Beeldrecept Geert Verstrepen: Fun Fair

10 maanden geleden

In het Beeldrecept ontdek je hoe een bijzondere foto tot stand is gekomen. Denk aan welke camera-instellingen, de nodige voorbereidingen en welke apparatuur je nodig hebt. Fotograaf Geert Verstrepen legt in dit Beeldrecept uit hoe deze ‘Fun Fair’ foto tot stand is gekomen.

“In mijn vrije tijd heb ik meestal twee fototoestellen bij me. Ik heb namelijk in het verleden enkele keren voorgehad dat ik op een locatie kom waar er zich een gelegenheid voordoet om te fotograferen, maar waarbij ik zonder camera zat! Ik heb dan altijd spijt en zeg dat me dit niet meer gaat overkomen. Vandaar dat ik zo goed als altijd mijn twee fototoestellen mee heb in mijn vrije tijd. Om deze foto te maken, heb ik geen specifieke voorbereiding gebruikt. Enkel ter plaatse heb ik nagedacht over de instellingen en de beeldcompositie alvorens ik de foto nam.”

Welke apparatuur en accessoires heb je gebruikt?

Wat zijn de instellingen die je hebt gebruikt?

Voor het maken van de foto leek mij de diafragmavoorkeuze de ideale instelling. Het was een drukke omgeving, met heel veel volk rond mij. Ik probeer steeds van de eerste keer een goede beeldcompositie te krijgen. Meestal snijd ik foto’s achteraf nooit bij. Ik ben niet iemand die tientallen foto’s maakt van één en hetzelfde onderwerp. Bij mij moet de foto praktisch de eerste keer goed zijn.

Ik koos dus voor het gebruik van de diafragmavoorkeuze. Het diafragma stond uiteindelijk op f/4.0. De sluitertijd diende daarom hoog te zijn, omdat ik te maken had met een bewegend object. Die stond daarom op 1/1000e van een seconde. De ISO-waarde heb ik op 200 gezet.

Hoe ben je op dit idee gekomen?

Ik draag in mijn vrije tijd dus altijd een camera bij mij. Overal waar ik kom, let ik op bijzondere voorwerpen en/of toestanden en probeer ik daarna voor te stellen of ik hiervan een foto of meerdere foto’s kan maken. Toen ik dit kermistuig de lucht in zag gaan, vond ik het enerzijds spannend om naar te kijken, door die hoogte en de snelheid waarmee het draaide, maar ik zag ook meteen de vergelijking met een paardenbloem. Zo ben ik bij deze foto gekomen.

Heb je ergens extra op gelet tijdens het maken van de foto?

Voor mij is de beeldcompositie zeer belangrijk. Hier denk ik vooraf goed over na. Alvorens ik een foto maak, probeer ik deze al in mijn hoofd te maken. Dit was hier dus ook het geval. Verder zit ik met een vaste brandpuntsafstand, dus dit zijn allemaal zaken waar ik rekening mee houd. Ik verplaats mij tot ik een goede beeldcompositie heb en daarna maak ik de foto.

Wat is er gedaan in de nabewerking van deze foto?

Mijn fototoestel maakt slechts twee bestanden van dezelfde foto. Een DNG-bestand (in kleur) en een JPG-bestand (in zwart-wit). Achteraf op mijn scherm heb ik dan een idee hoe de foto er in zwart-wit uit komt te zien. Verder gebruik ik het JPG-bestand niet. Het DNG-bestand open ik in Adobe Bridge in Camera RAW Hier kijk ik de belichting na. Meestal is dit oké. Het enige wat ik dan nog in dit programma doe is de functie om de foto te verscherpen op 0 te zetten.

Vervolgens open ik de foto in Adobe Photoshop. Hier gebruik ik een plugin genaamd Silver Efex Pro om de foto om te zetten naar zwart-wit. Daarna verscherp ik de foto middels een hoogdoorlaatfilter. Ik kijk de niveaus na, pas curven toe (lineair contrast) en speel wat met de schaduwen en hooglichten. Om meer contrast toe te voegen, pas ik plaatselijk de technieken tegenhouden en doordrukken toe.

De foto vergroot ik om te kijken of er geen vlekjes zichtbaar zijn, afkomstig van stofdeeltjes op de sensor. Indien deze aanwezig zijn, dan verwijder ik ze. De foto sla ik op als TIFF en daarna in een JPG-formaat dat ik gebruik voor social media.

Waarom vind je juist deze foto zo mooi?

Ik vind juist deze foto bijzonder omdat het bij elke kijker andere vragen oproept, wanneer zij deze voor de eerste keer bekijken. Ze vragen zich af wat deze foto voorstelt. Zelf maak ik de vergelijking met een paardenbloem. Een reuze paardenbloem bestaande uit metaal, stoeltjes, vlaggen en mensen.

“Zorg dat je in je vrije tijd een camera mee brengt, met opgeladen batterijen. Zo ben je altijd klaar om te fotograferen als er zich bijzondere momenten voordoen. Daarnaast is inspiratie blijven opdoen een goede tip. Kijk eens naar werk van anderen. Rondom je heen kijken. Sinds ik min of meer serieus bezig ben met fotografie, ziet de wereld er voor mij anders uit. Ik heb meer oog gekregen voor details.”

Over Geert

Geert Verstrepen is een 55-jarige fotograaf die woonachtig is in Tienen, België. Fotograferen is voor hem een uit de hand gelopen hobby en meer dan alleen foto’s maken. Het is een verhaal, een boodschap, overbrengen.

Fotografie heeft hem een andere kijk op de wereld gegeven, waardoor hij veel meer let op details. Dit laat hij terugkomen in verschillende onderwerpen. Zo fotografeert hij graag architectuur, landschappen, portretten en rapportages. Zijn werk is terug te zien via zijn Instagram account.

Voor als je op pad gaat

Auteur

Cameranu

Als dé community voor beeldmakers van de Benelux maken wij het creëren van mooie beelden voor iedereen toegankelijk!

Bekijk alle berichten

Stay in touch

Keep me up-to-date on the latest news, interesting blogs and deals.