Jan van den Broek - 29 december 2021 - Een maand in bezit
Het is een plezier om de Sigma I serie objectieven te gebruiken, omdat ze zo mooi gebouwd zijn. Bijna alles aan de buitenkant is gemaakt van metaal, ook de zonnekap. De scherpstel- en diafragmaring werken soepel en precies met een prettige weerstand. Alles wat bij deze objectieven klikt, draait en schuift, voelt erg goed aan. Er wordt zelfs een magnetische lensdeksel meegeleverd. Het nut daarvan is voor mij beperkt, maar misschien is het precies wat jij handig vindt.
Ik geloof dat er afgezien van de afdichting bij de bajonetvatting niet nog meer afdichtingen tegen vuil en vocht zijn. Hoewel Sigma aangeeft dat het ontwerp en de strakke assemblage zorgt voor de nodige bescherming, lijkt het me niet handig om met deze objectieven een flinke regenbui te trotseren.
De objectieven uit de I-serie zijn afhankelijk van het model vrij compact en niet zwaar. Ik vind het een mooie balans tussen omvang en gewicht. De 24mm f/2, 35mm f/2 en 90mm f/2.8 nemen allemaal ongeveer evenveel plaats in. Hoewel de I serie onderdeel uitmaakt van de Contemporary lijn van Sigma, vind ik ze toch een klasse apart en mooier gebouwd dan de overige modellen. Ze zijn wat hoger geprijsd, maar dat zie (en voel) je terug in het ontwerp. Ik denk dat er veel liefhebbers voor deze objectieven zijn. Het complementeert een ietwat ongeïnspireerd ontwerp zoals dat van een Sony A-serie of Sigma FP-serie camera en maakt het niet alleen mooier, maar ook meteen anders in gebruik en beleving.
De vormgeving vind ik een mix van klassiek en modern, hoewel de uitstraling misschien vooral klassiek is. Een diafragmaring is natuurlijk iets wat op veel moderne objectieven ontbreekt. Veel mensen zijn gewend om alles via software en met instelwieltjes op de camera te regelen. Is zo'n ring niet je ding, dan kun je hem op de A-stand zetten, welke duidelijk voel- en zichtbaar gescheiden is van de overige posities. Er is een schakelaar waarmee gekozen kan worden tussen automatische en handmatige scherpstelling. Ook dit kan vaak op de camera ingesteld worden. Ik had het chique gevonden als er een zelf te configureren functieknop op het objectief zat, zoals die te vinden is op veel Sony modellen.
Scherpstellen gaat vlot, precies en nagenoeg geruisloos. De beeldkwaliteit van deze serie is in het algemeen prima, maar afhankelijk van het model wordt er in meer of mindere mate gebruik gemaakt van softwarematige correctie van het beeld. Kussen- en tonvormige vervorming en vignettering worden bijvoorbeeld aangepast via software. Geen schande en zeker niets nieuws, want voor heel veel moderne objectieven zijn speciale correctieprofielen beschikbaar. Vaak gebeurt de correctie van het beeld onopgemerkt al in de camera.
De scherpte en het contrast zijn prima. Al meteen vanaf de maximale diafragmaopening is het beeld van het centrum tot ver in de hoeken mooi scherp. Kies een wat kleinere diafragmaopening voor minder vignettering en nog meer scherpte in de hoeken. Tot en met diafragma f/11 is het beeld harstikke goed, daarna neemt de kwaliteit af. Er is soms wat chromatische aberratie zichtbaar, maar dat laat zich eenvoudig corrigeren. Ik heb persoonlijk niets aan de beeldkwaliteit kunnen ontdekken wat mij in de weg staat bij het maken van een technisch goede foto. En dat is bij het gebruik van een zeer hoge resolutie camera. Ik vind de 24mm f/2 optisch wel sterker dan de 24mm f3.5.
Puristen die opzoek zijn naar de allerbeste beeldkwaliteit uit een zeer lichtsterk en zo goed mogelijk optisch gecorrigeerd lensontwerp zullen misschien niet tevreden zijn. Zij zullen dieper in de buidel moeten tasten en waarschijnlijk ook genoegen moeten nemen met een groter en zwaarder objectief. Ook als een objectief absoluut stof- en waterdicht moet zijn, dan is dit niet de beste keuze. In alle andere gevallen zijn dit uitstekende objectieven die een zeer goede beeldkwaliteit leveren, prettig zijn in gebruik en die er ook nog eens prachtig uitzien.