Productreview Sony A7C R systeemcamera

1 maand geleden

Het zou de ideale camera moeten zijn voor de fotograaf die in hoge resolutie wil fotograferen, zonder een zware camerabody mee te hoeven nemen. De Sony A7C R systeemcamera is namelijk maar liefst 200 gram lichter dan zijn grote broer, de Sony A7R V. Ik was erg benieuwd en ben hem gaan testen in verschillende situaties.

Bekijk de Sony A7C R systeemcamera

Mijn verwachting van de A7C R

Na mij ingelezen te hebben over deze camera, ben ik aangenaam verrast over de specificaties die Sony in zo’n compacte camerabody heeft weten te implementeren. Ik had namelijk nooit gezocht naar compacte full frame camera’s omdat ik zelf niet veel reis en het erg fijn vind om echt iets in handen te hebben tijdens het fotograferen. Ik was het meest benieuwd naar de hoge resolutie en real-time AI, daarom besloot ik de camera op zoveel mogelijk verschillende manieren uit te testen.

Mijn eerste indruk

De eerste indruk die ik had toen de camera uit de doos kwam was: “wauw!”. Het is een mooie camera om te zien en de body is ongelooflijk licht. Hij weegt namelijk maar 525 gram. De Sony Extension Grip GP-X2 krijg je er standaard bij en daar was ik blij mee vanwege mijn redelijk grote handen. Zonder deze grip kan ik net niet drie vingers kwijt op de body, waardoor ik het gevoel heb dat ik minder houvast heb.

Het viel mij gelijk op dat er minder knoppen op de camera zitten dan op mijn eigen Sony A7 IV. Dat is natuurlijk wel logisch, omdat de body een stuk compacter is en dus minder ruimte heeft om er een joystick en extra knoppen aan toe te voegen.

De camera heeft een luxe uitstraling. Dit vind ik echt een groot pluspunt. De grijze toplaag en knoppen maken de looks van dit toestel echt geweldig en misschien zelfs een beetje retro!

Na het uitpakken ben ik de camera naar mijn eigen behoeften gaan inrichten en viel het mij op dat het menu overzichtelijk is en zelfs deels in te richten is naar eigen wens. Alles staat in duidelijke kopjes verdeeld. Op die manier is het heel gemakkelijk om door de instellingen heen te scrollen en deze in te stellen zoals je wil.

De camera in gebruik

Tijdens het gebruik van de camera moest ik in het begin erg wennen aan het feit dat de viewfinder aan de linkerkant zit in plaats van in het midden. Ook miste ik in eerste instantie de joystick, puur omdat ik die gewend ben om te gebruiken in mijn werk.

Dit wende al snel, omdat er een hoog resolutie touchscreen op de camera zit. Deze draait alle kanten op en is voorzien van een touchfunctie. Hiermee verander je het focuspunt gemakkelijk naar een van de 693 autofocuspunten waar je uit kunt kiezen.

Tijdens het fotograferen van modellen in een prachtige daglichtstudio met de Sony A7C R merkte ik direct op dat de AI autofocus zo ontzettend nauwkeurig en snel is. Het wijkt geen moment van het oog af, tenzij ik er zelf voor kies om dat niet te willen.

Ook heb ik getest hoe het is als er meerdere mensen in het beeld staan die beide een kant van de sluier vast hadden. Zo kon ik in de burstmodus mooi wat foto’s maken waarbij de sluier als een soort vleugels dienden. Zelfs in dit geval bleef de autofocus goed gericht op de ogen van het model en heb ik echt magische foto’s kunnen maken!

Het viel mij gelijk op dat de 7-stops stabilisatie die ingebouwd is in deze camera, echt enorm goed werkt. Hierdoor heb ik zelfs met sluitertijden tussen 1/15e en 1/50e van een seconde nog scherpe beelden geschoten vanuit de hand. Het voordeel hiervan is dat je in veel gevallen geen statief meer nodig hebt, omdat de beeldstabilisatie in de camera je nog net dat stukje verder helpt om een scherpe foto te maken bij weinig licht.

Ik heb gemerkt dat ik in alle tijd dat ik de camera vanuit de hand heb gebruikt, de extension grip er continu op heb gehad. Voor mensen met grote handen is dit echt een uitkomst. En aangezien de grip licht is, voegt deze niet veel gewicht toe aan de camera.

Tijdens mijn laatste missie om een “banger” van een foto te maken voor deze review van de Sony A7C R, ben ik midden in de nacht - met een zeer koude oostenwind - mijn bed uitgegaan om de Melkweg te fotograferen. De prestaties van deze camera in de kou en het pikkedonker verbaasden mij wederom. Dankzij het dynamische bereik kon ik de details van de Melkweg, op een plek waar redelijk veel lichtvervuiling aanwezig was, toch goed vastleggen.

Mijn conclusie over de Sony A7C R

De Sony A7C R is een zeer compacte systeemcamera die mijn verwachtingen op meerdere gebieden heeft overtroffen. In mijn optiek is dit de meest compacte, maar toch krachtige, body op de markt van fullframe camera’s!

Zelfs in situaties met weinig licht heb ik mij verbaasd over de kwaliteit die de hoge resolutie sensor produceert, terwijl je logischerwijs met dit soort hoge resoluties wel achteruit gaat in de kwaliteit door het kleinere oppervlakte van de pixels.

Deze camera is fijn in gebruik door zijn lage gewicht en uitstekende kwaliteit. Echt een genot om mee te werken in uiteenlopende situaties! De camera is een aanrader voor iedereen die uitstekende kwaliteit zoekt, in combinatie met een compact, lichtgewicht body zoekt. De Sony A7C R is ideaal als je een lichtgewicht camera wilt gebruiken als je veel reist, dat is het grote voordeel

Bekijk de Sony A7C R systeemcamera

Auteur

Dennis Huitema

Dennis Huitema is een fanatieke fotograaf die zijn passie vindt in landschapsfotografie en portretfotografie en het liefst te vinden is in de natuur. Daarnaast is hij altijd bezig om zijn expertise uit te breiden door alle soorten fotografie uit te proberen, zijn creativiteit op peil te houden en nieuwe dingen te leren.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.