Lenzen voor landschapsfotografie

Landschapsfotografie is ontzettend leuk en heel toegankelijk. Maar welke lens heb je daar precies voor nodig? Eigenlijk zijn veel lenzen geschikt voor landschapsfotografie, van groothoek tot tele. Het is vooral van belang om te weten wat je precies wilt vastleggen van een landschap. Op deze pagina staan alle lenzen die geschikt zijn voor landschapsfotografie. Heb je wat hulp nodig bij het maken van een keuze? Kijk dan vooral even onderaan deze pagina.

893 Resultaten
Sigma 24-70mm f/2.8 DG DN Art Sony E-mount objectief Sigma 24-70mm f/2.8 DG DN Art Sony E-mount objectief
8 reviews
  • Lensmount: Sony E (fullframe)
  • Scherpstelling: Automatisch en handmatig
  • Ontworpen voor fullframe: Ja
1.199,-
999,- na cashback
Sony FE 24-70mm f/2.8 GM II objectief Sony FE 24-70mm f/2.8 GM II objectief
2 reviews
  • Lensmount: Sony E (fullframe)
  • Scherpstelling: Automatisch en handmatig
  • Ontworpen voor fullframe: Ja
Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN Contemporary Sony E-mount objectief Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN Contemporary Sony E-mount objectief
3 reviews
  • Lensmount: Sony E (APS-C)
  • Scherpstelling: Automatisch en handmatig
  • Ontworpen voor fullframe: Nee
Canon EF-S 24mm f/2.8 STM objectief Canon EF-S 24mm f/2.8 STM objectief
45 reviews
  • Lensmount: Canon EF-S
  • Scherpstelling: Automatisch en handmatig
  • Ontworpen voor fullframe: Nee
Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXD Sony E-mount objectief Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXD Sony E-mount objectief
4 reviews
  • Lensmount: Sony E (fullframe)
  • Scherpstelling: Automatisch en handmatig
  • Ontworpen voor fullframe: Ja
Sony FE 24-50mm f/2.8 G objectief Sony FE 24-50mm f/2.8 G objectief
Geen reviews
  • Lensmount: Sony E (fullframe)
  • Scherpstelling: Automatisch en handmatig
  • Ontworpen voor fullframe: Ja
Je hebt 12 van de 893 producten gezien

Wat is de beste lens voor landschapsfotografie en waarom?

In feite is elk objectief geschikt voor landschapfotografie. De meeste mensen zullen meteen denken aan een groothoeklens, maar ook een telelens is te gebruiken voor het fotograferen van landschappen. Bedenk je van te voren wat je precies wilt vastleggen. Als je diepte in een foto wilt krijgen, zal je voor een groothoeklens moeten kiezen. Met een telelens kun je weer een bepaald deel in een landschap in beeld brengen en daar de aandacht op leggen. Je kunt natuurlijk ook op pad gaan met meerdere lenzen.

Groothoeklens
Hoe breder, hoe beter. Toch? Nou, niet altijd. Een groothoeklens is zeker geschikt voor landschapsfotografie en het meest voor de hand liggend, maar het is niet de enige optie die je hebt voor het maken van landschapsfoto's. Nu zit er ook wel verschil tussen groothoeklenzen onderling. Deze lenzen variëren van ultragroothoek (weinig millimeters) tot een meer gebruikelijk groothoekbereik (iets meer millimeters). Een ultragroothoeklens biedt een heel breed beeld. Je kunt dus veel laten zien, maar dit brengt ook meer uitdaging met zich mee omdat er met veel elementen ook afleiding kan ontstaan.

Telelens
Wil je een bepaald deel van een landschap in beeld brengen om hier de aandacht op te leggen? Dan biedt een telelens uitkomst. Waar een groothoeklens alles ver weg laat lijken, haalt een telelens bepaalde delen dichterbij. Dit zorgt voor meer impact. Denk aan bergtoppen of een waterval waar je graag de focus op wilt leggen.

Welke lens voor landschapsfotografie moet ik kopen?

Voor landschapsfotografie is de keuze van de juiste lens essentieel om de natuur goed vast te leggen. Overweeg wat voor jou het belangrijkste is; een zoomlens voor flexibiliteit of een primelens voor scherpe precisie. Neem in je overweging ook mee of de lens past bij jouw fotografische stijl en de unieke kenmerken die je wilt vastleggen van een landschap.

Zoom of vast brandpunt?
Voor landschappen biedt een zoomlens veel flexibiliteit. Je hebt de mogelijkheid om je compositie aan te passen, vooral als je niet zomaar een meter naar achteren kunt stappen op een berg of rots. Ook bij een landschap met bijvoorbeeld nevel boven een veld of mistflarden in een bos, kan het fijn zijn om dit te benadrukken door in te zoomen. Als je met een vast brandpunt ernaartoe zou lopen om het beter in beeld te krijgen, dan schuift de mist vaak een beetje op naar de verte, waardoor het lastig vast te leggen is. Door in te zoomen haal je de nevel of mist dichterbij. Een zoomlens is voor landschapsfotografie dan ook veel meer allround dan een lens met een vast brandpunt. Uiteraard is een lens met vast brandpunt ook prima voor landschapsfotografie, maar het kan nodig zijn om tussentijds van lens te wisselen.