ZV-E10 is in de markt gezet als een compacte toestel voor mensen die graag reizen met een nadruk op vloggen. Ik heb dit toestel getest voor een periode van 2 weken.
Algemene Indruk:
De Sony ZV-E10 is inderdaad een compacte lichtgewicht systeemcamera, ligt lekker in de hand schiet prachtige plaatjes maar is beter geschikt om mee te filmen. De camera werd geleverd inclusief een statief, deze is te koppelen via bluetooth. Dit statief is zeer handig om mee te vloggen/filmen, ligt lekker in de hand en heeft fysieke knoppen om foto’s te maken, filmen, zoomen en de C1 knop om het Bokeh effect aan en uit te zetten.Bokeh is het effect van een zachte, onscherpe achtergrond die je krijgt als je een object fotografeert of filmt.
Fysieke knoppen: De fysieke knoppen bevinden zich aan de bovenzijde en aan de achterkant van de camera.
Bovenkant: On/Off knop, 1 knop om te wissel tussen fotograferen, filmen en S&Q (slowmotion & quick). C1 (bokeh), Shutter-knop, Zoomen, Filmen, Draaiknop (menu). Achterkant: Menu, Fn (functie), Draaiwiel met diverse opties (iso-dispay-zelfontspanner), Preview. BV: de knop van het verwijderen van foto’s is tijdens het filmen en fotograferen de knop voor de product presentatie stand.
Functies
Auto Exposure: Auto exposure met gezichtsherkenning-prioriteit - houd je gezicht altijd mooi belicht ook in wat minder verlichte ruimtes
Active Mode: voor de beste beeldstabilisatie tijdens het filmen kun je de modus instellen op active mode, het beeld wordt hierdoor wel gecropped, maar desondanks het croppen zal het beeld veel stabieler zijn en geeft dat een prettiger en rustiger effect bij het filmen.
Webcam: Je kunt deze camera prima gebruiken als webcam tijden meetings zonder extra software. Dit kun je doen door te kiezen voor usb-streaming in het menu en sluit via de usb-c connector de camera aan op de pc/laptop, en dit werkt direct en de beeldkwaliteit is vele malen beter dan de interne webcam van je laptop.
Productshowcase: productshowcase setting, zorgt ervoor dat een object scherp in beeld is en er op het object gefocust blijft.
S&Q
S&Q-stand slow and quick. Filmen met 1 tot 100fps, hiermee kun je timelapses of slow motion maken. Filmen in 1 fps zorgt ervoor dat de beelden 50x sneller worden afgespeeld.
Deze camera is uitermate geschikt voor online content zoals Facebook, Instagram en Tiktok. Na het schieten van je foto of film kun je de content direct en gemakkelijk overbrengen naar je smartphone via de wifi functie van de camera. Door de camera een kwart te kantelen zal er automatisch portrait-mode worden geselecteerd, dit is handig voor je uploads naar je favoriete online platform
Het grootste verschil tussen een spiegelreflexcamera en een systeemcamera, is dat een spiegelreflex een spiegelsysteem heeft en een systeemcamera niet. Een spiegelreflexcamera heeft een optische zoeker, de systeemcamera is compacter en heeft een digitale zoeker. Het grote voordeel dat een systeemcamera met zich meebrengt is dat je kan kiezen uit een groot aantal verschillende lenzen die aansluit op je behoefte. Het nadeel is dat wel dat je met meerdere lenzen moet zeulen.
De batterij vind ik persoonlijk aan de kleine kant. Zeker wanneer je de camera vaker aan en uit zet, zal de batterijduur flink afnemen. Hierdoor is een 2e batterij wel aan te raden wanneer je een dagtrip maakt.
Het scherm geschikt over beperkte touch-mogelijkheden, zo kun je bijvoorbeeld het touchscherm wel gebruiken om je foto’s scherp te stellen (autofocus) maar kun je touch niet gebruiken om door het menu te scrollen, hiervoor moet je de fysieke knoppen gebruiken.
De Sony Zv-E10 beschikt over 3 microfoons, door drie microfoons te gebruiken, kan de ZV-E10 bepalen uit welke richting het geluid komt en zodoende zichzelf aanpassen om het beste audiokwaliteit te leveren.
In de 2e week heb ik de camera beter kunnen testen en zijn en een aantal zaken die toch wat minder goed bleken te werken bij veelvuldig gebruik. Zo bleek het statief dat vrij makkelijk te koppelen was via het menu toch vrij vaak z’n verbinding te verliezen en was daardoor tijdens cruciale momenten niet beschikbaar waardoor er plaatjes niet geschoten werden.
Ook is er geen fysieke (snel) draaiknop waarin je van snel tussen verschillende modus kunt wisselen. Deze functie miste ik pas in de 2e week toen ik meer buitenshuis ging fotograferen. Bij deze camera zitten deze functies in het menu en is het even zoeken en duurt het wisselen van modus in het begin erg lang, wellicht dat het in de toekomst beter gaat naarmate je meer met de camera werkt.