Starten met fotografie

Starten met fotografie Je wilt graag gaan beginnen met fotograferen, maar vraagt je af wat daar nou eigenlijk bij komt kijken. Daarom is het goed dat je op deze pagina terecht bent gekomen. Hier willen wij je op een duidelijke manier wat dingen vertellen waar je aan moet denken bij het nemen van deze stap.

Handig: Wat is een compact camera? | Wat is een bridge camera? | Wat is een systeemcamera? | Compact camera of systeemcamera? | Wat is een spiegelreflexcamera? | Systeemcamera of spiegelreflexcamera? | De juiste spiegelreflexcamera vinden | Alles over camera sensors | Welke stand kies je op de camera?

Wat wil je gaan fotograferen

Een belangrijke stap om te nemen, is bepalen wat voor soort foto's je graag wilt gaan maken. Zowel in onze winkel als op de serviceafdeling komt naar voren dat de meeste van onze klanten graag betere vakantiefoto's willen maken. Nu zijn dat soort foto's best ruim onder te verdelen. In sommige gevallen gaat het dan om natuur zoals landschappen of macrofoto's van de flora en fauna, maar ook het vastleggen van de kinderen en hun speelplezier wordt vaak genoemd.

Fotograferen met de smartphone

Fotograferen met smartphone Vaak blijkt dat voor de vakantiekiekjes nog de smartphone wordt gebruikt, maar dat die best wel wat beperkingen heeft. Ondanks die beperkingen heeft het wel gezorgd voor een verhoogde interesse voor fotografie. Nu kun je er voor kiezen om handige hulpmiddelen te gebruiken op je smartphone zoals opzetlensjes, een selfiestick of een afstandsbediening. Echter, op het moment dat je die ene geweldige foto mooi groot af wilt laten drukken, kom je achter de beperkingen van de best wel kleine sensor die gebruikt wordt in een smartphone. Ook het bereik van de lens van de telefoon kan door gebrek aan een degelijke optische zoom zeer beperkend werken.

Handig: Tien tips om te fotograferen met je smartphone | Handige hulpmiddelen voor smartphone-fotografie

Klein, maar fijn

Op het moment dat je jezelf realiseert dat de camera op je telefoon niet genoeg mogelijkheden biedt, wordt het tijd om verder te gaan kijken. Maar waar moet je dan naar kijken? Wil je het handzaam houden dan kun je bijvoorbeeld het beste kiezen voor een goede compact camera. Deze hebben een fijn handzaam formaat waardoor je de camera makkelijk mee kunt nemen, maar de sensor heeft al wel een formaat waarmee je foto's kunt maken die afdrukbaar zijn.

En in de meeste gevallen beschikken ze over een zoombereik dat ervoor zorgt dat je een stuk minder heen en weer hoeft te lopen om je onderwerp mooi binnen het kader te laten vallen. Wat ook een voordeel is van een compact camera is dat deze over het algemeen een vrij eenvoudige bediening hebben. Zo hoef je jezelf nog niet meteen te verdiepen in zaken als diafragma, ISO en witbalans.

Overtreffende trap van compact camera, de bridgecamera

Heb je echter niet genoeg aan het zoombereik van bovengenoemde compact camera en wil je juist al wel meer gaan spelen met verschillende instellingen dan kan een superzoom of bridgecamera een goede optie zijn. Deze camera's zijn al wel iets groter, maar dat is nodig om de extra lenzen die nodig zijn voor meer zoom ruimte te kunnen bieden. Wat je daarvoor terug krijgt is een zoombereik dat bij sommige modellen op kan lopen tot wel meer dan 80x. Daarmee zou je een zelfs een vliegtuig hoog in de lucht nog vast kunnen leggen.

PSAM Bridgecamera's zijn ook voorzien van een PASM-wiel. Dit wiel laat je verschillende instellingen zelf bepalen zodat je meer controle krijgt over hoe bepaalde dingen worden vastgelegd. Speel bijvoorbeeld met de sluitertijd om rennende kinderen toch scherp te fotograferen of juist beweging in de foto te krijgen, stel je diafragma bij om je achtergrond te vervagen of juist ook scherp te krijgen of stel je ISO bij om ook in de schemer nog duidelijke foto's te kunnen nemen.

Focus op ontwikkelingen

Ondanks dat de camera-uitvoeringen hierboven heel handig kunnen zijn hebben ze ook de nodige beperkingen. Vooral als je door wilt groeien in de fotografie kunnen deze alleskunners wel beperkt zijn of zelfs een afremmende werking hebben. Een allround camera is op vele gebieden goed, maar blinkt op weinig vlakken echt uit. En daarbij, elk jaar komen er modellen uit waarbij de techniek aangepast wordt naar nieuwe mogelijkheden.

Denk daarbij aan filmen in 4K, nog meer beelden per seconde vast kunnen leggen, betere beeldstabilisatie om fotografie uit de hand nog makkelijker te maken en natuurlijk betere beeldsensoren die zorgen voor nog betere foto's. Wil je in kunnen springen op deze ontwikkelingen, kan het verstandig zijn om te kiezen voor een camera met verwisselbare lenzen zoals een spiegelreflex- of systeemcamera.

Handig: Systeemcamera of spiegelreflexcamera? | De juiste spiegelreflexcamera vinden

Voor elk doel een geschikte lens

Lenzen Het grote voordeel van verwisselbare lenzen is dat je voor elk doel wel een geschikte lens hebt. Wil je bijvoorbeeld weidse landschappen vastleggen dan kun je kiezen voor een groothoekobjectief. Deze hebben een hele brede beeldhoek waardoor je zoveel mogelijk van het uitzicht vast kunt leggen. Ben je meer van het fotograferen van mensen dan kun je kiezen voor een portretlens. Of neem een reportagelens met een vast bereik van 35mm als je snapshots wilt maken tijdens een stedentrip.

Lange houdbaarheidsdatum van objectieven

In de fotografiewereld wordt nog wel eens gezegd dat 'het glas belangrijker is dan de body', maar wat wordt daar eigenlijk mee bedoeld? Als een lens goed is, dan is deze ook gewoon goed. De ontwikkeling van techniek kan je camerabody misschien verouderd maken, maar dat zal niets afdoen aan de kwaliteit van de lens die je gebruikt. En sterker nog, als je die geweldige lens op een camerabody zet die voorzien is van de nieuwste techniek dan profiteert die 'oude' lens daar ook weer van. Veel fotografen wisselen om het jaar van camera, maar gebruiken jaren en jaren dezelfde lenzen.

Voorzien, maar dan?

Als je dan uiteindelijk de knoop hebt doorgehakt en een geschikte camera hebt gekocht dan rest misschien nog wel het belangrijkste: het onder de knie krijgen van de instellingen en dus je camera leren kennen. Daarvoor is er een heel handig trucje - naast de handleiding uit je hoofd leren - en dat is simpelweg oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Ga er gerust een dagje op uit en probeer uit wat al die verschillende instellingen voor effect hebben op je foto's.

Wat doet bijvoorbeeld het aanpassen van je sluitertijd met het beeld van bewegend water, of kijk wat er met de achtergrond gebeurt als je het diafragma van de camera verder openzet. Maar het meest belangrijke is dat je het voor jezelf leuk en simpel houdt, vooral in de beginfase. Het heeft geen zin om jezelf te frustreren door met dingen aan de slag te gaan waar je toch niets mee gaat doen.

Laat je inspireren

Een van de voordelen van het internet en sociale media is dat mensen met soortgelijke interesses zich makkelijk kunnen verzamelen. Kijk rond en zoek op bijvoorbeeld Facebook of Instagram voor inspiratie. Meld je aan bij community's om gerichte vragen te kunnen stellen aan fotografen die al iets verder zijn dan jij met hun ontwikkeling. En op YouTube kun je complete video's vinden waarin jouw favoriete onderwerp uitgebreid behandeld wordt inclusief de nodige tips en trucs.

CameraNU.nl helpt je ook graag verder

Natuurlijk willen wij van CameraNU.nl je graag helpen om de juiste keuze te maken. Daarvoor kun je bijvoorbeeld contact opnemen met onze service-afdeling, maar je bent ook van harte welkom in onze winkel op Urk. Het mooie van een dagje Urk is dat dit idyllische vissersdorpje een geweldige openluchtstudio is waar je heel veel van je fotografie-uitrusting kunt uittesten.

En ook na je aanschaf blijf je natuurlijk welkom om verder te kunnen groeien in je passie. Houd bijvoorbeeld de blog-sectie van onze website in de gaten waarin wekelijks een gepassioneerde fotograaf meer vertelt over zijn favoriete vorm van fotografie. Of voeg onze agenda toe aan je favorieten zodat je op de hoogte kunt blijven van de verschillende workshops en cursussen die wij organiseren.