Alles wat je moet weten over PTZ-camera's

De term PTZ-camera staat voor Pan, Tilt en Zoom camera. Deze camera’s bewegen met behulp van motoren de camera richting, zoom en hoek waarin je filmt. Ze worden veel ingezet in tv en filmproducties waar aansturing op lange afstand wenselijk is. Op deze adviespagina lees je alles over deze PTZ-camera's.

Bekijk de PTZ camera's

De revolutie binnen videoproducties

Vroeger was het opzetten van een videoverbinding op internet erg complex. Je had bij wijze van spreken een hele vrachtwagen vol apparatuur nodig om dit voor elkaar te krijgen. Maar dankzij de opkomst van mini ATEM’s en plug & play PTZ-modellen zoals RGBLink is de drempel om live te gaan aanzienlijk verlaagd.

Nu kunnen gebruikers met een goed idee en basiskennis van camera's moeiteloos hoogwaardige livestreams en evenementen organiseren. PTZ-camera's hebben een revolutie teweeggebracht in de wereld van livestreams, evenementen en andere videoproducties door hun eenvoudige bediening, geautomatiseerde functies en veelzijdigheid, waarbij nieuwe producten de toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid verder hebben vergroot.

Een voorbeeld hiervan is de videoserie Big Brother. Al sinds de eerste editie hangt de hele productie omgeving vol met PTZ-camera's. Deze zijn perfect voor aansturing op afstand en hierdoor hebben deelnemende kandidaten geen last van een crew op de set.

Flexibele connectiviteit met PTZ-camera’s

Naast het inzetten van de camera's zijn PTZ-camera's flexibel in het aanbieden van beeldmateriaal. Er zijn superkleine PTZ-camera's die over USB werken, maar ook professionele en zware productiemodellen die over SDI of zelfs NDI werken en beeld over honderden meters afstand kunnen sturen. Het is zelfs mogelijk om het via het netwerk te besturen zodat de aansturing vanuit een ander deel van de wereld kan zijn. Dit zie je veel terug bij livestreams waar gasten aansluiten vanuit meerdere tijdzones en delen van de wereld. Naast de afstand hebben alle kabels andere voor- en nadelen. In de onderstaande tabel staat meer informatie:

SDI NDI / Netwerk HDMI USB
Voordeel Locking connector, lange afstand, industriestandaard Lange afstand en remote aansturing mogelijk, broadcast toepassingen Plug en play, goedkope kabels Plug & play, aansturing op de computer waar de camera op zit, veelzijdiger dan een webcam
Nadeel Dure kabels zodra je 4K nodig hebt Hoge technische drempel om het goed in te richten Beperkte afstand, ook capture card nodig of ATEM Geen multicam mogelijk, geen remote aansturing mogelijk

Verschillende soorten PTZ-camera's

Over het algemeen zijn er drie soorten sensoren te onderscheiden bij PTZ-camera’s, die elk voldoen aan specifieke eisen voor zoom, scherpte en productie. Zo kun je de PTZ-camera kiezen die het beste aansluit bij jouw specifieke behoeften en het gewenste niveau van kwaliteit en prestaties.

Ten eerste zijn er de 'small size' sensoren, vergelijkbaar met camcorder-achtige kleine sensoren. Ze bieden veel zoom, scherpte en zijn relatief voordelig in aanschaf. Hierbij zijn full HD resolutie en zelfs 4K varianten gangbaar.

In een hoger segment bevindt zich de 1”-type sensor, bekend van premium compact camera's van merken zoals Canon, Panasonic en Sony. Deze grotere sensor biedt betere scherpte, meer kleurdiepte en een mooie scherptediepte, waardoor ze perfect zijn voor podcasts en uitzendingen waar het talent of onderwerp centraal staat.

Een unieke categorie in de PTZ-wereld is de cinema PTZ-camera, zoals de Sony FR7. Deze fullframe PTZ-camera maakt gebruik van een E-mount, vergelijkbaar met Sony's foto- en filmcamera's, waardoor hij naadloos past in filmsets en productieomgevingen met andere Sony FX-camera's, zoals de FX6, FX9 of Sony Venice.

Waar let je op bij het kopen van een PTZ-camera?

Bij de aanschaf van een PTZ-camera zijn er een aantal belangrijke overwegingen om in gedachten te houden. Allereerst is het essentieel om te bepalen waar je de camera gaat inzetten. De fysieke locatie speelt een grote rol bij de keuze van de PTZ-camera. Of deze nu op een tafel of statief tijdens het opnemen van een podcast staat, aan het plafond hangt voor een kookprogramma of aan een muur vastzit voor bijvoorbeeld een realityshow zoals, elke situatie heeft andere eisen.

Bovendien is de keuze tussen een kleine sensor en een 1”-type sensor niet alleen afhankelijk van lichtomstandigheden of de esthetiek van het beeld, maar ook van de gewenste scherpte van de achtergrond en het in beeld brengen van reclames, merken of logo's. Voor een opname waarbij het talent of de spreker centraal staat, kan een 1”-type sensor de voorkeur hebben, terwijl in andere situaties een kleinere sensor mogelijk meer geschikt is.

Naast het doel en de toepassing van de PTZ-camera, zijn ook de aansluitingen van belang. Het is essentieel om te bepalen of er een losse regiekamer aanwezig is, of dat alles lokaal wordt gedaan. Welke PTZ-controller wordt gebruikt om de Pan, Tilt en Zoom te bedienen, of wordt er juist alleen digitaal via IP gewerkt?

Het is van groot belang om de workflow en de productieomgeving goed in kaart te brengen om zo tot de juiste keuze te komen. Als er vragen of twijfels zijn, staan het verkoop- en zakelijke team klaar om te helpen bij het vinden van de juiste oplossing die perfect aansluit op de specifieke behoeften en vereisten. Aarzel niet om een van de Cameranu winkels te bezoeken of contact op te nemen met de klantenservice.

Deze PTZ-camera’s koop je bij Cameranu

Zo gebruik je de Blackmagic ATEM Mini
Zo gebruik je de Blackmagic ATEM Mini
Wil jij een livestream maken met een productie met meerdere camera's? Op deze pagina staat stap voor stap uitgelegd hoe je dit kunt doen.
Lees meer
Zelf video livestreamen?
Zelf video livestreamen?
Wil jij zelf een video livestream opzetten? Op deze pagina staat uitgelegd met welke apparatuur en accessoires je dat kunt doen!
Lees meer