Geef je op voor de Workshop Lange Sluitertijden bij Palendorp in Petten en beleef een fotodag om nooit te vergeten! Onder leiding van ervaren landschapsfotograaf Mike Muizebelt ga je de uitdaging aan om op een ijskoud strand unieke platen te schieten. In de Nederlandse natuur zijn momenten die instructeur Mike Muizebelt al ver van tevoren in zijn agenda markeert. Woensdag 22 februari 2023 is er zo een. Een bijzondere combinatie van springtij, zonsondergang en het blauwe uurtje staat garant voor indrukwekkende beelden.
Wat ga je leren?
Mike start de workshop met een stuk theorie. Hoe werkt het fotograferen met lange sluitertijden en hoe pak je dit aan? Na een uurtje mag je zelf aan de slag. Hierbij loopt Mike rond om vragen te beantwoorden en voorziet hij je van tips en tricks om het schitterende natuurgeweld vast te leggen.
Voor wie is deze workshop geschikt?
De workshop Lange Sluitertijden is geschikt voor zowel beginnende als ervaren fotografen. Mike gaat er wel vanuit dat je over voldoende basiskennis beschikt om zelf je diafragma, sluitertijd en ISO in te stellen.
Hoog water vs. springtij
Nog even over dat bijzondere natuurfenomeen: springtij. Normaalgesproken ligt de maximale hoogte van de vloed bij Petten op zo'n 80 tot maximaal 90 centimeter boven NAP. Op de dag van de workshop is het echter springtij. Dit treedt op bij nieuwe maan en volle maan wanneer de zon, de aarde en de maan min of meer op één lijn staan. Dan is de aantrekkingskracht het grootst en is er sprake van springtij.
Zonsondergang
Om het nog gaver te maken: tijdens de piek van dit springtij vindt de zonsondergang plaats! Volgens de planning bereikt de vloed zijn hoogste stand om 17.45 uur. De zonsondergang is om 18.09 uur waarna het blauwe uurtje begint. De omstandigheden zullen zeer dynamisch zijn: om 13.20 uur is het laagwater met -93 centimeter onder NAP en om 17.45 uur staat het op 124 centimeter boven NAP (ruim 2 meter hoger!).
Leuke extra's
Mike neemt één van de hoogste statieven in Nederland - de Sirui R-5214XL - mee waarvan je gebruik mag maken. Met een maximale hoogte van 260 centimeter is het erg gaaf om te experimenteren met de kijkhoek die dit statief je biedt. In februari ligt de temperatuur in Petten rond de 5 graden: dat wordt warm aankleden dus! Mike helpt je hierbij door warme chocolademelk, erwtensoep en handwarmers aan te bieden.
Wat neem je mee?
Om deze workshop tot een succes te maken, heb je wel wat dingen nodig. Zo zorg je dat je jouw spiegelreflex- of systeemcamera met volle accu bij je hebt, net als een groothoeklens, een korte telelens (tussen 12mm en 200mm) en een statief (eventueel met draadontspanner). Omdat het koud is in deze tijd van het jaar heb je een extra accu nodig, warme, weerbestendige kleding, een extra paar sokken en waterdichte schoenen of laarzen. Als je ze hebt, neem dan ook ND- en ND-gradatiefilters mee.
Om optimaal te kunnen genieten van de workshop, raden we je aan om minimaal twee accu's mee te nemen. Door gebruik te maken van lange sluitertijden raakt de accu van de camera sneller leeg dan gebruikelijk.
ND filters
Tijdens de workshop heb je 6- of 10-stops ND-filters en ND-gradatiefilters nodig; deze kunnen op verzoek geleend worden. Er zijn NiSi demo sets aanwezig. Als je hier gebruik van wilt maken, geef dan van tevoren de filterdiameter van je meest gebruikte landschapslens door.
De workshop wordt gegeven bij het Palendorp van Petten (Noord-Holland). Een exacte locatie wordt later doorgegeven.
Mocht een event vanwege omstandigheden - zoals slecht weer, ziekte of te weinig deelnemers - toch niet doorgaan, dan laten we dat 3 dagen voor het evenement aan je weten per e-mail. We bieden dan een alternatieve datum aan. Als deze nieuwe datum je niet uitkomt, ontvang je je betaling van ons retour.