Do's en dont’s voor het colorgraden van je video’s

Bij colorgrading is het cruciaal om de juiste workflow te gebruiken voor een visueel aantrekkelijke video. Het hebben van de juiste apparatuur, het begrijpen van de gewenste stijl en het nauwkeurig afstemmen van kleur en contrast is hier een groot onderdeel van. Benieuwd wat alle do's en don'ts zijn rondom colorgraden? Lees dan verder!

Dit moet je wél doen bij het colorgraden

Do 1: Gebruik de juiste monitor

Bij het aanschaffen van het materiaal waarmee je gaat colorgraden, is het handig dat je van tevoren nadenkt waar de video's getoond gaan worden. Ga jij bijvoorbeeld video's maken voor op mobiel zoals Instagram Reels of TikTok? Dan heb je aan een monitor met sRGB voldoende. Maar komt jouw video op televisie? Dan heb je een monitor nodig die over een Rec709-kleurruimte beschikt.

Bekijk alle monitoren

Do 2: Eerst terug naar het origineel

Wanneer je met creatieve grading werkt, is het belangrijk om eerst terug te keren naar de originele kleuren voordat je aanpassingen maakt. Door terug te gaan naar het oorspronkelijke kleurenpalet leg je een solide basis voor je creatieve proces. Zodra je een duidelijk beeld hebt van de originele kleuren, kun je beginnen met het aanbrengen van creatieve aanpassingen.

Do 3: Zorg dat de huidskleuren hetzelfde zijn

Het hebben van consistentie in de huidskleur bij het colorgraden is belangrijk om een natuurlijke uitstraling te behouden in alle videobeelden. Als de huidskleur niet consistent is, kan dit leiden tot een onnatuurlijke uitstraling van de huid. Dit kan de kijkervaring verstoren en afleidend zijn voor het publiek.

Do 4: Stem het af met je klant

Bij het produceren van video's voor klanten is het voorafgaande afstemmen over de gewenste look en feel van de beelden erg verstandig. Ook het medium waarop de video wordt beoordeeld en getoond telt mee. Dit stelt je in staat om de juiste colorgrading toe te passen om de beoogde uitstraling te bereiken. Door inzicht te krijgen in de gewenste sfeer, emotie en boodschap van de video, kun je de kleurcorrectie en grading nauwkeurig gaan aanpassen. Zo wordt elke video een visueel verhaal dat perfect aansluit bij de intentie van de klant.

Dit moet je juist niet doen bij het colorgraden

Don't 1: LUT niet afstemmen op je LOG

Het is essentieel om je LUT (Look-Up Table) af te stemmen op je LOG beeldmateriaal. LOG is ontworpen om een breed dynamisch bereik vast te leggen, wat betekent dat het beeld er erg vlak en onbewerkt uitziet met minder kleur en contrast. LUT is als het ware een preset die je kan gebruiken om je beelden te bewerken. Maar film jij met een Canon LOG? Dan kun je beter geen Fujifilm LOG gebruiken, want dan klopt de correctie niet meer. Je kleurt dan bijvoorbeeld te veel of te weinig of het contrast is te hoog of te laat

Don't 2: Ga niet overdrijven

Het doel van colorgraden is om de visuele kwaliteit te verbeteren en een bepaalde sfeer of emotie over te brengen, maar dit moet met mate gebeuren. Als er te veel kleurcorrectie wordt toegepast kan het beeld er onrealistisch, oververzadigd, te helder of te donker uitzien. Het is belangrijk om subtiel te werk te gaan bij het colorgraden, tenzij een extreme grading gewenst is. Controleer regelmatig op het waveform of je nog binnen het gekozen kleurengamut zit en niet overboord gaat met je keuzes.

Don't 3: Eén LUT voor verschillende camera's gebruiken

Het is van belang om bij het combineren van beeldmateriaal van verschillende camera's niet slechts één enkele LUT te gebruiken. In plaats daarvan moet voor elke camera of elk type materiaal een specifiek afgestemde LUT worden toegepast. Dit voorkomt dat kleine afwijkingen in kleur en contrast later in de postproductie plotseling veel opvallender worden. Door elke bron apart te corrigeren, wordt er consistentie gewaarborgd en kunnen eventuele verschillen tussen de opnamen worden geminimaliseerd.

Don't 4: Scherpe overgangen

Zorg ervoor dat de kleuren in je video goed bij elkaar passen. Als je van het ene naar het andere deel van de video gaat en de kleuren zijn plotseling heel anders, dan kan dat de kijkervaring verstoren. Het is alsof je opeens naar een andere wereld kijkt. Zorg ervoor dat de kleuren geleidelijk veranderen en goed bij elkaar passen. Zo ziet je video er soepeler uit en kunnen mensen blijven focussen op het verhaal, zonder afgeleid te worden door rare kleurveranderingen.

Met deze handige do's en don'ts kun je de kracht van colorgrading optimaal benutten en een indrukwekkende video opleveren die niet alleen visueel aantrekkelijk is, maar ook consistent is voor je publiek.

Deze producten zijn handig voor colorgrading

Meer lezen?

Waar let je op bij het kopen van een cine objectief?
Waar let je op bij het kopen van een cine objectief?
Wil je een cine objectief kopen, maar weet je niet goed waar je op moet letten? Op deze pagina staat je alles wat je moet weten!
Lees meer
Hoe word je groter op YouTube?
Hoe word je groter op YouTube?
Hoe krijg je meer abonnees op YouTube? Wij geven je 10 handige tips waarmee jij je eigen kanaal op YouTube kunt laten groeien!
Lees meer