Videoverlichting / Continuverlichting

Net als bij fotografie is er voor het maken van goede films en video-opnames veel licht nodig. Daarvoor is er videoverlichting dat continu een vaste hoeveelheid licht geeft. Daarom wordt videoverlichting vaak ook aangeduid als continuverlichting. In tegenstelling tot flitsers stel je daarmee van tevoren het licht al in en houd je de verlichting de gehele video door gelijk. Een externe lichtbron is daarnaast ideaal in situaties waarin te weinig omgevingslicht beschikbaar is. Natuurlijk zijn continulampen ook uitstekend geschikt voor fotografie, met name product- en modelfotografie. Cameranu beschikt over een breed aanbod van videolampen in alle soorten, maten en toepassingen.

Waar ben je naar op zoek?

De populairste Videoverlichting / Continuverlichting bij Cameranu

833 Resultaten
StudioKing Daglicht Set SB07 1x45W StudioKing Daglicht Set SB07 1x45W
15 reviews
  • Vermogen: 45 Watt
  • Lichtbron: Fluorescentie
  • Lux opbrengst op 1m: 128 lux
Je hebt 12 van de 833 producten gezien

Advies over videoverlichting

Welke continulamp moet ik kopen?
Advies
Welke continulamp moet ik kopen?
Er is veel keus en een lamp moet passen bij wat jij er mee wilt belichten. Daarom leggen we je uit waar je op kunt letten bij het kopen van continulicht.
Lees meer
Flitsers of continulicht kopen?
Advies
Flitsers of continulicht kopen?
Op deze pagina leggen we uit wat voor invloed de keus van het soort licht heeft op hoe je fotografeert, op wat je kunt fotograferen en wat de ‘gevolgen’ zijn voor de camera instellingen.
Lees meer

Videoverlichting kopen?

Wat is een videolamp?

Een video- of continulamp kenmerkt zich door een constante output van licht. Waar een flitser kort het onderwerp belicht, blijft bij een videolamp het licht continu aanstaan. Het voordeel hiervan is dat je direct ziet wat voor invloed de belichting zal hebben op je foto of video. Je hoeft niet eerst een foto te maken om te zien wat het resultaat is van de door jouw gekozen instellingen. Dit maakt het makkelijk om de opstelling en het vermogen van je lichtapparatuur waar nodig vooraf al aan te passen.

Types videolampen

Videolampen zijn er in allerlei vormen. Afhankelijk van je behoeftes, project of apparatuur komen verschillende types lampen van pas. LED-panelen zijn erg populair en multifunctioneel inzetbaar. Kleinere panelen kunnen meestal op je camera bevestigd worden. Daarnaast hebben panelen vaak een regelbare kleurtemperatuur en helderheid. Lampkoppen leveren een heldere lichtbundel op een smaller oppervlak. Met behulp van een fresnel lens verhoog je dit effect, wat ideaal is voor film, tv en theater. Ringlampen zorgen voor een uniforme en schaduwloze belichting op je onderwerp, waardoor je onderwerp er mooi uitspringt. Ringlampen worden dan ook vaak gebruikt voor close-ups, portret- en macrofotografie.

Waar moet ik op letten bij aanschaf van een videolamp?

Bij het aanschaffen van videoverlichting is het belangrijk goed te kijken naar de eigenschappen van een lamp en het doel waarvoor je het wilt gebruiken. Om te weten hoeveel licht een lamp oplevert, kijk je naar het vermogen, aantal lux of lumen. Voor kleurtemperatuur is de Kelvin-waarde van toepassing. Hoe hoger de Kelvin-waarde hoe koeler en witter het licht. Daglichtlampen zitten meestal tussen de 5000 en 5500K, warmere videolampen hanteren doorgaans 3200K of lager. Wil je een allround continulamp, dan kies je voor een bi-color lamp met een instelbare kleurtemperatuur. Voor nog meer controle over de output van je videoverlichting kies je voor een dimbare lamp. Ook wil je dat het licht de kleuren van je onderwerp zo natuurgetrouw mogelijk weergeeft. Hiervoor kijk je naar de CRI-waarde (Color Rendering Index). Het is altijd aan te bevelen om een lamp te nemen met een waarde boven de 90.

Soorten continulicht

Kunstlicht

Kunstlicht ook wel Tungsten licht genoemd zijn meestal halogeen lampen met een hoge lichtopbrengst. Ze hebben als nadeel dat ze meestal een kleurtemperatuur van zo’n 3200K hebben en erg warm worden. Je vindt ze meestal in de klassieke fresnelspots zoals van Arri.

HMI-licht

HMI lampen geven daglicht en hebben een erg hoge lichtopbrengst. De kleur hangt af van de fabrikant maar zitten meestal tussen 5600 en 6000K. HMI lampen worden erg warm en moeten bij gebruik eerst een paar minuten op temperatuur komen. Ze worden vooral gebruikt wanneer er erg veel daglicht nodig is.

Fluorescent-licht

Fluorecent lampen worden veel minder warm en geven een zacht daglicht en zijn vaak heel betaalbaar. Ze zijn een heel goede optie wanneer je portretfotografie of tabletop-werk op een budget doet.

LED-licht

LED is de laatste ontwikkeling in lichttechniek. Een ontwikkeling die op dit moment erg hard gaat. LED-licht heeft alle voordelen van de hier voorgaande lampen. LED-lampen zijn compact, hebben een hoge lichtopbrengst, verbruiken weinig energie, worden veel minder warm en als extra bonus, ze zijn vaak verstelbaar van zo’n 2700 tot 6500K. LED-lampen zijn er in diverse vormen. Denk hierbij aan spots in de vorm van een studioflitser maar ook vlakke panelen met een erg zacht licht of in ring of buisvorm. Daarnaast werken veel modellen op (optionele) accu’s en zijn ze dus erg fijn voor op locatie.